Er is een aanhoudende groeiende vraag naar it-professionals. In het eerste kwartaal van 2015 is de vraag naar it-professionals gegroeid met 6 procent. Dit terwijl er een schaarste is aan hoogopgeleide it’ers. De professional is zich hiervan bewust en bevindt zich in een luxepositie. Dit blijkt uit onderzoek van detacheerder Yacht. Het bedrijf is van mening dat de markt de it-professionals beter moet verleiden.
Ten opzicht van het laatste kwartaal van 2014 is het aantal openstaande vacatures toegenomen met 6 procent tot 39.500. Hierbij is een verschuiving te zien bij de gevraagde functies. De meeste vraag blijft bij specifieke softwareontwikkelaars. De vraag naar security officers is gestegen tot 21 procent, terwijl de vraag naar projectmanagers & SAP-specialisten afneemt.
Hoogopgeleide it’ers staan vaker open voor een nieuwe baan dan hoogopgeleide werknemers in andere sectoren. Voor latent werkzoekende is het belangrijk dat een nieuwe baan vooruitgang biedt op de huidige baan. It-professionals hechten echter meer waarde aan salaris, goede thuiswerkmogelijkheden en locatie (arbeids)voorwaarden. Van de it’ers is 65 procent latent (afwachtend), tegenover een gemiddelde van 60 procent. Slechts 8 procent van de it-professionals is actief op zoek naar een nieuwe baan.
Persoonlijke aandacht
Yacht stelt dat de hoogopgeleide it’ers moeten worden verleid door de arbeidsmarkt. ‘Professionals zijn zich bewust van hun schaarste en wanen zich hiermee in een luxepositie op de arbeidsmarkt. Dit vraagt om het uiterste van bedrijven in hun zoektocht naar goede mensen. Het is zaak it-professionals pro-actief te benaderen en de markt en hun drijfveren te kennen. Dit verhoogt de kansen om snel in te kunnen spelen op de grillige en hoge vraag’, aldus Arco Elsman, directeur IT Yacht.
Elsman stelt dat het werven van it-professionals begint bij persoonlijke aandacht. ‘Vermijd standaard e-mailberichten. Investeer liever tijd in het ontdekken van wat mensen echt willen en wat jou als organisatie onderscheidt. Vaak is de vraag of professionals voldoende uitdaging treffen belangrijker dan het logo op de gevel. Neem dat vervolgens als uitgangspunt voor een gesprek en leg uit waarom de opdracht of functie een verrijking kan zijn voor iemand. Dat is waar professionals enthousiast van worden, die willen niet stil staan. Tot slot, bouw en onderhoud een vertrouwensrelatie. Professionals staan graag in contact met bedrijven die streven naar vooruitgang.’
Beroepen en arbeidsmarkt survey
Yacht doet continue onderzoek naar de Nederlandse beroepsbevolking. Aan de jaarlijkse beroepen en arbeidsmarkt survey (bas) hebben ongeveer tienduizend respondenten deelgenomen. Het onderzoek is in samenwerking met moederbedrijf Randstad en Tempo-Team.
Top 3 it vacatures in aantallen |
Top 3 it vacatures in % stijging |
||
Softwareontwikkelaar |
16.500 |
Security Officer |
21% |
Technisch Beheerder |
5.960 |
Informatie analist |
14% |
Informatie Analist |
2.750 |
Test offficer |
14% |
De werkgevers houden al ongeveer 10 jaar de hand op de knip als het om betaling van vakmensen gaat. “luxepositie” is op zijn zachtst gezegd overdreven. En Yacht doet het ook weer in dit stuk. “Verleiden”, “ontdekken van wat mensen echt willen”. Geld komt niet ter sprake.
@Kees: helemaal mee eens.
Verder had er wel een redacteur naar dit stukje kunnen kijken:
Van de it’ers is 65 procent latent (tegenover het gemiddelde van 60 procent).
Hoe moet ik mij dat voorstellen? Ze doen alsof ze tandarts of verzekeringsagent zijn, maar zijn eigenlijk IT-er?
‘Professionals zijn zich bewust van hun schaarste en wanen zich hiermee in een luxepositie op de arbeidsmarkt.
Eerder wordt gezegd dat ze zich in die luxepositie bevinden. Is dat nou echt zo, of verbeeldt de ‘professional’ zich dat slechts?
Zucht… daar gaan we weer 😉
Biedt gewoon een goed salaris, redelijke reistijd en probeer niet te micro-managen. Tijdschrijven per kwartier is belachelijk en hoort niet bij professionals. Als er echt schaarste is zou het marktmechanisme moeten werken, en dus de prijs omhoog.
Als je het stuk echt even leest Nico, dan zie je dat de schrijver met latent bedoelt dat ze niet actief op zoek zijn naar een baan. Dus latent werkzoekend en niet latent IT’er.
