Men vraagt mij wel eens, wat zou jij doen als je heel veel geld had? Ik zou een voetbalclub kopen en dan het liefste PSV. Dan kun je op woensdagmiddag je vrienden opbellen: ‘Hé Henk, heb je vanavond wat te doen? Zou je zin hebben om vanavond in de Champions League te voetballen? Ik heb Ronaldo ook gevraagd. Die staat op de goal.’
Ik zou PSV ook direct het eerste seizoen laten degraderen. En al die supporters zeggen dan natuurlijk: ‘Oh, onze club is gedegradeerd’. En dan zeg ik, ‘nee, niet júllie club is gedegradeerd, míjn club is gedegradeerd’.
Automatiseringsproblemen
Er is één ding dat ik zeker niet zou kopen; een erp-systeem. Bij Defensie dachten ze daar anders over. Daar wilden ze één erp-systeem voor al hun automatiseringsproblemen. En dus hebben ze nu één erp-systeem met allemaal automatiseringsproblemen. Deze problemen hebben tot nu toe 433 miljoen euro gekost. Dit kan volgens de rekenkamer ook negenhonderd miljoen zijn, maar dat heeft iets met afronden te maken.
Minister Hennis-Plasschaert heeft nog 120 miljoen euro in de portemonnee zitten om het project gedeeltelijk een beetje recht te trekken. Ik zou het geld nog even in de portemonnee houden. Je kunt er ook hele andere dingen mee doen.
Nepal op de rit
Afgelopen vrijdag hadden we de nationale inzamelingsactie voor de aardbeving in Nepal. Tijdens de acties werden er voorbeelden gegeven wat de hulporganisaties met uw geld kunnen doen. Voor 25 euro kun je een gezin te eten geven. Voor honderd euro zorg je voor een onderwijspakket voor 25 kinderen. Voor vierduizend euro kun je een medische set kopen waarmee je gedurende drie maanden tienduizend mensen kunt behandelen. Kortom, als je bij Defensie gewoon lekker alles in Excel stopt, dan kun je met het geld dat je overhoudt in plaats van de automatisering bij Defensie, heel Nepal weer op de rit zetten.
Maar je kunt de 120 miljoen euro natuurlijk ook uitgeven om nog twee jaar lang een aantal consultants van een niet nader te noemen consultancybureau in te huren. Of je koopt een voetbalclub natuurlijk.
Ach Jacob, proberen de politiek iets uit te leggen wat ze zelf niet verzonnen hebben is een verloren zaak.
Zolang onze overheid nog knusse vriendjes is met de kornuiten van Ordina, Cap Gemini en dergelijke, die al vele malen bewezen hebben uitstekend de overheid het vel over de oren te kunnen trekken, en zolang er op bepaalde stoelen nog steeds mensen zitten die menen dat alles met een IT systeem op te lossen is, zonder te luisteren naar de mening van de echte experts, blijven overheid IT projecten falen.
Maar wel 15 jaar lang!! Een hoop mensen aan het werk gehouden.
Ik denk dat defensie net zoals de rest van de overheid alleen projecten moet doen die in 2 jaar te realiseren zijn.
Lijkt me dat je nu toch voor een andere oplossing kiest dan 15 jaar geleden..
Dus die consultancy tokos zijn eigenlijk een soort sociale werkplaatsen?
Wat dat betreft zou je eigelijk invoering van de sharia wel willen. Dan rollen er tenminste echt koppen.
Zolang de overheid probeert bestuurlijke of organisatorische problemen op te lossen door er alleen maar ICT tegenaan te gooien, en niet de onderliggende processen wil aanpakken, blijft het op fiasco’s uitlopen.
Je kan een bedrijfsproces pas automatiseren als je het kan beschrijven, en als twee processen niet met elkaar overweg kunnen, kan je het met ICT niet oplossen. Je moet dan eerst je processen aanpakken (of ten minste de wil hebben je processen gelijklopend met automatisering aan te pakken).
@johan: In feite wel. Deze toko’s voeren uit wat er gevraagd wordt. Ze zullen soms ook wel tegen de ‘klant’ zeggen dat iets niet echt slim is, en dat het weinig op zal leveren, maar je hakt de hand die je voedt natuurlijk niet zomaar af
Stel dat je de Minister van Defensie was zou jij dan een allesomvattend beslissingsysteem willen hebben waar met een druk op de knop duidelijk wordt wie waar verantwoordelijk en aansprakelijk voor is en tevens alle processen mathematisch geprogrammeerd zijn.
Hieruit zou met alle hacking door staten en terroristen heel gemakkelijk in de processen kunnen worden ingegrepen en zodoende de hele handel plat worden gelegd.
Nu er echter zo veel tegenstrijdigheden en niet-logica in de organisatie zit kan zelfs een hacker het volledige systeem niet platleggen en blijven er werkende deel-systemen over.
Geloof maar niet dat met 120 miljoen euro er veel kan worden gerepareerd
want de externen zijn ingehuurd omdat het Ministerie van Defensie zelf niet de capaciteit heeft voor het ontwikkelen, beheren en werken met ERP. Verder is het handig om externen te blaimen voor de onvolkomenheden
zodat jezelf niet getackeld kunt worden.
Ik las laatst over een IT-reus die zichzelf opsplitste in twee aparte onderdelen: één voor de commerciële markt en één voor de overheid…
Ik verdenk Ordina, Cap en die andere grote jongens ervan dat ze dat al dan niet in het geniep ook hebben gedaan: de competente medewerkers naar de afdeling commerciële projecten terwijl de incompetenten en de mensen die men eigenlijk met vervroegd pensioen had willen sturen of waar men anderszins graag vanaf wil, die gaan aan de slag in de overheidsprojecten. Daar wordt namelijk niet op een miljoentje meer of minder gekeken en opleveren is ook geen issue, dat hoeft daar helemaal niet…
Da’s voor Cap, Ordina etc. een veel betere afvloeiingsregeling dan die gasten met een dikke afkoopsom de WW in te moeten schoppen…
Defensie heeft ook systemen geoutsourced, die gegevens liggen dan natuurlijk min of meer op straat.
ERP systemen… Misschien vooral gemaakt om data van bedrijfsprocessen te borgen, maar vaak niet gemaakt om te zorgen tussen een goede communicatie tussen de burger en de overheid, of de klant en een bank-of verzekeringsmaatschappij. Juist informeren en communiceren is een vak. Ik weet niet zeker of de grote IT reuzen waarover gesproken wordt ook dit vak beheersen. Levert wel mooie kansen op.