De cloud is niet meer weg te denken uit het hedendaagse ict-landschap. SaaS, IaaS, PaaS of elke andere as a service-vervoeging vinden we hierin terug. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en binnen cloud computing struikelen we bijna over de nieuwe trends. Toch proberen we wat vooruit te blikken wat ons de komende tijd op cloud-gebied te wachten staat. Onze Computable-experts aan het woord.
Robèr van den Brink, business development director, IT-Ernity Internet Services
De opkomst van de public cloud is niet te stuiten. Amazon Web Services, Google en Microsoft Azure zijn almachtig. Ze hebben een ongekende schaalgrootte, kunnen tegen minimale kosten leveren, beschikken over duizenden ontwikkelaars die de ene na de andere functionaliteit lanceren en, last but not least, ze beschikken over gigantische marketingbudgetten. De public cloud is branche overstijgend. Nagenoeg ieder bedrijf kan er terecht. Conventionele internet service providers moeten zich zorgen maken. Het IaaS-model waar iedereen groot mee is geworden, zal voor altijd veranderen.
Marco Barkmeijer, sales manager, SecureLink
Organisaties gebruiken gemiddeld meer dan honderd cloud-applicaties. De meerderheid van deze applicaties zijn software as a service (SaaS). Deze applicaties zijn doorgaans veilig, maar bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor content, access control, veiligheid en de naleving van organisatieregels? De twee grootste risico’s, namelijk ‘shadow it’ en ‘shadow data’, ontstaan door het gebruik zonder toestemming of toezicht van it-afdelingen. Deze zijn niet volledig op de hoogte van de applicaties die er worden gebruikt in de organisatie, waardoor bedrijfskritische gegevens de organisatie gemakkelijk kunnen verlaten.
Richard van Delft, ecm-/collaboration-consultant, G-workplace
In elk branche zie je wel beweging naar cloud. in de ene branche vooral grotere applicaties op IaaS, in andere branches vooral desktopapplicaties als mail. Als Google-specialist zie ik vooral dat branches met een relatief klein hoofdkantoor en een grote populatie werknemers ‘in het veld’ schakelen over Google Apps als een complete online werkomgeving voor medewerkers. Deze werknemers hebben vaak nog geen of een hele beperkte desktop. Denk aan een gedeelde pc. Deze werknemers krijgen nu de mogelijkheid om te werken met een volledige kantoor automatiseringsomgeving (Gmail, agenda, documenten editors, et cetera), die uitgebreid wordt met specifieke applicatie-ingangen (vaak via webservices ontsloten) backend-systemen als Oracle/SAP/JD Edwards. Dit mogen de werknemers dan ook vanaf thuis doen of vanaf een tablet op het werk doen.
Voordelen zijn evident. Een hele groep medewerkers (vaak grootste groep binnen het bedrijf) wordt betrokken bij de digitalisering en informatiseringsstromen die voorheen beperkt waren tot de kantoor omgeving. Je ziet dit in de retailbranche (bijvoorbeeld Ahold, met alle winkels), maar ook bij de transportindustrie. Ik denk dan aan KLM (met al het vliegend personeel over de hele wereld) en PON (met de autodealer vestigingen over de hele wereld). Tenslotte ook bij de hotelindustrie (branche met veel parttimers) en manufactures (veel fabriek arbeiders, bijvoorbeeld Verkade). De trend zet zich nu ook voorzichtig door naar de zorgindustrie (Laurens).
Antal Janssen, manager business services, Datamex
Branches/markten als groothandel, productie en maakindustrie reageren vrijwel altijd hetzelfde; cloud lijkt niet echt een bottleneck meer te zijn. Vanuit kostenperspectief en vereenvoudiging van beheer wordt veelal cloud al snel omarmd. Alleen bedrijven met lokale apparatuur (veelal productiebedrijven) hebben een ietwat wat grotere uitdaging, omdat er dan gekoppeld moet worden worden met de cloud.
