Ruim een kwart van de werknemers in de informatie en communicatie-branche (27 procent) mist nieuwe kennis of vaardigheden die belangrijk zijn om het werk goed te kunnen uitvoeren. Vooral ict’ers, databank- en netwerkspecialisten geven aan dat het werk zodanig veranderd is dat zij nieuwe kennis en vaardigheden nodig hebben. Werknemers die dit aangeven zijn vaker ziek en hebben veel vaker burn-outklachten.
Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014, van CBS en TNO. Volgens de onderzoekers hangt de veroudering van kennis vooral samen met de snelheid van technologische ontwikkelingen. Maar het gaat ook om organisatorische vaardigheden.
CBS: ‘Als de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van werknemers geen gelijke trend houdt met organisatorische en technologische veranderingen, dan is sprake van kwalificatieveroudering.’
Volgens de onderzoekers komt kwalificatieveroudering relatief veel voor in de bedrijfstak informatie en communicatie. Dat percentage, 27 procent, ligt hoger dan het gemiddelde over alle verschillende beroepsgroepen. Van alle werknemers zegt 23 procent dat zij nieuwe kennis of vaardigheden missen die belangrijk zijn om het werk goed te kunnen doen.
Vaker ziek
Volgens de onderzoekers verzuimen werknemers die aangeven dat zij nieuwe kennis en vaardigheden missen vaker. Hun verzuimpercentage ligt met 4,7 procent aanzienlijk hoger dan van werknemers die over voldoende kennis en vaardigheden (3,4 procent) zeggen te beschikken. Werknemers met verouderde kwalificaties hebben relatief vaak burn-outklachten en zijn bovendien minder tevreden over hun werk: ruim 12 procent is zelfs zeer ontevreden met het werk.
Ouderdom of opleiding
Volgens CBS doet kwalificatieveroudering zich iets meer voor onder hoog- dan onder laagopgeleiden. Naar leeftijd zijn de verschillen groter. ‘Het zijn de allerjongste en de alleroudste werknemers die het minst zeggen dat ze nieuwe kennis of vaardigheden missen. Bij jongeren speelt mee dat een groot deel een bijbaan of startbaan heeft onder hun opleidingsniveau. Werknemers van 65 jaar en ouder zijn relatief vaak laagopgeleid en werkzaam in flexibele dienstverbanden.’
Bouw
Ook in de bouw missen relatief veel werknemers naar eigen zeggen belangrijke nieuwe kennis en vaardigheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om elektriciens en loodgieters. Mensen die werken in de reparatie van auto’s, reclame en marktonderzoek, industrieel ontwerp en vormgeving zeggen ook relatief vaak dat het hen aan nieuwe kennis en vaardigheden ontbreekt. In het vervoer en opslag, de horeca en de landbouw en visserij zijn daarentegen betrekkelijk weinig werknemers die nieuwe kennis of vaardigheden missen.
Informatie en communicatie
De beroepsgroep die CBS verstaat onder informatie en communicatie is breder dan alleen ict’ers. In de definitie die bij het onderzoek is gebruikt, gaat het om: productie en distributie van informatie, de voorziening van de infrastructuur om die informatie door te geven, activiteiten op het gebied van data- en communicatie-informatietechnologie en het bewerken van data en andere informatie.
Ook werknemers die zich bezighouden met het uitgeven van software, productie van films en geluidsopnamen, radio en tv, telecommunicatie, informatietechnologie en andere dienstverlening op het gebied van informatie zijn meegenomen.
Het is niet helemaal on topic, maar ik gooi het ad hoc maar eens in deze groep. Ik heb nu een functie in de ICT en ben nogal technisch/bèta ingesteld. Heb vaak overwogen om naast mijn baan (deeltijd) een studie m.b.t. programmeren te volgen.
Wat voor opleiding bevelen jullie aan, en waarom?
(ik zou bijv. PHP willen kunnen schrijven t.b.v. sites/MySQL).
@Corne:
30 Euro per maand is niet direct echt weinig. Da’s ruim 800 gulden per jaar. Oftewel 32.000 gulden als je loopbaan 40 jaar duurt.
“Bijspijkeren in ict hoeft niet duur te zijn.”
Mijn ervaring is dat ’t juist heel erg duur is. Voor 3 dagen studie in Utrecht (BCN-centrum) betaal je duizenden euro’s.
Overigens wat gezondheid betreft zal menig ICTer met liefde eens uit het kantoor komen en zich al dan niet sportief ontspannen.
Maar er is meer nodig voor een goede gezondheid. Met name de voeding is van dermate belang dat je ook daar bewust mee bezig kan zijn voor een optimale gezondheid. Laat dit nou zeer goed aansluiten bij de nieuwste hypes van ‘slow food’, ‘super foods’ en andere organische producten.
Combineer dat met een goede nachtrust en zorgt er ieder geval dat je veel minder snel tegen die burnout aan zit en ook nog eens een prettig leven leidt.
@Ewout:
“Regelmatig kom ik onder de motorkap van ‘nieuwe’ oplossingen dan ook nog hele oude oplossingen tegen, soms is de naam al 5 maal veranderd maar vind je de (32-bits) binaries nog steeds in dezelfde directory van 20 jaar geleden. ”
Waar een binary staat, lijkt mij geen maatstaf voor hoe nieuw een oplossing is.
ICT’ers kampen met verouderde kennis: Daarom zitten we vandaag en donderdag in een ITIL V3 Bridgetraining!
Read more: https://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/5272679/1458016/icters-kampen-met-verouderde-kennis.html#ixzz3bEltn7Ye
@m
Hmm….32-bits software op een 64-bits systeem?
https://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/4619191/2379248/oud-maar-nog-niet-vervangen.html
Bedrijfsapplicaties zijn veel minder veranderlijk dan sommigen denken, schrijven van Microsoft aangaande Jasbug spreekt wat dat betreft boekdelen want onder de motorkap blijkt gewoon een oude NT kernel te draaien waar organisaties rood tape om gespannen hebben omdat eerder sprake is van een omgekeerde situatie doordat oude ICT-ers met pensioen gaan.
Ja, ja we huren die kennis wel in als we het nodig hebben…..