Voor 1 juni 2015 moet het Congres van de Verenigde Staten (VS) een besluit nemen over de verlenging (van delen) van de Patriot Act. De Patriot Act is de omstreden Amerikaanse wet op grond waarvan de VS toegang heeft tot een aanzienlijke hoeveelheid data en onder omstandigheden zelfs ook van Nederlandse aanbieders en afnemers van clouddiensten.
De Patriot Act is een reactie op de terroristische aanslagen van 9/11 en heeft als doel terrorisme te bestrijden. Deze anti-terrosisme wet is echter zeer omstreden omdat de verzameling van big data als een zware inbreuk op de privacy wordt gezien van de burgers.
Sinds Edward Snowden onthulde hoe de Amerikaanse veiligheidsdienst te werk gaat bij de bulkverzameling van data middels het Prism-programma, is veel kritiek ontstaan tegen de praktijken van de National Security Agency (NSA) om inlichtingen te verkrijgen uit big data die zij verkrijgt van de grote internetbedrijven. De NSA heeft immers onbelemmerde toegang tot het internet- en mobiele telefoonverkeer.
Eerder deze maand oordeelde het Amerikaanse Hof in de zaak Klayman versus Obama dat het op grote schaal telefoongegevens verzamelen van Amerikaanse burgers door de geheime dienst NSA waarschijnlijk in strijd is met de Amerikaanse grondwet en niet onder de reikwijdte van de Patriot Act valt. De druk op de (juridische) houdbaarheid van Patriot Act neemt toe en de vraag is of deze nog een lang leven beschoren is.
Voorstanders zeggen dat de Patriot Act vele terreurdaden heeft voorkomen, daar waar er volgens tegenstanders geen enkele terreurdaad kan worden genoemd die voorkomen is door de Patriot Act.
Eind van deze maand zal blijken of de omstreden Patriot Act wordt verlengd. Zo niet, dan zal deze mogelijk plaats maken voor de zogenaamde Freedom Act, die minder ingrijpende bevoegdheden toekent aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten.
De tentakels van de Patriot Act reiken ver. Ook Nederlandse aanbieders en afnemers van clouddiensten kunnen onderworpen zijn aan de Patriot Act als de data bijvoorbeeld wordt opgeslagen op servers in de VS of het moederbedrijf in de VS is gevestigd. Voor de Nederlandse aanbieders en afnemers van clouddiensten is dus van wezenlijk belang wat de uitkomst wordt. Wordt vervolgd dus!
Patriot Act is niet het probleem. Dat is namelijk het “witte” systeem van data opvragen en bevat geen “sleepnet” techniek. De Patriot Act laat zogezegd ook sporen na (ook een gag order is een spoor). Waar met name veel weerstand tegen is, is de duistere kant van de NSA die geen verantwoording aan het volk hoeft af te leggen en waarvan de “bewakers” congres leden zijn met een groot eigen belang en dus niet onafhankelijk.
Het is de angst dat alles wat wij on- en offline doen door de systemen van de NSA gaat en dat we dus allemaal massaal in de gaten gehouden worden. Dat ieder emailtje die wij versturen of post die we (prive) plaatsen en elke belletje wat wij doen ge-cc’t wordt naar de databases van de NSA. En dat elke IP geheim als het waarde bevat geforward wordt naar een amerikaans bedrijf die daar zijn voordeel mee kan doen.
Wat waar en onwaar is, is door ons niet vast te stellen, maar waar het op lijkt is dat de overheden de grootste vijand van onze privacy is. De weerstand tegen cloud computing wordt in mijn ogen veroorzaakt over wat ik hier beschrijf.
Quote Henri: De weerstand tegen cloud computing wordt in mijn ogen veroorzaakt over wat ik hier beschrijf.
Tja… ik ben het zelden met Henri eens maar vandaag moet ik toch echt even instemmend knikken.
Recente ontwikkeling: er lijkt een impasse te zijn ontstaan. Het Amerikaanse Senaat heeft tegen verlenging van de Patriot Act gestemd maar is ook tegen het alternatief, de Freedom Act. Voor 1 juni a.s. moet er een beslissing vallen. Anders ontbreekt een wettelijke grondslag voor de VS om data te onderscheppen. Zie http://www.washingtonpost.com/politics/senate-is-playing-chicken-with-nsa-spy-program-white-house-says/2015/05/22/796e3574-00af-11e5-833c-a2de05b6b2a4_story.html
De Amerikaanse bemoeienissen zoals een Patriot Act zijn juist uitermate geschikte katalysatoren voor het ontwikkelen van eigen ICT oplossingen. Niet alleen de Europese ICT heeft hierdoor een impuls gekregen maar navenant alle landen zijn hierdoor wat bewuster met hun eigen ICT afhankelijkheden omgegaan.