Ondanks dat ministeries grote eigen ict-afdelingen hebben, blijven zij veel ict-expertise bij externe partijen inhuren. Dit meldt de Algemene Rekenkamer in het Verantwoordingsonderzoek 2014. De rekenkamer heeft vijf diensten onder de loep genomen: Belastingdienst, Rijkswaterstaat, Defensie JIVC/OPS, DJI en SSC-ICT Haaglanden. Die laatste organisatie spant de kroon: naast dat het over 570 volledige arbeidsplaatsen beschikte huurde het servicecenter in 2014 ook nog eens 396 ict'ers in.
De relatief hoge externe inhuur wordt door ministeries deels verklaard door een flexibele schil, waarbij tijdelijke krachten ingezet worden om piekbelastingen op te vangen. Een ander deel betreft openstaande vacatures. Hoe groot elk deel is, heeft de Algemene Rekenkamer niet exact kunnen vaststellen, maar het aandeel openstaande vacatures is wel substantieel.
De overheidswaakhond wijst er op dat een kennistekort op ict-gebied de rijksoverheid kwetsbaar maakt om op doelmatige en doeltreffende wijze een betrouwbare informatievoorziening op de lange termijn te waarborgen.
Knelpunten
In het Verantwoordingsonderzoek, waarin de Algemene Rekenkamer aandacht besteedt aan de effectiviteit van beleid bij ministeries, is voor vijf rijksdiensten de ict-inhuur in 2014 gezet tegenover het aantal eigen ict-medewerkers, uitgegaan van een volledige arbeidsplaats (fte: fulltime-equivalent). SSC-ICT Haaglanden scoort daarbij het hoogst met een percentage van 41 procent; Defensie het laagst (13,22 procent). Andere grote ict-clubs, zoals de Dienst-ICT bij de politie (1600 man) en de ict-dienstverlener voor de Rechtspraak (Spir-it; 350 man) zijn niet meegenomen in het onderzoek.
Het hoge aantal ict-inhuurkrachten is niet het enige knelpunt dat de Algemene Rekenkamer in het Verantwoordingsonderzoek 2014 op ict-terrein constateerde. Ook het maar geen grip krijgen op grote ict-projecten, de nog te marginale rol van veel departementale chief information officers (cio’s) en de verouderde ict-omgevingen bij ministeries zijn voorbeelden van grote ict-vraagstukken bij het Rijk.
Inhuur 2014
Bij de it-afdelingen bij Defensie JIVC en OPS werkten 2454 automatiseerders en werden er 374 ingehuurd (13,22 procent).
Bij de Belastingdienst waren 3272 eigen ict’ers werkzaam en 568 ingehuurde medewerkers (14,79 procent).
DJI (Dienst Justitiële Instellingen) telde 518,1 ict’ers en huurde er 135,2 in (20,69 procent).
Bij Rijkswaterstaat ging het om 658 eigen ict’ers en 238 ingehuurde krachten (26,56 procent).
SSC-ICT Haaglanden tenslotte had 570 meewerkers, maar betrok ook nog eens 396 mensen van externe partijen (41 procent).
Het betaalt ook wel zo slecht bij de overheid, hier een HBO vacature:
System Engineer Security, Min €2455 – Max €3469 bruto per maand.
Kom je als externe consultant bij de overheid, krijg je een beter salaris, lease auto, telefoon, etc. Zelfde werk, alleen betere arbeidsvoorwaarden.
SSC-ICT Haaglanden spant de kroon: naast dat het over 570 volledige arbeidsplaatsen beschikte huurde het servicecenter in 2014 ook nog eens 396 ict’ers in.
Lijkt me een kwestie van tijd: recent na transitie is de ICT capaciteit kwantitatief wel op orde, alleen kwalitatief nog niet. Hier zijn interessante sourcing formules voor incl. de genoemde leaseauto!
Het is een verschijnsel dat niet snel zal veranderen (misschien een punt voor de reorganisatie?). Het heeft er gewoonlijk voornamelijk te maken met het feit dat e niet wordt gedaan aan kennisoverdracht, met als argument dat de vaste medewerkers er geen tijd voor hebben, of dat ze het niveau niet hebben om het werk te kunnen overnemen. Er heerst nog veel te veel het idee dat een externe slimmer is (want veel duurder) dan de vaste medewerkers. Het is een cirkelgang die in de praktijk moeilijk te of niet doorbreken blijkt.
Allereerst interessant dat de rijksoverheid zelf schuldig lijkt te zijn aan het gedrag dat minister Ascher zo verfoeit bij andere bedrijven, namelijk de flexibele schil rondom een vaste kern.
Daarnaast is het zo dat de overheid zich op het gebied van IT meer en meer als regievoerende partij wenst op te stellen, en heel veel uitvoerend werk door leveranciers laat doen.
Linked naar het gelinkte artikel, ik verwacht niet dat de rijskoverheid snel grip zal krijgen op grote IT projecten, juist omdat ze zo groot, veelomvattend zijn, en in een complexe omgeving met veel tijdsdruk moeten worden uitgevoerd.