Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het voordeel voor Microsoft bij het beëindigen van Patch Tuesday.
Microsoft heeft ooit zijn maandelijkse patchronde (op de tweede dinsdag van elke maand) ingevoerd om beheerders regelmaat te geven voor het testen en uitrollen van updates. Daar stapt het nu van af. Officieel om gebruikers en beheerders van zijn software een ‘gestage stroom aan innovatie’ door de hele maand heen te kunnen geven. Maar het geeft de softwaremaker zelf ook voordeel.
Straks is er niet meer elke maand de hete adem van Patch Tuesday. De dwingende deadline om updates, inclusief fixes voor kwetsbaarheden, op tijd af te hebben en daarbij ook gedegen getest te hebben. Daar lijkt het soms wat aan te ontbreken, getuige bepaalde patches die na uitbrengen onverwachte bijwerkingen blijken te hebben.
Daarnaast betekende het missen van de maandelijkse releasedag dat een update wordt doorgeschoven naar de volgende ronde. Tenzij er sprake was van openbare informatie en daardoor misbruik dat ernstig genoeg wordt geacht om een noodpatch uit te brengen, buiten het vertrouwde maandritme om. Dat hoeft allemaal niet meer: geen haastwerk, geen verlate releases, geen noodpatches. Microsoft geeft zichzelf ademruimte. Wat vind jij?