Recent berichtte Computable dat de softwaresector weer in de lift zit. Deze groei wijt ABN Amro voor een groot deel aan cloud computing, waar softwareontwikkelaars van profiteren. Het oordeel over cloud computing is, net als in het Computable-artikel, in het algemeen positief: pay per use, het is schaalbaar en men wordt meestal ontzorgd wat betreft het beheer.
Echter, het is belangrijk dat we niet met z’n allen als een kudde schapen achter de cloud-hype aanlopen. Want er zitten wel degelijk nadelen aan, zeker als we het hebben over bepaalde werkprocessen.
Als het gaat om cloud computing is mijn gouden regel om eerst kritisch te kijken of de werkprocessen van een organisatie aangepast kunnen worden naar de applicatie van de cloudleverancier. Organisaties die diensten leveren als payrolling, hrm en studenteninformatiesystemen kunnen hun werkprocessen prima verplaatsen naar een cloudomgeving. Mits zij daar als organisatie natuurlijk klaar voor zijn. Deze diensten zijn vergelijkbaar met die van vele andere bedrijven en vragen geen specifieke vereisten aan de cloudapplicatie. Meestal een perfecte fit!
Maar wat als we het hebben over organisaties die deze perfecte fit niet hebben? Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die in hoge mate bedrijfsspecifieke bedrijfsprocessen hebben. Voorbeelden hiervan zijn de erp-pakketten of manufacturingpakketten. Hier zijn de bedrijfsprocessen dermate specifiek, dat een applicatie met daarin bedrijfsspecifieke aanpassingen meer voor de hand ligt. Daar hebben we precies het zere punt te pakken, want cloudleveranciers bieden of ondersteunen meestal geen maatwerk.
Mijn advies is om de onderstaande punten goed te overwegen voordat je, soms onder druk van de hype, toch in die kudde van schapen gaat lopen.
1. Ben je bereid om te conformeren aan de standaard van de cloudleverancier?
Denk hier bij aan verschillende wat-als vragen. Wat als ik de bedrijfsprocessen op de lange termijn weer wilt gaan insourcen, kan dat dan? Wat als ik niet mee wil gaan in een nieuwe release? Mag en kan ik die dan skippen? Als ik wat aangepast wil hebben, hoe lang duurt het dan voordat die aanpassingen bruikbaar zijn?
2. Hoe is het gesteld met de veiligheid van de cloudomgeving?
Niemand wil dat data in verkeerde handen valt. Check daarom extra goed of het datacenter op Nederlandse bodem staat. En is de cloudleverancier bestendig tegen de tentakels van de Patriot Act? En uit welk land komt jouw internetprovider? Hoe hoger de strategische waarde, des te hoger de mate waarin de informatie beveiligd moet zijn. En laat beveiliging nou net een gevoelig onderwerp zijn in cloud discussies.
3. Welke certificeringen zijn er in huis?
Net zoals je bij een webshop even kijkt of deze wel een betrouwbaarheidskeurmerk heeft, doe je dat ook bij je cloudleverancier. Zo waarborgt ISAE 3402 de security, interne beheersing en kwaliteit van uitvoering van processen als deze geoutsourced worden.
4. Is je organisatie er klaar voor?
Last but not least; krab jezelf goed achter de oren of iedereen binnen de organisatie klaar is voor de overstap naar de cloudleverancier. Draagbaarheid voor jouw beslissing is een absolute must.
Zodra de cloudleverancier op de bovengenoemde overwegingen een geschikt antwoord heeft, dan is cloud een prima oplossing voor de organisatie. Maar staar jezelf niet blind. Zodra er een klein beetje twijfel ontstaat is het goed om eens te kijken naar andere oplossingen. Ga eens met een specialist in gesprek die veel weet over het outsourcen van bedrijfsprocessen die vergelijkbaar zijn met die van jou. Want mocht je de overstap maken en later toch spijt krijgen, dan is de schade aan kosten en tijd niet te overzien. Cloud is niet altijd de heilige graal, that’s for sure.
Sorry, Jean-Francois Bloem, maar je kennis is te oppervlakkig, of je bekijkt cloud computing te oppervlakkig.
Cloud computing is niet de heilige graal. Maar waarom praten over cloud computing als doel?
Een aantal dingen die je in mijn ogen anders zou kunnen aanvliegen:
Je schrijft zo vaag over wat het is, soms lijk je het te hebben dat cloud computing standaard software is die voor iedereen gelijk is. Dat is niet zo. Wat zie je überhaupt als maatwerk? Tegenwoordig heeft veel software API’s waarmee je dus prima maatwerk kunt maken die ook nog eens schaalbaar is en niet omvalt als er een nieuwe versie komt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar force.com, het maatwerk platform voor SalesForce, dan zijn de mogelijkheden oneindig.
Dan maak je ook nog een voorbeeld met het studentensysteem en niet studenten systeem. Typisch een voorbeeld voor iemand met een bias.
Zoals je weet is cloud computing meer dan software as a service en valt er bijvoorbeeld ook pay-per-use on demand infrastructuur onder. Daar kun je nagenoeg alles mee wat je ook zonder cloud computing doet. En zo kan ik nog wel verder gaan.
Ook profileer je organisaties die cloud computing omarmen als schapen en heb je het over hype. Een hype is iets van voorbij gaande aard. In 2009 had men het al over de hype cloud computing, we zijn nu ruim zes jaar verder, dus om dan nog het wordt hype in de mond te nemen vind ik dan een disqualifier.
Dus je punt 1 is bewezen niet valide.
Punt 2: Cloud computing providers hebben bewezen erg goed in security te zijn en richt je je vervolgens eigenlijk alleen op overheid. Dus de overheid zijn de verkeerde handen? Daarnaast geef je maar een half verhaal. Een datacenter in Nederland is zeker geen garantie dat een overheid niet data op kan vragen. Maar ook zonder cloud computing kun je datacenters gebruiken (veel organisaties doen dat) die niet in eigen eigendom zijn. Dus waar is nu je verschil tussen cloud computing en niet cloud computing? Slecht informatie dus,
Punt 3: Goed punt. Doe huiswerk voordat je met een leverancier zaken doet, maar dat heeft *niets* met cloud computing an sich te maken. Dit geld ook als je wat eigen ijzer in een datacenter een ander wil plaatsen. Dus wederom een argument wat los staat van cloud computing.
Punt 4: Ook dit heeft weinig met cloud computing te maken, maar met verandering in het algemeen.
Maar wat ik onhandig vind is dat je doel en middel door elkaar haalt.
Je wilt problemen oplossen, je bedrijf efficient en effectief laten functioneren, automatiseren waar mogelijk net als kosten besparen waar mogelijk. Die uitdagingen ga je aan en mogelijk kan dit met een stukje cloud computing, maar ook zonder, en er zijn ook alternatieven zoals outsourcing, hosting, et cetera.
Zoals je stelt in de titel is cloud computing niet de heilige graal waar je achteraan moet gaan, maar met de invulling vervolgens sla je de plank mis.
@Henri
De schaalbaarheid van de techniek versus die van de organisatie laat toch wat discrepantie zien. De vraag die hier opkomt is of er sprake is van uitbesteding van de techniek of het bedrijfsproces, bij laatste is een algemeen erkend risico het verlies aan governance en het is hoogst twijfelachtig of ISAE3402 certificering hierin het ‘boterbriefje’ is.