Op 2 maar 2011 voorspelde ik al via een opinie in Computable dat de schaduwstatistieken van de maatschappij toe zouden nemen als de overheid niets doet aan de problematiek van de onvrijwillige werkzoekenden boven de 45 jaar. Onze volksvertegenwoordigers doen daar nog steeds niets aan. De politiek maakt nog steeds straffend beleid die niet integraal is afgestemd, onrealistisch is en leidt naar uitzichtloosheid en wanhoop.
De druk op de groep werkzoekenden wordt door regelgeving steeds groter. UWV en Sociale Dienst beschouwen werkzoekende als potentiële fraudeurs. De inzet en mankracht van deze organisaties wordt grotendeels ingezet als een soort BOA in plaats van steunorganisatie en vangnet. Dit is onterecht. Het allergrootste deel van de werkzoekenden kiest niet voor inkomensterugval, sociale onrust, scheiding, dagelijks je geld tellen en 24/7 solliciteren tegen beter weten in.
Hoe kan je als politiek eisen dat je kan werken tot je zeventigste in een maatschappij die een personeelsbeleid heeft van flexibilisering, uurtje factuurtje en vooral geen vaste banen creëert. De maatschappij is hiervoor niet (ook qua wetgeving) ingericht. Zij kunnen de diverse werkvormen niet integreren? Wat kan je doen als bedrijven beleid voeren dat mensen boven de 55 jaar geen vaste baan meer kunnen krijgen. 55 jarigen mogen alleen op interim basis komen. De overheid als werkgever werkt daar ook aan mee. De overheid maakt vacatures die overeen komen met een Europese aanbesteding en/of prestatie inkoop. Elk departement heeft tegenwoordig een inhuurdesk en laat niets van zich horen na het versturen van een sollicitatiebrief. Laat de politici stoppen met het uiten van ideeën en dreigende gemeentelijk maatregelen waaruit blijkt dat ze ver van de werkelijkheid staan.
Op dit moment knaagt het en zie je een uitzichtloze situatie zonder vangnet ontstaan. Ben je de grens gepasseerd van je mogelijkheden en het benutten van alle reserves, dan slaat de moedeloosheid toe. Een kleine of grote tegenslag is dan voldoende om als persoon en/of gezin te breken.
Dat bovenstaande geen verzinsel is blijkt uit de cijfers van 113Online. Op dit moment deden veertigduizend mensen een beroep op het platform voor suïcidepreventie. Dat is fors meer dan in 2013 (34000). Nederland is op dit moment koploper in de wereld van het aantal zelfmoorden. Eigenlijk zou Brussel een reddingsplan op Nederland moeten loslaten. Wij verdrinken in onze wanhoop en uitzichtloosheid.
Dus beste overheid: wanneer zorgt u voor goed integraal beleid met een vriendelijke aanpak? Wanneer brengt u met het bedrijfsleven de lente en zomer terug in de hoofden bij de vele onvrijwillig werkzoekenden? Wij willen wel. Als het nodig is met bijscholing of met aangepast salaris. Het enige wat we niet kunnen veranderen is onze leeftijd.
“Misschien moeten we onszelf wat minder serieus nemen.”
Een wijs woord, waar ook hier enkele veel moeite mee hebben.
Delen, dat is het kernbegrip. Delen van kennis, delen van resourcen en delen van “rijkdom”. Dat schijnt niet meer zo gevraagd als ik kijk naar de maatschappij van nu vergeleken me die van 30 – 40 jaar geleden.
@Ewout, als je de paar artikelen en de reakties gelezen had, die ik hier geschreven heb, dan wist je dat ik mijn bijdrage lever aan Foss. Lezen, is ook niet meer zo gevraagd.
@Jan
Ik geef je gelijk wat betreft dat serieus nemen.
Nu heb ik je reacties en opinies gelezen over (F)OSS en enige wat ik daaruit op kan maken is een besparing op licenties, de innovatie van de kostenverlaging waar je tegen aan zit te schoppen. Scrol even terug in discussie naar 28-05-2015 01:08, letterlijke kopie uit opinie Dot.com economie is nu Bedot.comm economie waar experts ook geen IT touw aan vast konden knopen.
Ja, 1-2Focus was als expertsysteem echt een succes, grappig dat ‘Chinese vrijwilligers’ zoveel energie staken in analyses hierop Computable. Het delen van kennis is dan ook een risicovolle zaak geworden want voor je het weet wordt je vervangen door een goedkopere variant uit het oosten.
Ondertussen vraag ik me af met wie van de twee op de foto ik nu discussie aan het voeren ben. Een groot deel van je reacties gaan over privacy en liegen met statistiek wat je mening niet consistent maakt, de loper naar E6?
@Ewout
Ik verwijs naar mijn opmerking over een blinde vlek.Succes met zoeken!
Of zoals we voor jouw tijd zeiden, “we kunnen niet allemaal zo intelligent zijn als jij je zelf vindt.”
In die zin vindt ik dit uiterst amusant.
@Jan
Prachtig dat je mij een blinde vlek verwijt terwij ik FYSIEK midden in de maatschappij sta in NEDERLAND terwijl jij bij mijn weten je dus een oordeel vormt op basis van het kijkglas INTERNET in OOSTENRIJK en niet door te PARTICIPEREN in vereniging, school of de politiek zelf. Maar zoals ik dus al zei, de loper naar E6….
