Automatiseerder Computer Sciences Corporation (CSC) overweegt het bedrijf te splitsen in een overheidstak en een commerciële tak. Dat zegt persbureau Reuters op basis van ingewijde bronnen. Het bedrijf voert momenteel een reorganisatie door om de kosten te drukken. CSC heeft last van een terugvallende vraag bij met name de Amerikaanse overheid, de grootste klant van het bedrijf.
Een opsplitsing zou aantrekkelijker zijn voor aandeelhouders. Bovendien is de overheidstak, ondanks de moeilijke Amerikaanse markt, aantrekkelijk om overgenomen te worden. Een kopende partij kan zich via zo’n overname binnenkopen op de ict-overheidsmarkt in de Verenigde Staten.
CSC voerde volgens Reuters overigens de afgelopen tijd overnamegesprekken met onder andere Capgemini, CGI, HP en een aantal investeringsmaatschappijen. Hun biedingen zouden echter te laag zijn geweest. Het bedrijf behaalde in 2014 een omzet van bijna dertien miljard dollar; er werken ruim zeventigduizend mensen bij het ict-concern.
CSC verkeerde een paar jaar terug in grote problemen door een aantal grote mislukte ict-projecten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, mogelijke corruptie bij CSC-vestigingen in Scandinavië en Australië en boze aandeelhouders die naar de rechter stapten. Onder leiding van de in 2012 nieuwe topman Mike Lawry werd een herstelplan opgesteld waarbij ook naar strategische alternatieven wordt gekeken.
Winstmaximalisatie en aandeelhouderswaarde zijn twee begrippen die niets met de doelstellingen en onderscheidingsvermogen van een bedrijf te maken hebben. Een splitsing als deze veroorzaakt twee lege hulzen van generlei waarde. Advies aan specialisten uit dit bedrijf krijgen het advies te gaan solliciteren of als ZZP er verder te gaan.
Dus de kans dat onze medische gegevens (EPD) in handen kwamen van een Chinese koper was niet zo’n hele gekke gedachte, alles is tenslotte te koop. Hele verhaal van corruptie en boze aandeelhouders klinkt enigzins bekend en prangende vraag die opkomt is waarom er een terugvallende vraag is.