Voor veel mensen is de salarisstrook van de maand mei de belangrijkste van het jaar, het vakantiegeld wordt uitgekeerd. Maar is dit nog wel van deze tijd? Zouden werknemers niet op zijn minst de keuze moeten krijgen wanneer ze het vakantiegeld ontvangen. Want is het nog wel ‘vakantiegeld’?
Een stukje historie. Het idee van vakantiegeld stamt uit ongeveer 1910. Voor die tijd was vakantie onbetaald verlof. Maar in het begin van de 20ste eeuw gingen loodgieters en bouwvakkers in staking om tijdens hun vakantie doorbetaald te worden. En met succes. Hierna volgden meerdere sectoren en werd betaald vakantieverlof ingevoerd.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam er bovenop het betaald verlof een extra toeslag. Werkgevers maakten zich toen nog zorgen dat werknemers niet altijd goed met geld om konden gaan. Besloten werd, het geld eind mei uit te keren, om te stimuleren dat het ook daadwerkelijk voor een vakantie gebruikt zou worden. Gunstig voor de werkgever, die zijn personeel na de vakantie uitgerust zag terugkeren.
Dit is nu natuurlijk niet meer voor te stellen, want:
1: Mensen gaan tegenwoordig eerder en vaker dan één keer per jaar met vakantie.
2: Vakanties worden vroeg in het jaar geboekt en moeten dan al (aan)betaald worden. In mei komt dat geld vaak te laat.
3: Vakantiegeld wordt lang niet altijd voor vakantie gebruikt. Sommige medewerkers lossen er schulden mee af en anderen gebruiken het geld voor andere dringende uitgaven.
4: Bedrijven waar het slecht mee gaat, kunnen in de verleiding komen om met het vakantiegeld andere gaatjes te dichten. Die kunnen in mei of juni alsnog in de problemen komen als ze het vakantiegeld moeten uitbetalen.
5: Maar mijn belangrijkste bezwaar, het is niet meer van deze tijd! Het gaat een werkgever helemaal niet aan hoe de vrijetijdsbesteding van de werknemer er uit ziet. Of de medewerker nou op vakantie gaat, in de eigen achtertuin zit of het geld belegt. Het is de keuze van de medewerker.
Het hele idee is dus achterhaald!
Ik stel voor om vakantiegeld gewoon per maand te betalen of aan medewerkers in ieder geval die keuze voor te leggen. Werkgevers moeten meer vertrouwen hebben in de verantwoordelijkheid van de medewerker.
Daniel, je kunt werknemers maandelijks een voorschot geven (1/12 deel) en dit meenemen in de uitbetaling. Eenmaal per jaar wordt er dan een afrekening gemaakt.
Maar is vakantiegeld in zichzelf wel van deze tijd? Waarom niet gewoon het bruto salaris met 8% verhogen?
Is dit artikel nog wel van deze tijd?
Bij zowel mijn huidige als mijn vorige werkgever had ik de keuze of ik mijn vakantiegeld in mei uitbetaald wilde hebben, of maandelijks.
Hetzelfde voor de 13e maand.
Ik krijg nu gewoon iedere maand hetzelfde bedrag, en dat 12 keer per jaar.
Zo vernieuwend zijn de inzichten dus niet, er zijn al genoeg werkgevers bij mijn weten waar dit tot de mogelijkheden behoort.
Ook mijn werkgever geeft mij de mogelijkheid om te kiezen tussen een maandelijkse of een jaarlijkse uitkering. Ik hoor dat vrij veel werkgevers dit doen, dus misschien is het artikel inderdaad wat aan de late kant.
Ik denk dat je het ook anders kunt benaderen:
1: het moment van de jaarlijkse uitbetaling
Inderdaad, veel mensen gaan eerder, later en/of vaker dan in de zomervakantie weg en de (aan)betaling daarvan vindt vaak voor mei plaats. Wellicht moet je ervoor kiezen om het in februari of maart uit te betalen. Aan de andere kant zullen mensen die het voor de wintersport gebruiken de timing wel prima vinden.
2: De titel vakantiegeld:
In plaats van je af te vragen of vakantiegeld nog wel van deze tijd is omdat mensen het ook voor andere zaken gebruiken, kun je je ook afvragen of we het dan niet gewoon anders moeten noemen. Het is ooit zo bedacht om zeker te zijn dat mensen het aan vakantie zouden uitgeven en dan ‘uitgerust’ op de werkplek zouden verschijnen. Ik denk dat je ook blij mag zijn als mensen schulden ermee aflossen. Scheelt ook veel stress waar je als werkgever ook van profiteert.
In Oostenrijk noemt men het de 14e maand!
Oostenrijkse jaren zijn nog langer als nederlandse 😉
Alleen al door het roepen van “het is niet meer van deze tijd!” heb je je zelf gediskwalificeerd
Wie roept dat iets “niet meer van deze tijd is” heeft kennelijk geen rationele argumenten.
En inderdaad ik zie de argumenten dan ook niet. Ik heb bij mijn werkgever de keus en ik laat het heel “ouderwets” 1x per jaar uitbetalen. Bevalt mij prima.
@pim prima benadering inderdaad!
Het artikel is in mijn optiek niet te laat.. Vraag op een verjaardag maar eens hoeveel medewerkers de keuze hebben om het maandelijks te laten betalen. Persoonlijk ken ik nog niet veel mensen met die keuze, maar misschien kom ik wel op oubollige verjaardagen.
Ik haal zelf een andere essentie uit het artikel dan bijvoorbeeld brombeer. Het gaat om de keuzemogelijkheid terug te geven aan de medewerker. Dus als jij ‘ouderwets’ 1x per jaar je vakantiegeld wilt krijgen is dat toch heerlijk als je die keuze kan maken. Geef medewerkers dan ook de keuze om het maandelijks te laten betalen!