Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zou willen stoppen met het erp-systeem Speer (Strategic process and enabled reengineering). Dit meldt dagblad NRC Handelsblad op basis van bronnen rond Defensie. Officieel zou er inmiddels 433 miljoen euro in de erp-implementatie zijn gestoken, maar volgens de Algemene Rekenkamer klopt dit bedrag niet. De instantie schatte begin 2014 al de gemaakte kosten op negenhonderd miljoen euro. Het ministerie van Defensie heeft inmiddels ontkend dat het stopt met Speer. Wel zou er voor niet-werkende delen gekeken worden naar alternatieven.
Defensie is al vanaf 2004 bezig om erp te implementeren. Meerdere dienstverleners zijn hiervoor ingeschakeld, maar de meeste inspanningen werden geleverd door Capgemini en CGI (voorheen Logica). Bij de start werden de kosten geraamd op 165 miljoen euro, exclusief twintig miljoen euro licentiekosten. Vorig jaar berekende de Algemene Rekenkamer al dat dit bedrag inmiddels dus negenhonderd miljoen euro is. De eerder gereserveerde 120 miljoen euro die nodig was om het systeem de komende jaren door te ontwikkelen, wordt gebruikt om enkele delen alsnog in gebruik te nemen, om te stabiliseren en de delen die wel werken te verbeteren.
Met Speer is het nooit echt lekker gegaan. Vorig jaar meldde Computable nog dat Defensie ontevreden is over de implementatie van het SAP-systeem, onderdeel van Speer. Defensie lukte het maar niet om op een goede manier de logistieke dienstverlening uit te voeren. Reden: het SAP-systeem wilde maar niet optimaal werken. Daarnaast kreeg Defensie zijn datakwaliteit maar niet op orde, wat ervoor zorgde dat het SAP-systeem blokkeerde.
Volgens NRC Handelsblad is de Tweede Kamer nog niet over het voornemen van de minister geïnformeerd, hoewel Hennis vorig jaar nog beloofde dat ze uiterlijk in februari uitsluitsel zou geven over de toekomst van erp bij Defensie. Interne bronnen van de krant denken dat de minister naar een goed moment zoekt om dit pijnlijke besluit voor Defensie bekend te maken. Daarnaast zou zij nog interne weerstand ondervinden en moet zij nog met de betrokken ict-bedrijven onderhandelen.
Het ministerie van Defensie heeft inmiddels als reactie op de berichtgeving in NRC Handelsblad ontkend dat het stopt met het Speer-programma. Het benadrukt dat onderdelen van het systeem volgend jaar klaar zijn. Voor delen die niet goed werken of niet opgeleverd zijn of kunnen worden, kijkt het ministerie wel naar alternatieven.
Defensie is al vanaf 2004 bezig om erp te implementeren. Meerdere dienstverleners zijn hiervoor ingeschakeld, maar de meeste inspanningen werden geleverd door Capgemini en CGI (voorheen Logica).
Dus ordina niet valt dan nog weer mee.
Vooral voor Ordina zal dit even slikken zijn. Niet alleen Capgemini en CGI maar ook Ordina heeft jaren zijn ’top mensen’ bij Defensie laten ‘werken’. Die mensen mogen nu naar het UWV (niet voor een it-project).
Accenture heeft alles HR/Peoplesoft verprutst maar dat valt buiten Speer.
Hoe is het mogelijk?? Bijna één miljard spenderen in elf jaar tijd en het dan nog niet af hebben. Hilarisch en triest tegelijk. Voor dit bedrag maakt Microsoft op verzoek volgend jaar Windows 11.
Dit is wel de zoveelste les. Dit is ook precies de reden waarom terugkeren naar het ziekenfonds één grote ramp zou gaan worden. Laten we hopen dat ze dit ook realiseren in Den Haag.
Eerder SNAFU
Dit soort gevallen zal gewoon door blijven gaan als er niet ingegrepen wordt. Teveel mensen die hiervan profiteren en de rest die denkt dat er niets aan gedaan kan worden.
Patrick,
Hoe we zo zeker zijn dat het falen is toe te schrijven aan de externe leveranciers? Omdat we van de externe leveranciers mogen verwachten dat ze de kennis en kunde in huis hebben om de analyse te kunnen maken dat het project gaat falen (eerder dan de overheid dat doet en kan, volgende uit Elias). Maar dat onslaat ze niet van hun verantwoordelijkheid om waarde toe te voegen aan een klant. Want het project wordt uiteindelijk doorgezet tegen beter weten in. En dat heet in de volksmond ordinair cashen.
Bla bla bla , lees en huiver : http://goo.gl/J5kMK1
Zoveel ketenprocessen van je zelf en andere organisaties in één systeem willen stoppen, dat is vrijwel niet te doen. Juist bij een bedrijf waar hiërarchie belangrijk is en bureaucratie sterk, daar gaat het al gauw wringen. Als je ooit bij defensie gewerkt hebt, dan weet je dat heel veel processen in het veld heel informeel moeten zijn om een beetje te kunnen werken. De formele processen en bijbehorende doofpotten passen niet bij de operationele werkelijkheid.
Nu is er een krakkemikkig ERP-systeem gemaakt waarmee bijvoorbeeld getraceerd kan worden hoeveel reserveonderdelen defensie voor onze Leopard tanks zou hebben en waar deze zich dan zouden bevinden, et cetera. In de praktijk zijn er bij de eenheden stille voorraden met reserve onderdelen die buiten de administratie gehouden worden en onderling uitgewisseld worden. Zo kan men bij inspecties een hoge inzetbaarheid faken.
Helaas heeft o.a. het ERP systeem zoveel gekost, dat defensie na de bezuinigingsronden onvoldoende geld had voor het onderhoud van de tanks. Alle Leopards zijn verkocht, Nederland heeft geen tanks meer. Het aantal pantservoertuigen is ook enorm gedaald. Sommigen zijn nieuw uit de verpakking doorverkocht. Nederland staat relatief op de lijst van wapenexporterende landen. omdat we zoveel wapens weer doorverkopen. En de politiek noemt dit heel schijnheilig vredesdividend.
De efficiëntie en effectiviteit van onze defensie is al decennia steeds lager aan het worden, omdat onze politici echt niet weten waarover ze het hebben. Dit soort projecten mislukt voordat men begonnen is. De stekker er uit? Volgens mij heeft de stekker nooit goed ingezeten. Dit heeft weinig met ICT te maken, maar alles met politiek.
Klassiek gevalletje wanneer de grootste vijanden van ICT/IT samen bij elkaar komen.
commercie + politiek + incompetentie = heel veel hele hoge rekeningen.
Gegarandeerd.
ERP implementaties hebben vaak een negatieve ROI, zo ook hier. Waarom is dat Gartner onderzoek niet openbaar…? oh ja, iemand heeft daar $$$ voor betaald 😉
Kleine, robuuste oplossingen die koppelbaar zijn, en ook deels autonoom kunnen werken als de verbindingen er uit liggen. Zeker bij zo’n organisatie als defensie, waar robuustheid/redundancy essentieel is. Soms heb je niet alle informatie of hulpmiddelen en moet je toch je missie succesvol proberen uit te voeren.