De Belastingdienst gaat 1500 nieuwe mensen werven. Het gaat onder andere om ict'ers, econometristen, data-analisten en hogeropgeleiden die een vergaande automatiseringsslag bij de fiscus gaan uitvoeren. Aan de andere kant verdwijnen ongeveer vijfduizend functies bij de Belastingdienst. Die functies vervallen doordat taken steeds meer worden geautomatiseerd. Dat personeel moet op een andere plek binnen de overheid herplaatst worden.
De fiscus start vandaag een wervingscampagne waarbij het onder meer op zoek gaat naar ict’ers. Hoeveel het er precies zijn, kan de Belastingdienst op dit moment niet aangeven. Naar verwachting gaat het om honderden ict’ers
De Belastingdienst bevindt zich in een transformatie waarbij steeds meer taken geautomatiseerd worden. Daarbij richt de fiscus zich steeds meer op data-analyse en opsporing van fraude via geautomatiseerde systemen. Daardoor verandert ook de rol van ict’ers van het draaiend houden van systemen naar het aanpassen van de ict aan die nieuwe doelstellingen.
De Belastingdienst zet vol in op cloudtechnologie. De eerste omgevingen zijn al operationeel en er is een stappenplan in de maak waarin staat aangeven wanneer applicaties worden uitgefaseerd of gemigreerd.
Directieleden weg
Gisteren werd bekend dat er ongeveer 5000 banen verdwijnen bij de Belastingdienst. De werknemers die hun baan kwijtraken, moeten binnen drie tot vijf jaar een andere baan vinden binnen de overheid. Ook vertrekken vijf van de huidige veertien directieleden.
Bonden verwachten dat de reorganisatie vooral de laagst betaalde medewerkers van de Belastingdienst zal treffen. Een bestuurder meldt aan dagblad NRC: ‘Die zijn al eens eerder overtollig verklaard. En nu zouden er vijfduizend van hen in een aparte werkorganisatie worden neergezet, officieel om hen naar ander werk te begeleiden. De ervaring leert dat zo’n constructie het voorportaal voor werkloosheid is.’
Er werken nu ongeveer 3500 mensen bij de Belastingdienst in ict-gerelateerde functies. Het gaat om ontwerpers, architecten, programmeurs, systeembeheerders en cio’s.
Die legacy techies worden blijkbaar niet allemaal functioneel beheerder, of omgeschoold naar programmeur of cloud SLA bewaker. Zulke oplossingen lees je hier wel eens 😉 Maar deze groep is niet meer zo nodig. De jeugd heeft de toekomst. Ouwe indianen gingen in dat geval heel hoog op een berg zitten. Hitler duitsland had weer verdergaande oplossingen. En belastingdienst zet ze in werkorganistaties, worden ze ergens naartoe begeleid. Arbeit macht Freude.
Ik mis het woord “jong” in dit artikel: 1500, volgens Nieuwsuur jonge, nieuwe mensen.
Voor “Felix de kat” is er op termijn ook wel ergens een asiel.
Lijkt me verstandig eerst de automatiseringsslag te doen en dan pas mensen te ontslaan. Als de automatiseringsslag langer duurt dan gepland ( gebeurt weleens bij de overheid) zitten we volgend jaar allemaal in de problemen met de volgende aangifte…
Solliciteren bij een onderneming waarvan de medewerkers al meer dan 1600 dagen wachten op een fatsoenlijke CAO?
Een nieuw kostbaar debacle dient zich aan.
Ik begrijp dat er eerst 5000 mensen op straat komen te staan.
De kip met de gouden eieren slachten….
Ik kijk er wel naar uit, de belastingdienst heeft op het vlak van it niet zo’n beste naam
dus als dat nieuwe it project net zo’n succes wordt hoeven we wellicht niet meer zo veel belasting te betalen.
@”Een nieuw kostbaar debacle dient zich aan.”
Ja maar, deze keer gaat het wel goed.
Haha. Net als de vorige keer zeker.
Las iets over de ICT-puinhoop (AFS) in Amsterdam, wie was daar ook alweer ICT-wethouder?
Ja, vooral die hoger opgeleiden… Ze hebben iets gelezen in een boekje en gaan dat nu ten uitvoer brengen. Helaas zal weer blijken dat de realiteit anders is dan beschreven in het al lang achterhaalde boekje. Gedoemd dus te mislukken.
De cynische reacties zijn begrijpelijk. Niets doen omdat het toch mislukt is echter ook geen optie, als ik het rapport van de Rekenkamer zie.
Zoals HCAdeB aangeeft, zal het voor echt gekwalificeerde IT-ers, data scientists en dergelijke mensen niet aantrekkelijk zijn om te solliciteren. En grote overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst zijn politieke wespennesten, waar je maar beter je mond kunt houden als er iets fout dreigt te gaan.
Misschien moet de overheid de belastingen dan maar privatiseren, zoals dat ook met andere overheidstaken is gebeurd? Natuurlijk, we krijgen dan een toplaag van graaiende managers, maar als er een vrije markt met concurrerende partijen is (zoals b.v. op de energiemarkt) kun je in ieder geval overstappen naar een ander bedrijf. In Apeldoorn staan al twee torenflats van de Belastingdienst. Geef de ene aan ‘Taxarius’ en de andere aan ‘Dutaco’, en kijk of die het beter kunnen.
Helemaal interessant wordt het als een geprivatiseerd belasringbedrijf wordt overgenomen door een buitenlandse partij zoals ‘TaxFrance’.