Jean-François Bloem, commercieel manager, MCX Administration Services
Zelf ervaar ik dat cloud veel meer te maken heeft met vergaande of zelfs totale ontzorging van een applicatie. Ontzorging is voor klanten dat het de taak van de leverancier is dat de applicatie beschikbaar is, zorg draagt voor tevreden eindgebruikers middels een goede performance en zorg draagt voor de overeengekomen RPO en RTO. En dit alles zonder in te boeten aan flexibiliteit voor de eindgebruikers.
Hierdoor voelen steeds meer organisaties voor een private cloud in een rekencentrum van een leverancier die ook het beheer kan verzorgen en niet zozeer de applicatie te kopen/huren van een software leverancier en deze middels een cloud-oplossing af te nemen. En dit met name voor applicaties waarin privacy gevoelige informatie of financiële data opgeslagen is.
Men wil wel aan het stuur zitten, middels de SLA en de samen overeengekomen KPI’s, maar niet langer verantwoordelijk willen zijn voor de operationele kant van de uitvoering. Een softwareleverancier die zijn applicatie enkel middels een cloud-oplossing aanbiedt, en waarbij het een applicatie is die bedrijfskritische processen ondersteund, zal steeds meer te maken krijgen dat klanten inspraak willen hebben in de KPI’s.
Wat mij door klanten al enige malen gezegd is, is dat men niet zit te wachten op applicatie lock-in én een vendor lock-in’. Dus de leveranciers zullen hier ook een stapje terug moeten doen in hun proposities en deze afstemmen op wat de klant wil. Een specificatie aanbrengen naar cloud-trends en het onderscheid in branches is voor mij persoonlijk wat lastiger.
Een aantal jaren geleden vernam ik wel dat onderwijsinstellingen de stelling hadden ‘cloud tenzij…’, maar ook zij komen hiervan terug. Wel heeft cloud in de onderwijsmarkt de voorkeur, maar wordt er wel heel specifiek gekeken per applicatie/business case of men het in de cloud wil plaatsen. In de zorgsector speelt cloud totaal niet, binnen de overheidsmarkt ook niet, net als in de financiële wereld. Let wel, hierbij doel ik op bedrijfskritische applicaties!
Vanuit mijn werk spreek ik wekelijks met mensen in zowel het bedrijfsleven als in de overheid over strategische vraagstukken en toekomst visie. Ik kan dan ook alleen op basis van deze gesprekken oordelen. Ik ben nog niet overtuigd dat softwareleveranciers die beweren dat zij over een paar jaar alleen nog maar vanuit de cloud leveren, gelijk zullen krijgen.
Marco Cevat, managing consulting, VirtualCC
Ben jij nu nóg met cloud computing bezig? Weet je dan niet dat er alweer een nieuw mode is waar je achteraan kunt rennen, namelijk ‘software defined everything’ ofwel ‘SDx’? Nu nog de mogelijkheden van cloud computing voor jouw business bestuderen, is als het uitkiezen van een nieuwe walkman. Grensverleggende technologie van gisteren dus. Kom op, met z’n allen, de volgende Fad is er! De kenners beloven ons nog grotere gouden bergen dan bij de vorige hype. Nu al worden SDx-besparingen van meer dan 20 procent boven op de cloud toegedicht, hoewel het bewijs alleen maar in benchmarks zit, want praktijkervaring is er nog niet.
Jammer dat eerst de cloud en nu SDx magische eigenschappen worden toegedicht. Het aantal business cases waarin de technologie business value meer opleverde dan een besparingsoperatie, is op de vingers van één hand te tellen. Het werkt, soms, heel soms en omdat iedereen al ‘in de cloud zit’ is het geen zinnige investering, maar gewoon een kostenpost om mee te kunnen hobbelen. Technology doesn’t shape the future, it just changes it. Op naar de volgende modegril.
