Technisch en ict-dienstverlener Thales probeert ict-talent aan te trekken via een studiebeurs. Het bedrijf rijkt tien beurzen van vijfduizend euro uit aan 'ambitieuze' ict-studenten die de laatste twee jaar van hun hbo- of Master-opleiding ingaan.
Dat geld kan de student verdelen over twee termijnen (2500 euro per studiejaar) en inzetten voor collegegeld en studiemateriaal. De dienstverlener: ‘Studenten kunnen zelf bepalen in hoeverre ze gebruik maken van de mogelijkheden die Thales biedt. Bijvoorbeeld begeleiding door een eigen carrière-coach, kennisdeling en demogelijkheid tot afstuderen
Bedrijven en overheden kampen naar eigen zeggen met een groot tekort aan gekwalificeerd ict-personeel. Bedrijven bieden steeds vaker trajecten aan om talent aan te trekken via trainingen, stages en carrière-evenementen.
Volgens Thales is het idee van de studiebeurs dat een student financieel ondersteund wordt. ‘Tevens mag je meedenken en meewerken aan projecten en krijg je de mogelijkheid om het bedrijf goed te leren kennen. Daarnaast kun je altijd sparren met je begeleider of collega’s en, niet onbelangrijk, afstuderen.’
Het bedrijf stelt dat na het afstuderen ‘vrijblijvend’ kan worden gekeken of er mogelijkheden zijn om een passende baan aan te bieden binnen Thales. In juni 2015 wordt een selectiedag georganiseerd. Tijdens die dag worden kandidaten die vooraf op basis van c.v.en motivatie zijn geselecteerd, uitgenodigd om een jury in een interview en presentatie van een businesscase te overtuigen. Halverwege juni worden de tien kandidaten geselecteerd.
Geen kroegverhalen
Geke Kooij, hr-directeur bij Thales: ”De studiebeurzen bieden ons een extra mogelijkheid om in contact te komen met de top van het it-talent in Nederland. In 2014 hebben we voor het eerst studiebeurzen uitgereikt aan tien technische dames. De campagne was een succes en met de winnaressen onderhouden we goed contact. Er is bewust voor gekozen om dit jaar de studiebeurs enkel aan it-studenten aan te bieden. De komende jaren verwachten we veel it-gerelateerde vacatures, verdeeld over de verschillende vestigingen in het land.’
In de zoektocht naar kandidaten maakt de werkgever meteen duidelijk dat voor sommige projecten geheimhouding vereist is. ‘Werken bij Thales levert niet altijd spannende kroegverhalen op, maar wel uitdagend en inhoudelijk werk dat de wereld veiliger maakt.’
Thales Nederland
Thales Nederland is de Nederlandse vestiging van de internationale Thales Group. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en integratie van high-tech systemen voor de defensie-, transport- en de veiligheidsindustrie zoals radar, command & control, OV-chipkaart, communicatie systemen en cybersecurity. In Nederland telt het bedrijf ongeveer tweeduizend medewerkers verdeeld over vestigingen in Hengelo, Enschede, Huizen, Delft en Eindhoven.
Tja, Thales is idd een van die bedrijven die op zoek zijn naar mensen die echt een flinke portie vakkennis mee brengen.
In mijn kennisen kring lopen wel wat van zulke mensen rond maar ze zijn zeker niet eenvoudig te vinden.
Jammer dat er maar weinig bedrijven zijn die op dat niveau technologie ontwikkelen, maar toegegeven de vraag is ook niet erg groot.
Het is verschrikkelijk jammer dat het zo triest gesteld is met het nederlands onderwijssysteem dat bedrijven college geld moeten betalen en helaas studenten daarvan gebruik moeten maken.
Begrijpen die semi intellectuelen in den haag niet dat om een kennis te bouwen de toegang tot het technisch (hoger)onderwijs juist gestimuleerd moet worden.
Dus vanaf heden afschaffen de subsidies voor pret studies en het geld gebruiken voor Tech studies.
Daarnaast de numerus fixus voor med studies afschaffen zodat de zorg weer betaalbar wordt.
En dat gaan we betalen met het NIET aanschaffen van de joint vechter