Zakelijk communiceren, delen en samenwerken doen we niet meer alleen van negen tot vijf achter het bureau. Mobility is dan ook topprioriteit voor een economische en technologische voorsprong. Die urgentie groeit bovendien. Deze volgende zeven trends schetsen zakelijke applicatieontwikkeling in de nabije toekomst.
Mobility is dood. Tot voor kort was er een strikte scheiding tussen ‘mobiele’ en ‘niet-mobiele’ it. Die grens verdwijnt volledig. ‘Desktop-software’ draait straks probleemloos op mobiele apparaten en vice versa, hooguit is er wat verschil in functionaliteit en interface responsive. Voor iedere taak wordt de best passende device ingezet, van mobiel of niet-mobiel is geen sprake meer. Ook de scheiding tussen platforms onderling wordt steeds minder belangrijk, dankzij geavanceerde integratieplatforms.
Sensoren en m2m-communicatie. Waar bevindt het product zich in de productieketen? Op welke tijdstippen is afdeling X in mijn winkel het best bezocht? Apps weten dankzij sensoren steeds meer over locatie-specifieke processen. Relevante realtime data ondersteunen en versnellen het beslissingsproces, stroomlijnen supply chains, verbeteren klantinzicht en verkleinen de time-to-market.
Next-gen interactie. Apps zijn nu nog afhankelijk van touch-bediening. Maar over niet al te lange tijd is die beperking voorbij. Betere stemherkenning, vibratiesignalen, nauwkeurige locatie- en bewegingsbepaling verrijken de interactiemogelijkheden met zakelijke toepassingen. Daardoor neemt het belang van het scherm af. Apps spelen beter in op context, dankzij informatie uit sensoren en webdiensten. Daardoor zijn ze de gebruiker beter van dienst en anticiperen ze op behoefte naar gelang de omstandigheden. Daardoor zijn we productiever en kost het minder tijd om nieuwe toepassingen te leren kennen. Dat verkort ook de roi van dergelijke technologie.
Verbeterde prestaties.
Consumenten-apps vereisen een enorm schaalbare server, want het gebruik kan plotseling sterk groeien. Bovendien moet een app ook zonder dataverbinding uit de voeten kunnen, voor wanneer de gebruiker even in een ‘dead zone’ is. Dat vereist synchronisatie met de server. Backend-systemen voor die apps moeten dus zowel voorzien in schaalbaarheid als synchronisatiemogelijkheden.
Voor een in-memory-platform is het leveren van beide geen probleem. Steeds meer ondernemingen ontdekken deze voordelen van in-memory-techniek. Snelle apps zijn daardoor de nieuwe standaard, achterblijven met een trage app is vanuit concurrentie-oogpunt geen optie.
Multi-platform.
Ondernemingen verwachten natuurlijk een goede prijs-kwaliteit als het gaat om hun app-ontwikkeling. Zij besteden iedere euro het liefst zo effectief mogelijk. Dat schreeuwt om een platform dat voor meerdere ontwikkeldoeleinden inzetbaar is. Ideaal zijn platforms die hen steeds de keuze geeft voor een native, html5 of hybride aanpak. Gebruikers wensen vaak native apps, maar een snelle time-to-market vereist soms een voor alle platformen uniforme html5-app. Een hybride platform maakt het beste van beide werelden mogelijk en stelt de gebruikers tevreden, terwijl kosten binnen de perken blijven.
Aandacht voor datakwaliteit.
Bij zakelijke app-ontwikkeling gaat de meeste aandacht vaak uit naar apparaten, interfaces en businesslogica. Dat ging doorgaans ten koste van aandacht voor datakwaliteit. IT-afdelingen gooien nu het roer om en focussen weer op data. Zo zorgden businessapps in het verleden voor veel duplicatie. Geavanceerde integratieplatformen selecteren die dubbele data, zodat de datafootprint en dus it-kosten afnemen en productiviteit toeneemt.
Volledige backend-integratie.
Voor een volledige, end-to-end integratie van alle zakelijke processen moeten business-apps integreren met backendsystemen. Dat vereist integratieoplossingen die kant-en-klare connectoren bieden en tegelijkertijd platform-onafhankelijk opereren. Alleen dan is een toekomstbestendige werking met cloud, mobile en iedere andere toekomstige enterprise-technologie mogelijk. Ook hebben ondernemingen steeds meer behoefte aan een flexibel systeem, zodat zij zich zonder hoge kosten en veel tijdsverlies kunnen aanpassen aan veranderende zakelijke omstandigheden.
Enterprise-apps bevinden zich in het hart van initiatieven voor businesstransformatie. Ondernemingen moeten dan ook blijven investeren in applicatieontwikkeling en implementatie-infrastructuur om bij te blijven in de competitieve en veranderlijke markt.
“IT-afdelingen gooien nu het roer om en focussen weer op data.”
Nou, ik zal het ze morgen melden, tijdens de scrum.
Zeker worden organisaties meer datagedreven als gevolg van voortschrijdende digitalisering maar daarmee neemt rechtevenredig het risico op dataverlies toe, cijfers laten zien dat 90% hiervan toe is te wijzen aan gebruikers en het lijkt me onaannemelijk dat dit zal veranderen. Benieuwd of back-end integratie ook voorziet in een slimme back-up want deze moet nog weleens aangesproken worden om de bonnetjes terug te vinden. Data reductie hier middels deduplicatie gaat ook alleen maar om de volumes, IT afdeling kan nu eenmaal niet bepalen of hele Harry Potter collectie of belangrijke videovergaderingen bewaard worden. Een goede archivering lijkt me dus wel handig want wie de geschiedenis niet kent is gedoemd om deze te herhalen.
Even los van de inhoud valt me in het bijzonder het taalgebruik op met kreten zoals ’topprioriteit’ en ‘is … geen optie’. Oftewel de angst regeert door dit soort typische ‘management speak’. Managers zullen hier wel gevoelig voor zijn maar menig techneut zal hierbij het hoofd schudden.
John,
Heb je het niet over Mobility Enterprise Application Platform (MEAP)?
In 2012 hadden we dit hier besproken:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/systeembeheer/4591056/1277800/byod-vraagt-om-andere-applicaties.html