Commerciële Nederlandse datacenters maken te weinig gebruik van groene stroom. Dat blijkt uit onderzoek van Hivos. De ontwikkelingsorganisatie deed afgelopen maanden onderzoek naar het energiegebruik van datacenters in ons land. Slechts vier van de 28 datacenters maakt gebruik van 100 procent groene stroom.
Aanleiding voor het onderzoek is de explosieve groei van het dataverkeer en de kooldioxide-uitstoot die hiermee gepaard gaat. Hivos benaderde de 28 grootste commerciële datacenters van Nederland met een korte vragenlijst over welk energieproduct zij inkopen. Van de 28 ondervraagde datacenters maken slechts vier gebruik van groene stroom (Alticom, Atos, Eurofiber en KPN). Eén bedrijf is in onderhandeling om de overstap naar groene stroom te maken. Bedrijven als BT Nederland, Equinix, Interoute, Switch Datacenters, Smart DC, Tele2 en Terremark/Verizon maken wel volledig gebruik van groene stroom, maar deze leidt niet tot een verlaging van de kooldioxide-uitstoot.
Lichte stijging
Vorig jaar deed Hivos rond deze periode eenzelfde onderzoek naar het energiegebruik van 23 datacenters. Slechts drie bedrijven (KPN, Evoswitch en Alticom) maakten destijds gebruik van groene stroom. Ten opzichte van vorig jaar is er een lichte stijging te zien in het gebruik van groene stroom. Een ander aandachtspunt van het onderzoek is de transparantie over stroomgebruik. Vorig jaar bleek dat bijna de helft van de datacenters onvoldoende inzicht gaf in het type stroom dat zij gebruikten. Dit jaar is de transparantie over het geheel toegenomen, maar nog steeds geven tien bedrijven onvoldoende inzicht.
Volgens Hivos beweegt de datacenter-sector wel in de goede richting, maar gaat het nog te traag. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat er nog veel te winnen is in de datacenter-sector op het gebied van energie-inkoop en transparantie. Het besef dat groene stroom niet altijd even groen is lijkt er bij de meeste datacenters inmiddels wel te zijn, maar er gebeurt nog echt te weinig’, zegt Marieke Kragten, projectleider van het onderzoek.
Da’s ook niet gek.
Wind en zon zijn weersafhankelijke energiebronnen en per definitie onbetrouwbaar. Derhalve is er altijd 100% backup nodig van betrouwbare normale electriciteit centrales.
Kansloos.
Kunnen ze natuurlijk wel wat aan ‘verbeteren’ door groene certificaten te kopen. Dat is de moderne variant van een aflaat, ziet er leuk uit maar lost niks wezenlijks op.
Of ze kopen hun stroom daadwerkelijk in bij windmolen- en zonnepaneelboeren. Helaas moeten anderen dan hun groene imago inleveren. Er is namelijk helemaal niet genoeg ‘groene stroom’ beschikbaar voor de enorme consumptie van de wereldbevolking.
Ik stel voor dat rekencentra structureel hun stroom inkopen bij kerncentrales. Over hun levensduur en per geproduceerde MWh aantoonbaar niet te kloppen qua prijs, uitstoot en veiligheid….
@Tom, voordat je een uitspraak doet over de (vermeend) gunstige kostprijs kijk dan eerst even wie de kosten betaald van de totale productie keten bij kernenergie. Tot nu toe betaald de overheid de kosten die gemoeid zijn bij de opslag van radio actief afval. Tja, ik kan ook wel goedkoop produceren en verkopen als niet alle kosten op mijn rekening komen.
Jammer genoeg een beetje oppervlakkig artikel. Het zou interessant zijn te weten waarom de datacentra niet overstappen op groene stroom.
Berry, ik ken je argument en ook het antwoord al jaren. Uit eigen ervaring overigens, iets wat niet heel veel mensen in deze discussies kunnen meegeven.
Die kosten betaalt de overheid inderdaad, maar dan wel uit een fonds wat gevuld wordt door de producenten van energie. Een heel verstandige waarborg tegen het failliet gaan of anderszins verdwijnen van een energiebedrijf. Centrales zijn nou eenmaal industrieel ‘Big Iron’ en staan rustig een halve eeuw of meer ongestoord hun werk te doen. In die tijd kan er veel gebeuren.
Als je me niet op mijn woord gelooft, Mag ik je dan wijzen op de bijzonder heldere en toegankelijke analyses van prof. D. Mackay? Lees ‘Sustainable Energy – Without the Hot Air’ (online of gratis download als pdf) en je ziet dat ook de kosten van opslag en verwijdering netjes in de business case zijn opgenomen.
@Tom, Interessant leesvoer. Maar bij het doorlezen van het boek zijn er al snel een paar flinke gaten in te schieten. Er wordt vanuit diverse bronnen getwijfeld aan de neutraliteit van het boek. Retoriek is een krachtig instrument, ook in dit boek goed ingezet om een bepaald doel te bereiken.
Inderdaad is het verstandig om de overheid kosten te laten dragen die voor algemeen nut zijn, waarbij de bedrijven dan bijdragen in de kosten. Alleen, voor zover er inderdaad iets aan wordt bijgedragen aan het fonds, het bevat bij lange na niet genoeg om de kosten in de toekomst te dekken. FEIT is dat de industrie al decennia lang met miljarden per jaar wordt gesubsidieerd. (Ja, ook dat staat in dit boek).
Ik ben het eens met dat we het niet kunnen redden met wind en zon alleen, zoals ook Moose opmerkt. Maar ook nu hebben we een mix van energie bronnen, elk voor hun eigen toepassing. Dat zal met alleen groene energie, in welke vorm dan ook, niet anders zijn.