Het Britse it- en telecomconcern BT heeft in het gebroken boekjaar 2014/2015 zijn omzet met 2 procent zien dalen tot 17,85 miljard pond. De winst voor afschrijvingen en belastingen steeg wel: met 3 procent naar 6,27 miljard pond. De zakelijke ict-tak, BT Global Services, zag de omzet in het afgelopen boekjaar, dat sloot op 31 maart 2015, met 7 procent dalen tot 6,78 miljard pond. Ook de andere divisies zagen hun opbrengsten teruglopen, met uitzondering van de consumententak. Daar steeg de omzet met 7 procent naar 4,28 miljard pond.
De omzetdaling van BT Global Services is met name toe te schrijven aan de tegenvallende resultaten (-11 procent) op de Britse markt. Vooral de opdrachten uit de publieke sector op de thuismarkt vallen tegen. BT voorziet dit jaar een verdere terugval van deze overheidsvraag. Daarnaast ondervindt BT over de gehele linie in de telecom- en it-markt felle concurrentie en zijn de marktomstandigheden in veel landen nog steeds pittig te noemen.
BT zag in het boekjaar 2013/2014 de omzet weer licht toenemen en voorzag dat die groei in 2014/2015 zou doortrekken. Dat is niet gelukt. Voor het lopende gebroken boekjaar 2015/2016 luidt de prognose van BT dat de omzet toch weer zal groeien en de brutowinst licht zal stijgen.
Cyberaanvallen en EE
Een hoogtepunt voor de ict-tak in het boekjaar 2014/2015 was de lancering van de BT Assure Threat Intelligence, afgelopen februari. De nieuwe dienst voorziet klanten 24 uur per dag van wereldwijde monitoring en evaluatie van cyberbedreigingen.
BT tekent in zijn jaarrapportage daarbij aan dat het in de laatste drie maanden van het gebroken boekjaar 2014/2015 (= het eerste kwartaal van 2015) met meer ict-beveiligingsincidenten van de hoogste risico-categorie te kampen heeft gehad dan in de voorgaande twee boekjaren. Deze aanvallen waren niet alleen gericht op BT zelf, maar ook op klanten. Het concern geeft aan veel te investeren om de cyberaanvallen te kunnen opvangen, ook bij klanten.
BT kondigde recent nog aan voor 12,5 miljard pond het mobiele telecombedrijf EE (Everything Everywhere) over te willen nemen. Dat is een joint venture van Orange en Deutsche Telekom (T-Mobile) in Groot-Brittannië. De overname moet nog worden goedgekeurd door de betrokken mededingingsautoriteiten.