Oja, het beeld hier in NEDERLAND over OOSTENRIJK is na Conchita niet echt verbeterd;-)
Maar goed, sommigen denken dat we allemaal op klompen lopen en in klederdracht als we het over beeldvorming gaan hebben. Snap trouwens nog steeds niet wat intelligentie met de discussie over arbeid te maken heeft. Oh wacht, beroepsdeformatie….
Feiten, beste Wat(ch)son als je over de vorige eeuw begint zijn anders als ik overweeg dat het jouw generatie is die zich amechtig vastklampt aan status quo van verworven rechten. Ooit eens gesproken met jongere generatie die alleen als stagiair mag komen?
Dus ARENDSOOG, voordat je mij de splinter in het oog gaat verwijten….
Zoals ik al opmerkte.
Je wijdlopige betogen blijven amusant.
@Jan
Graag een feitelijke tegenwerping van mijn constateringen. Tot op heden heb ik namelijk alleen nog maar suggestieve opmerkingen gezien. Als je die niet kunt geven snap ik dat je mijn betogen amusant vindt, dat vond ik ook van Conchita;-)
P.S
Ik heb gewerkt, gefeest en geluisterd in vele landen. En daaruit dus wat opmerkelijke geluiden opgevangen aangaande hele marktwerking, met name aangaande het hele fenomeen van concurrentiebeding.
Hoewel ik verhaal van auteur op los zand gebaseerd vindt en concludeer dat reacties alle kanten op vliegen wijs ik op de case Arthur Gotlieb, rapport gelezen?
Sorry voor ‘Einsteins’ maar jullie schaken op amateuristisch niveau, de loper naar E6 en veel plezier met de aftrekaanval;-)
Mooi zo. Dit onderschrijft wat ik al jaren denk. Systeembeheerder MBO is een opleiding tot bijstand. Moet ik familie, kennissen, en geboorteplaats achterlaten en verhuizen, waarom?
Vooral niet terug in dat vak systeembeheerder, anders krijg ik weer een psychose met dank aan 2 “fijne” jongere collega systeembeheerders twee klikspanen, persoonlijke info die te grabbel wordt gegooid, mijn goede naam weg, gepest, vernedering, glashard liegen, ontkenning van de feiten, manipulatie, langdurige uithongering (later at ik tussen de middag niet), feiten die bewust niet kloppen, over alles en nog wat bewust moeilijk doen, technische vooruitgang dwarsbomen, onvoldoende financiële middelen ter beschikking stellen, anderen laten opdraaien voor de kosten, dingen bewust niet laten slagen, het bewust te hoog leggen van de lat, onmogelijke opdrachten vragen, storingen veroorzaken, ontkenning van problemen, en het altijd beter weten, vraag: waarom doe je het dan zelf niet? Omdat jij te duur bent. Werk ik maar voor de helft? Da’s raar, ooit al eens een half mens gezien?
Ik weet zeker dat ik die man en zijn consorten nooit wil zien. Kun je bij mij FORMAT C: /u /s op mijn lijf uitvoeren, dat ik dit hele gedoe voor eeuwig vergeet blijft namelijk nogal hangen die nare smaak.
Nee, ik wil daar niet meer werken, ik wil het niet zien wat het geworden is, al kreeg ik goudstaven toe. Ik mag trots op mezelf zijn, want die man verslijt personeel. Zulke mensen zijn er veel te veel. Die rekeningen laten verdwijnen, bewijsmateriaal vernietigen en anderen het onmogelijk maken. En dat lieve mensen kost ons nou handen met geld, niet mij! En je schiet er als burger NIETS maar dan ook NIETS mee op.
Het zou van professionaliteit getuigen als je deze reactie plaatst.
@Pascal:
Boven de 40? Ik denk dat de meeste bedrijven je al oud vinden als je boven de 33 bent.
Ben je eenmaal 34, dan moet je veel slikken wil je de rest van je leven bij dat bedrijf kunnen blijven werken en hoppen kan je vaak helemaal wel vergeten.
Dan heb ik ’t over de gemiddelde werknemer, he. Niet diegenen die qua intelligentie met kop en schouders boven de rest uitsteken. Die komen er wel, of kunnen eenvoudig job-hoppen. Maar da’s maar een klein deel van de ‘markt’.
“Politici, HRM functionarissen en algemeen managers, maak de juiste keuze: bekijk meer ervaren mensen niet langer als een hogere kostenpost, maar als value for money bij de juiste mix van oud en jong. Immers, alleen een project dat goed afloopt, levert voldoende op. En een mislukt project kost vaak veel meer dan alleen de kosten van het project zelf. ”
Het maakt in jouw eindredenering echter geen bal uit of een mislukt project (globaal gezien) veel kost. Want het zijn niet die politici, HRM functionarissen en algemeen managers, die daarvoor opdraaien. Die gaan rustig door met andere projecten. Je wordt niet zomaar afgerekend op je fouten. Helaas. Het gaat er meer om wie je (hooggeplaatste) vriendjes zijn, en of je ’t niet erg vind om ellebogenwerk te verrichten.
De goeden even daargelaten, natuurlijk. Want die zijn er ook.