Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Microsofts toelating van iOS- en Android-apps op Windows 10. Deze ‘embrace’ gaat niet helpen.
Microsoft heeft op zijn Build-conferentie een reeks aankondigingen gedaan, met ook enkele verrassingen. Daaronder het al enigszins uitgelekte nieuws dat developers de code van hun iOS- en Android-apps ook kunnen draaien op Windows 10. Daarnaast biedt Microsoft eenzelfde app-omarming voor websites, die zijn te verpakken als webapps, die dan zijn uit te breiden met Windows-specifieke functionaliteit.
Het toelaten van andermans apps heeft eerder al niet gewerkt voor de gevallen smartphonepionier BlackBerry (toen nog RIM geheten). Die leverancier lag in de mobiele markt op flinke achterstand ten opzichte van reuzen Apple en Google. Microsoft verkeert met Windows Phone in een zelfde positie. De pc-dominantie van Windows ten spijt, blijft het lastig om dat voordeel over te hevelen naar de mobiele markt. Microsofts embrace en extend zal Windows 10 niet helpen. Wat vind jij?
Jasper:
Ik denk dat je deze ontwikkeling niet kan vergelijken met het geval van RIM.
– Door deze stap kan Microsoft haar achterstand wegwerken op het gebied van aantal apps in de store (in vergelijking met Android en iOS)
– Door deze stap hoeft Microsoft de ontwikkelaars niet meer te belonen/stimuleren voor het schrijven van hun apps “ook” voor Windows,
– Door deze stap maakt Microsoft het makkelijker voor eindgebruikers (tijdens het aanschaffen) om minder te twijfelen aan Windows op mobile als ze ook iOS apps kunnen draaien,
– Misschien maakt deze stap de kracht van samenwerking tussen Apple en IBM minder sterk als die diensten ook op Windows kunnen draaien?
In 2013 heb ik in een reactie het volgende gezegd:
[…] We zien nu apps als losse objecten die op client device/OS gedownload en geïnstalleerd worden. Ik verwacht dat er een standaard framework komt die op de client device/os draait waar elke app zich in past en daaruit met elkaar communiceren of presenteren […]
https://www.computable.nl/artikel/opinie/netwerken/4650153/1276932/het-einde-van-de-webbrowser-is-in-zicht.html
Ik krijg het gevoel dat we met Windows10 die kant op gaan 🙂
Ik vind dat het wel kan helpen. In mijn omgeving zijn verschillende personen overgestapt op Windows Phone. En ze waren verrast dat het soepel liep en dat er niets over was in vergelijking met windows mobile. Echter de app aanbod was op gegeven moment doorslaggevend om terug te keren naar hun oude platform. Een kennis was erg te spreken over tot hij een nieuwe ketel kreeg die te bedienen was met een app. En ja hoor dit was zon telleurstelling dat hij gelijk overstapte.
Windows Phone kent hetzelfde syndroom als de Imacs in het verleden. Wie wilde een Mac hebben waarvoor vinden van software moeilijk was?….De meeste programma’s werden gemaakt voor Windows machines.
Ik vind het een goede actie van microsoft en verwacht zeker dat ze hiermee terrein gaan terug winnen. Voor met name de tablets met Windows is dit een pluspunt. Ik ben een jarenlange apple gebruiker, maar vind de apparaten inmiddels simpelweg te duur worden: value for money is wat mij betreft niet goed meer. Maar ik ben ook gehecht aan m’n iPad en z’n specifieke apps die niet op windows draaien (Zite bijvoorbeeld). Met een Surface (Pro) 3 heb ik voor m’n gevoel zowel een ipad alternatief als gewoon een mooi klein mini laptopje. En dan ook nog eens met heel veel software. Als android en ios apps nu ook nog eens gedraaid kunnen worden, dan is het nog aantrekkelijker.
Ik denk inderdaad ook dat er een groot verschil is russen de situatie van RIM en MS. Ik denk dat er heel veel mensen graag een Windows phone zouden willen hebben, als er maar genoeg content is. Mensen zijn Windows gewend, het klinkt vertrouwd en zal (waarschijnlijk) heel goed integreren in de reeds aanwezige MS infrastructuur thuis en op het werk. Voor RIM golden al deze voordelen niet. Ook al zou er volop aanbod aan content zijn geweest, het bleef een vreemde eend in de bijt.
Door IOS en Android content toegankelijk te maken wordt de belangrijkste reden om niet voor een Windows phone te kiezen de nek omgedraaid. Ik vind het een slimme zet. Ben alleen benieuwd hoe goed het zal werken. Zelfs de Android emulator van de Android SDK draait op mijn hexacore pc als dikke stroop!
Reza:
Met de mogelijkheid Android en IOS apps op Windows te draaien gaan we juist een heel andere kant op. We praten hier niet over een gemeenschappelijk framework dat op verschillende platformen kan werken, maar juist het emuleren van verschillende platformen zodat verschillende frameworks blijven draaien. Juist het gebruik van een webbrowser als platform voor je applicaties en standaard protocollen voor communicatie benadert veel meer dat ideaalbeeld.
@J.A
Wat je nu hierboven aangeeft heb ik al in 2013 in een artikel benoemd:
Comeback van Microsoft
https://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/4758452/2379248/comeback-van-microsoft.html
Verder, we gaan naar een oplossing waar app`s onafhankelijk van het onderliggende besturingssysteem gaan draaien. Of je dat faremwork noemt, browser of iets anders, doet er niet toe. Deze stap van Microsoft is het begin en de eerste verandering in die richting.
Wat ik verder interessant vind is het effect van deze ontwikkeling op producten van MDM/MAP leveranciers.
Het draaien van applicaties in containers gaat de toekomst worden. De techniek zal alleen maar beter worden. dit is geen eindstation, maar een tussenfase. Het OS wordt niet meer belangrijk, design, functionaliteit en gebruiksgemak zijn de key-items van de toekomst.
Ergens klinkt dit als eerdere pogingen met POSIX, de Portable Operating-System Interface welke toch niet zo’n succes was doordat virtualisatie wat nadelen heeft. Een app welke geoptimaliseerd is voor het ene platform doet het over het algemeen nu eenmaal toch wat minder op het andere platform.
Lijkt me heel mooi om Android én iOS apps én Windows apps naast elkaar te kunnen draaien. Dat betekent één platform die alle platformen ondersteund. Overstappen zal dan ook geen probleem meer zijn. Ook voor bedrijven die eigen apps hebben. Performance is dan wel van belang. het moet niet anders ‘aanvoelen’ dan op een ander apparaat. En voor Windows users komen nu eindelijk de andere apps beschikbaar die ze graag willen gebruiken.
Ik hoop wel dat de rotzooi uit de app stores gefilterd kunnen worden. Nu heb je gewoon meerdere dezelfde apps waar de versie iets van afwijkt en dergelijke.
Ik vindt het een goede ontwikkeling. Laat maar komen.
Dit lijkt me gedoemd om te mislukken. Microsoft heeft zelf ervaren hoe dit eenvoudig te saboteren is uit de OS/2 tijd, toen je windows 3.1 programma’s onder OS/2 kon draaien. Totdat MS de API steeds iets aanpaste. Bovendien ging toen haast niemand een OS/2 native versie bouwen, want je kon toch de win 3.1 versie al draaien?
Hun enorme aandeel in de desktopmarkt is hier niet echt een voordeel. Windows 8 heeft al laten zien dat mensen op desktops echte desktop programma’s willen gebruiken, geen mobiele apps.