Jasper Lankhorst, commercieel directeur, NL-ix
We kunnen er niet meer omheen, bedrijven en overheden maken hun opmars naar de cloud. Organisaties bevinden zich in verschillende stadia als het gaat om cloudgebruik. Zo zijn er bedrijven die cloud omarmen voor test- en ontwikkeldoeleinden, als ook bedrijven die nadenken over hoe zij hun bestaande it-infrastructuur kunnen vervangen voor clouddiensten. Er zijn zelfs organisaties, veelal start-ups, die de titel ‘born in de cloud ‘ dragen en die niet beter weten dan dat it puur als dienst wordt geleverd zoals dit ook geldt voor gas, water en licht.
De groep bedrijven die cloud willen inzetten als aanvulling op hun bestaande infrastructuur, of misschien wel om naar de cloud te migreren hebben er baat bij om een goede private verbinding met de cloudproviders op te zetten. Een koppeling met de publieke cloudproviders als Amazon Web Services, Microsoft Azure, Softlayer of Google gaat standaard over internet. Echter, de kenmerken van een private verbinding ten opzichte van gebruik over internet moeten in overweging worden genomen bij het gebruik van publieke clouds voor bedrijfskritische toepassingen. Zo biedt een private verbinding naast hogere snelheid en lagere latency ook een hogere beschikbaarheid en betere beveiliging.
Ik zie een stijgende vraag naar private verbindingen naar de grotere publieke. Het is een natuurlijke evolutie van hoe cloud wordt ingezet bij organisaties. Het vertrouwen in de toepasbaarheid en beschikbaarheid van cloud neemt zienderwijze toe en organisaties denken na over hoe zij hun bestaande infrastructuur op een logische, betrouwbare en niet onbelangrijk, beveiligde manier kunnen koppelen met publieke clouds.
Een cloud-infrastructuur draait altijd in datacentra die goed beveiligd zijn en een hoge mate van beschikbaarheid kunnen garanderen. Daarnaast is het uitermate belangrijk dat deze datacentra goed verbonden zijn middels een diversiteit aan netwerkleveranciers, zodat de cloud-infrastructuur goed bereikbaar is.
Mooie verhaaltjes! Het is zeer belangrijk dat je weet aan welke wolk je hangt en hoe je hangt! Binnenkort hierover mijn artikel op Computable.
Deployment of Service model. Public, Paas, Hybrid, of Iaas.
Het maakt allemaal niet uit. Klinkt interessant. Cloud .. moeten we ook iets mee doen. Mooie verhaaltjes vindt Reza, maar hij gaat ons binnenkort vertellen hoe het allemaal echt in mekaar steekt. Wel opschieten, want Cloud is inmiddels al commodity lezen we, Software Defined is het helemaal.
Cloud biedt kansen, maar waarvoor ? “Het IaaS-model waar iedereen groot mee is geworden :-)”. “Gemiddeld 100 cloud-applicaties”, maar “die zijn doorgaans veilig :-)”. SLA en KPI’s of juist Agile, het omgekeerde zegmaar ? Stories zijn ook maar verhaaltjes. Hyperconverged of juist weer API’s opensource standaarden vanaf heterogene platforms ? De specialisten weten het niet meer. Voorzichtig slagvaardig lightweight meehobbelen maar.
Felix,
Er zijn veel onderwerpen die je aanvliegroute naar Cloud beïnvloeden en bepalen. Als ik dit artikel lees dan zie ik, op een aantal punten na geen spoor van deze belangrijke zaken. Elk bedrijf heeft eigen (ict)inrichting, strategie, bedrijfstak, behoeftes en dus verschillende vertrekpunten. Dit betekent dat ik en ook niemand anders in een artikel een compleet advies kan geven hoe de zaken rondom Cloud in elkaar steken, maar wel een aantal tips geven als hulpmiddel voor een goede start in de onderzoek- en oriëntatiefase. De rest blijft een maatwerk.
Het viel me op dat je vaak met scherpe opmerkingen komt die blijkbaar ergens op gebaseerd zijn. Wat houd je tegen om een artikel te schrijven ipv in korte reacties, de artikelen of reacties van anderen onder loep te nemen? Blijkbaar heb je kennis van veel zaken dus het kiezen van een onderwerp om erover te schrijven zal geen uitdaging voor je zijn!
Ben benieuwd.