Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de omslag door quantum computing en daardoor de voorzetting van Moore’s Law.
De bekende Wet van Moore, geformuleerd door Intels mede-oprichter Gordon Moore, dreigt volgens experts nu toch tegen grenzen aan te lopen. Opnieuw, maar ditmaal echt. Nieuwe doorbraken op het gebied van quantum computing moeten de houdbaarheid van de wetmatigheid voor chipvooruitgang echter weer een nieuwe impuls geven. Terwijl chipreus Intel nog vele revoluties dankzij Moore’s Law voorziet, stelt ict-gigant IBM dat quantum computing één van de uitvindingen is die een nieuw tijdperk aan brede innovatie inluidt. Kan de Wet van Moore niet langer door met de huidige computertechnologie en is quantum computing noodzaak? Wat vind jij?
De gehele chipindustrie draait op Quantum Mechanica, want alle componenten draaien op solid-state physics.
Security is naast quantum computing een belangrijk ICT-onderwerp.
Quintessencelabs.com heeft op dat vlak hele interessante producten die op true quantum randomness draaien.
Op iopscience.iop.org/1367-2630/17/5/053017/article is een emulator van een Quantum Computer te vinden op een analoge klassieke computer. Het zou een aardig demonstratie project zijn deze analoge computer te bouwen en quantum algorthmen te demonstreren.
@Willem Gravesande | 28 mei 2015 09:08:
Je hebt geen emulator nodig.
De programma’s welke draaien op een Quantum Computer zijn Randomized Algoritmes. Je kunt zo’n randomized algoritme op een Quantum Computer uitvoeren maar ook op een normale computer wanneer je gebruik maakt van (true quantum) randomness.
Er zijn vele problemen waarvoor alleen een efficient randomized algoritme bekend is en geen efficient deterministisch algoritme. Er zijn ook vele mechanismen voor een randomized algoritme om de (optimale) oplossing te vinden, zoals stochastisch, evolutionair, fysiek, probabilistisch, neuraal, etc.
Hieronder 2 voorbeelden.
Op https://www.ndax.nl/drive/RA/cga.c kun je een voorbeeld programma vinden voor een normale computer dat gebruik maakt van (true quantum) randomness. Het programma zoekt de meest optimale oplossing met een genetisch mechanisme.
Op https://www.ndax.nl/drive/RA/fsa.c kun je een voorbeeld programma vinden voor een normale computer dat gebruik maakt van (true quantum) randomness. Het programma zoekt de meest optimale oplossing van een Traveling Salesman Problem met een quantum randomized simulated annealing mechanisme. Dit is een simulatie van een fysiek mechanisme (annealing). Het is in principe hetzelfde mechanisme als D-Wave gebruikt. Alleen dit mechanisme (quantum randomized simulated annealing) is universeel en vindt bewijsbaar altijd de oplossing. Een voorbeeld probleem kun je vinden op https://www.ndax.nl/drive/RA/bm1.txt Dit probleem wordt in ongeveer 1 minuut opgelost op een standaard Apple MacBook Pro. Het gebruikt daarbij ongeveer 1 GByte True Quantum Randomness.