Van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers maakt bijna 70 procent gebruik van een erp-oplossing. Van de locaties met erp-software geeft vervolgens 33 procent aan dat het een oplossing van SAP betreft. Dat vertaalt zich naar 22,7 procent van alle locaties met vijftig of meer medewerkers. Dit blijkt uit onderzoek door Computer Profile onder zevenduizend it-verantwoordelijken.
Vooral bij de grotere locaties, zoals vestigingen van Fortune 500-bedrijven of locaties van bedrijven met meer dan 2500 medewerkers in Nederland, kent SAP een sterke vertegenwoordiging. Meer dan de helft van de locaties in dit segment gebruikt een SAP-toepassing. Ook bij instellingen uit de publieke sector, overheid, onderwijs en gezondheidszorg heeft SAP een voorsprong op de competitie. Echter, bij bedrijven tot 250 medewerkers (medium sized businesses) en 250 tot 2500 medewerkers liggen de cijfers voor de verschillende leveranciers dichter bij elkaar. Exact en Microsoft steken in dit segment zelfs boven SAP uit.
Microsoft en Exact
Van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers maakt 12,3 procent gebruik van Microsoft Dynamics. Bij commerciële bedrijven met vijftig tot 250 medewerkers blijft Microsoft bijna een half procentpunt achter Exact, de nummer één in dit segment. Bij bedrijven met 250 tot 2500 medewerkers is Microsoft de meest gebruikte erp-oplossing. Ook bij locaties van multinationals en Fortune 500-bedrijven heeft Microsoft inmiddels een aardige voet tussen de deur weten te krijgen; 13,6 procent van deze locaties gebruikt Dynamics. Dit is een groei van 3 procentpunt ten opzichte van vorig jaar.
Overall is Exact in Nederland de nummer drie leverancier van erp-software. Exact is relatief sterk in een aantal deelmarkten; in het segment medium sized businesses is Exact marktleider en in het publieke domein pakt de organisatie de tweede plaats. Deze plaats is vooral te danken aan de sterke positie die Exact inneemt in het onderwijs.
Erp per industrie
Oracle-erp wordt voornamelijk gebruikt door de grotere organisaties in het publieke domein (in het bijzonder bij overheidsinstanties) en door multinationals. Maatwerkoplossingen op het gebied van erp komen nog steeds bij 5 procent van alle bedrijfsvestigingen voor. Het meest in het oog springt het gebruik van maatwerk in de productie, groothandel- en retailsector. Ruim de helft van de locaties binnen deze sectoren geeft aan gebruik te maken van een op maat gesneden erp-toepassing.
Bij de erp-penetratie per industrie is er een overall gestage groei te zien. Wat opvalt is dat er binnen de gezondheidszorg en de constructiesector de afgelopen twee jaar een bovengemiddelde groei heeft plaatsgevonden. Beiden lijken een groei van 8 procentpunt te hebben meegemaakt.
Erp-locaties
Duidelijk wordt ook uit de analyse van Computer Profile dat erp-software in de meeste gevallen niet op servers op de eigen locatie draait. Ongeveer 34 procent van de toepassingen draait nog wel lokaal. Dat zijn vooral de erp-pakketten bij bedrijven tot 250 medewerkers. Bij multinationals draait de helft van de erp-toepassingen in een datacenter binnen de eigen organisatie. Binnen de publieke sector is dit aandeel gedaald naar 42,9 procent ten opzichte van ruim de helft een jaar geleden. In totaal wordt ruim een kwart gehost in een datacenter van een externe dienstverlener, hierin zijn de oplossingen die door dienstverleners als private cloud worden bestempeld inbegrepen. Ongeveer 2 procent draait in de publieke cloud.
Waar ik benieuwd naar ben is welke software platformen het Nederlandse bedrijfsleven nog meer gebruikt naast hun ERP systeem. Ik zie een trend dat bedrijven steeds vaker kiezen voor een aPaas-platform naast hun ERP systeem voor hun innovatieve, snel veranderende processen (http://www.kizumba.nl/systeemontwikkeling-bedrijven/). Is hier ook onderzoek naar gedaan?