Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt de doorontwikkeling van zijn Online Omgevingsloket uit aan Hewlett-Packard (HP). Dat bedrijf gaat de digitale omgeving, waar burgers en bedrijven een omgevingsvergunning of watervergunning aanvragen, inrichten voor de toekomst. Het wordt aangepast op de nieuwe Omgevingswet en er worden koppelingen gemaakt met gemeentelijke basisadministraties zoals de BAG en gegevens van betrokken overheden.
Het gaat om de derde versie van het Online Omgevingsloket (Olo3) dat sinds 2010 in de lucht is. Met de vernieuwing wil het ministerie het loket gebruiksvriendelijker maken en zorgen dat in de toekomst aanpassingen eenvoudig kunnen worden doorgevoerd.
In 2014 is gewerkt aan het formuleren van een Programma van Eisen (PvE) voor de aanbesteding en de doorontwikkeling van het loket. Dat gebeurde op grond van ervaringen met het huidige Omgevingsloket, gesprekken en workshops met gebruikers (zowel aanvragers als behandelende overheden) en gebruikersonderzoeken.
Aanbesteding
Afgelopen jaar heeft het ministerie gewerkt aan het formuleren van een Programma van Eisen ten behoeve van de aanbesteding en als basis voor de doorontwikkeling. Dit gebeurde op basis van ervaringen met het huidige Omgevingsloket, gesprekken en workshops met gebruikers (zowel aanvragers als behandelende overheden) en gebruikersonderzoeken.
Draagvlakschouw
Op basis van onder andere het Programma van Eisen (PvE) en de Project Start Architectuur (PSA) konden de leveranciers een offerte maken. Ook heeft een zogenoemde draagvlakschouw plaatsgevonden. Tijdens die schouw zijn de documenten verder toegelicht en heeft het ministerie getoetst of de ambities in de uitvraag realistisch en haalbaar waren. Dat gebeurde zonder dat de naam van de betreffende leverancier bekend was.
Voorafgaand aan die schouw zijn het concept PvE en de PSA aan de leveranciers beschikbaar gesteld.Volgens HP is zowel vanuit het ministerie als vanuit de leveranciers positief kritisch gereageerd op de gevolgde procedure. De opbrengst van de draagvlakschouw is verwerkt in de definitieve documenten.
Succes
Volgens het ministerie is het loket sinds de invoering in 2010 een succes. ‘Er wordt veel gebruik van gemaakt. Aanvragers kunnen 24 uur per dag, alle dagen van de week, digitaal een aanvraag doen en stukken voor een vergunningaanvraag aanleveren. Het loket is een vaste waarde geworden in de communicatie tussen burgers, bedrijven en overheden en heeft een impuls gegeven aan de digitalisering van het leefomgevingsdomein.’