Afas Software betrekt in 2021 een nieuw te bouwen pand in Leusden. De locatie ligt aan de overkant van de Philipsstraat, waaraan de leverancier van bedrijfssoftware nu gevestigd is, op de oude locatie van de Bank Giro Centrale. Het nieuwe pand zal plaats bieden aan het groeiende aantal medewerkers, heeft ruime opleidingsfaciliteiten en voorziet in een theater. Het complex is ontworpen door Just Architects.
Vanaf nu tot 2017 wordt de tijd genomen om de details van de bouwplannen uit te werken, daarna start de aanbestedingsprocedure. In 2021 moet het pand gereed zijn voor gebruik. Afas Software groeit gestaag en om die reden is een groter pand nodig. Sinds de oprichting, negentien jaar geleden, is het bedrijf gemiddeld met vijftien medewerkers per jaar gegroeid tot 364 medewerkers in 2014. De omzet is van vijftigmiljoen in 2010 tot bijna tachtigmiljoen in 2014 gestegen. ‘We zijn letterlijk uit onze jas gegroeid, en om die reden is een nieuw gebouw noodzakelijk’, aldus bouwcoördinator Ton van der Veldt, mede-oprichter van het bedrijf.
Blad- en bolvormig
Een opvallend element van het ontwerp van Just Architects is het bolvormige theater. Deze ruimte wordt vooral ingezet voor bijeenkomsten met klanten en medewerkers, maar geeft ook ruimte voor seminars en shows voor de doelgroep van het bedrijf. Het nieuwe theater biedt plaats aan achthonderd bezoekers. In het huidige pand heeft Afas ook al de beschikking over een theater, maar dan met 250 plaatsen.
Het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor verwijst naar de wortels van het bedrijf als familiebedrijf; de bladvormige elementen verwijzen naar de twee familiestambomen van Ton van der Veldt en Piet Mars. Inmiddels is de leiding van Afas in handen van hun zoons Bas van der Veldt en Arnold Mars.
Sloop
Het gebouw van de Bank Giro Centrale aan de Olmenlaan 1 in Leusden is door Equens (voorheen Interpay) in 2011 verkocht aan Afas. Het pand werd aan het eind van de jaren zeventig gebouwd voor de verwerking van acceptgirokaarten en betaalcheques. Doordat deze niet of nauwelijks meer gebruikt worden, werd het pand enkele jaren geleden overbodig. Het complex is ongeveer tienduizend vierkante meter groot en staat op een perceel van 4,5 hectare.
Volgens Van der Veldt bleek verbouwen lastig. Bovendien was het pand behoorlijk uitgewoond en vonden er herhaaldelijk koperdiefstallen plaats. Afas besloot toen het gebouw af te laten breken en kreeg daarvoor een vergunning van de gemeente.