Met de Arcgis-app van Esri, 'Informatie op Mijn Adres', heeft de gemeente Renkum een informatieproduct dat antwoord geeft op vragen van hun inwoners. Daarmee wordt voorop gelopen in het aanbieden van geo-informatie aan burgers. Niet het geografisch informatiesysteem, maar de persoon die informatie wil opvragen staat centraal.
De gemeente Renkum wilde met Esri op een nieuwe manier bestemmingsplangegevens aanbieden aan hun inwoners en bedrijven. Het moest eenvoudig zijn en tegelijk volledig en correct. ‘Het leverde ons de eerste gebruiksvriendelijke app op: de ‘Informatie op Mijn Adres’-app. Met het Arcgis-platform is informatie over bestemmingsplannen altijd en op elk apparaat te raadplegen. We willen in de toekomst ook nog andere informatie toevoegen’, aldus Leon Daaleman van de gemeente Renkum.
‘Centraal staat dat we informatie willen aanbieden, geen gegevens’, vertelt Daaleman. ‘Het moet snel, toegankelijk en duidelijk zijn. Als mensen willen weten wat ze mogen bouwen op hun perceel moet je ze geen stapel gegevens aanbieden en ze het zelf maar laten uitzoeken.’ Daarvoor moest Daaleman met zijn collega’s in de huid kruipen van mensen die met een specifieke vraag achter de computer zitten.
De app bevat een algemene gemeentekaart, waarna je het betreffende adres invoert. De bestemmingsplannen staan al op de nationale website voor ruimtelijke plannen. Door middel van een geautomatiseerde datastroom komt deze ook beschikbaar binnen de Esri-omgeving en zijn de ruimtelijke plannen te raadplegen in de ‘Informatie op Mijn Adres’-app. Naast het raadplegen kunnen de gegevens, als dat gewenst is, ook worden weergegeven in een mooie rapportage.