Voor de mensen die lopen te klagen over salaris en hand op de knip: je bent er toch zelf bij? Zorg dan dat je niet latent bent maar actief. Zeker als je de zekerheid van een baan hebt, maar niet tevreden bent. Kijk eens rond, er zijn zat bedrijven waar een leuk salaris te verdienen valt. Of dan de reistijd en de projecten ook bij je passen… Je zal nou eenmaal bij de locale dozenschuiver over het algemeen minder verdienen dan bij een landelijk gerenomeerde kennisclub.
@Rene. Dus als een auteur een bijvoegelijk naamwoord weglaat, omdat dat duidelijk moet zijn uit de context, moet ik dat er maar bij verzinnen?
Dat had ik natuurlijk begrepen, maar het ging mij om de slechte schrijfstijl.
Ik zie ook wel eens functionele ontwerpen waar je alle onduidelijkheden met behulp van context dient op te lossen. Je kunt dan al voorspellen dat het “aan de techniek ligt” als nou net dat stukje van de applicatie later niet goed werkt.
Verder zie ik niet dat Kees hierboven over salaris. Ik zelf ook niet. Maar ‘verleiden’ en ‘uitdagen’ is HRM-jargon waar ik niet door aangetrokken word. Mijn huidige werkgever is gewoon op alle vlakken beter dan Yacht of elk ander groot IT bedrijf.
Het artikel zou een grotere waarde hebben als er meer concreet vermeld werd waar er nu precies zo’n vraag naar is.
Er zijn heel wat kundige vakbroeders die thuis zitten en het vermeend te kort zouden kunnen aanvullen.
Maar ik heb sterk de indruk dat het weer om lui gaat die niet ouder zijn dan 23 en vooral hoogopgeleid op vakgebieden waar een beetje handige IT’er geen enkele moeite mee heeft.
Wel geinig dat op dezelfde pagina het artikel: “https://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/5258417/1458016/loon-icter-daalt-maar-baantevredenheid-groeit.html” van 22-april staat gepubliceerd.
Ik zit me dat toch werkelijk af te vragen wat Yacht dan als ‘luxepositie’ ziet. Ik kan me niet voorstellen dat dit ‘onderzoek’ dan echt met enige accuratesse is uitgevoerd. De markt moet er maar rekening mee houden dat die latente IT’ers dan echt wel latent blijven tenzij de huidige werkgever een zodanige werkomgeving heeft weten te creëren dat zelfs het ongedierte z’n biezen pakt.
De bedrijven moeten nu maar eens in gaan zien dat er voldoende compensatie voor de arbeidsonzekerheid moet komen. De afgelopen jaren alleen maar berichten gezien van arbeidsplaats reductie en afvloeiingsregelingen. Als het dan weer beter gaat komt de lauwe koffie als secundaire arbeidsvoorwaarde weer op tafel maar over de euro’s wordt niet gerept.
Kom op werkgevers. Jullie weten als geen ander hoe marktwerking speelt. Speel het spelletje dan ook wel zoals het gespeeld moet worden.
Kom op met die pegels.
En voor Yacht: krab nog maar eens achter je oren v.w.b. je onderzoeken.
“Professionals zijn zich bewust van hun schaarste en wanen zich hiermee in een luxepositie op de arbeidsmarkt.”
Waan: Een niet met de werkelijkheid overeenstemmend denkbeeld, dat zich niet laat corrigeren door redelijke argumenten.
Vraag is wie nu een geloof heeft in sprookjes, Yacht zit in de business van ‘match-fixing’ en heeft baat bij een ongelijkheid in vraag en aanbod. Grappig trouwens dat Elsman nadruk legt op de communicatie, waanbeeld was toch dat IT-professionals niet kunnen communiceren?
Ik zie nog niet helemaal wat de luxe is, maar misschien zit ik nu wel in een gouden kooi.
Solliciteren bij een ander bedrijf is lastig. Meerdere malen heb ik een aanbod moeten afslaan, omdat het (soms veel) lager was dan wat ik 5 jaar gelegen bij mijn vorige werkgever verdiende, en onderhandelen niet mogelijk was.
24 jaren IT kennis en ervaring schijnen soms niets meer waard te zijn…
Of wordt hier iets anders bedoeld met ‘luxe positie’.
Dit artikel valt in de categorie: Opinies, ook al worden er cijfers genoemd.
@Kees: 15 jaren is nauwkeuriger. Toen begon ook net een crisis, die nog eens versterkt werd door de invoering van de euro.
@Marcel: mee eens!
@Pascal/Ed: Als ik jullie reacties combineer, kom ik tot dezelfde conclusie als Ed. Het moet haast wel gaan om 23-jarigen. Bruto 14,70 euro/uur is lang geleden voor mij.
Wat je tegenwoordig ik veel ziet in IT-bedrijven, is dat er zelfs geen inflatiecorrecties meer worden toegepast, met als gevolg dat de koopkracht steeds verder naar beneden gaat.
Ik vraag me ook af hoeveel IT’ers er onder een CAO vallen ipv een individueel contract. Als dat nou eens onderzocht werd, dan is misschien meer zinnigs te zeggen…