Eén van de side-events tijdens de Global Conference on Cyberspace 2015 was de Cyber Security Week. Dit evenement in de campus van The Hague Security Delta was bedoeld als showcase van de Nederlandse innovatiekracht op het gebied van security. Het programma vol drones, bedrijven uit de security-branche, sprekers en workshops bleek bijzonder populair.
Uitreiking van het rapport ‘Assessing Cyber Security – A Meta-Analysis of Threats, Trends, and Responses to Cyber Attacks’
De Cyber Security Week werd geopend door Henk Kamp, Minister van Economische Zaken, en Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag. Kamp benadrukte dat Nederland wereldwijd een belangrijke rol speelt in cyber-security en zich als de veilige digitale toegangspoort tot Europa positioneert. De overheid zelf heeft de afgelopen jaren ook sterk geïnvesteerd in oplossingen om veilige samenwerking tussen bedrijven en de overheid te kunnen garanderen.
Van Aartsen stelde dat een vrij, open en veilig internet een vereiste is voor democratie, vrijheid, innovatie en sociale en economische groei op de lange termijn. Den Haag is een zeer belangrijke regio als het gaat om security met meer dan 400 organisaties die zijn aangesloten bij The Hague Security Delta, een instantie die samenwerking tussen bedrijven in de security-branche bevordert.
Intelligente drones
Opvallend tijdens de Cyber Security Week was dat er een hele verdieping was ingericht voor drones. Diverse bedrijven, waaronder veel startups, toonden hier allerlei gerobotiseerde voertuigen, die onder andere voor surveillance en inspectie gebruikt worden. Van magnetische robotvoertuigen die verticaal een windmast kunnen oprijden tot vliegtuigjes die zich als helicopter en als normaal vliegtuig kunnen voortbewegen. Deze op afstand bestuurbare en kunstmatig intelligente drones, zullen de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen in onze samenleving.
Cyber-oorlog
Tijdens het event werd ook het rapport ‘Assessing Cyber Security – A Meta-Analysis of Threats, Trends, and Responses to Cyber Attacks’ gepresenteerd. Rob de Wijk, algemeen directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HSD), overhandigde het rapport aan Richard Franken van Hoffmann BV en Wil van Gemert van Europol.
Het rapport moet eenheid scheppen in het diverse aanbod van internationale rapporten over de oorzaken, dynamiek en effecten van cyber-bedreigingen. Gegevens uit meer dan 70 studies uit 15 landen werden bestudeerd om tot een uniform overzicht te komen met cijfers over de aantallen, oorsprong en impact van cyber-bedreigingen in de wereld.
Er zijn drie belangrijke trends volgens het rapport. Om te beginnen is er een enorme cybercrime-economie ontstaan, die flink groeit. De markt voor zero-day exploits zorgt er bovendien voor dat steeds meer computergebruikers in gevaar zijn. Een tweede trend is de opkomst van staatgesponsorde cyber-aanvallen, die vaak verborgen worden door het gebruik van cyber-huurlingen. En de derde trend is dat cyber-wapens een steeds grote rol spelen bij oorlogsvoering. De mogelijke impact groeit bovendien, onder andere door de opkomst van het Internet of Things (IoT). Steeds meer apparaten zijn via het internet te besturen, maar ook kunnen de levens van miljoenen mensen beïnvloed worden door bijvoorbeeld hun persoonlijke gegevens te stelen die in allerlei cloud-services zijn opgeslagen. Het rapport roept daarom op tot meer internationale samenwerking op het gebied van beveiliging. Door meer kennis te delen en het bewustzijn van beveiligingsproblematiek te vergroten, kunnen de risico’s voor de toekomst mogelijk beperkt worden. Een belangrijke boodschap, die hopelijk ook politiek wordt gedragen door de deelnemende landen aan de Global Conference on Cyberspace.