KPN stelt Blackphone beschikbaar voor Nederlandse klanten uit de zakelijke markt. Met Blackphone is niet alleen de communicatie beveiligd door versleuteling, maar ook het toestel zelf. Daarnaast is het toestel gebruiksvriendelijk.
Blackphone is ontwikkeld door Silent Circle met een mobiel ecosysteem van toestellen, software en diensten, gebaseerd op fundamenteel afwijkende software en encryptieprotocollen. Hierbij is onder andere gebruik gemaakt van ZRTP. Het beveiligde toestel werd woensdag gedemonstreerd aan minister Henk Kamp van Economische Zaken door de chief information & security officer van KPN, Jaya Baloo, tijdens de opening van de Innovation Room in Den Haag in het kader van de Cyber Security Week.
Blackphone biedt privacy en security door niet enkel de communicatie te versleutelen, maar ook het toestel zelf. Het toestel wordt standaard uitgerust met de Silent Circle apps, die al door KPN klanten op hun huidige toestel gebruikt konden worden om versleuteld te bellen en te appen. Ook bevinden zich op Blackphone onder andere een veilige zoekmachine, vpn service en draadloos netwerk- en bluetooth-beveiliging. Daarnaast combineert het beveiligde toestel met PrivatOS het gemak van een Android-smartphone met de persoonlijke wens voor privacy en security.
Controle over applicatie
Na installatie van een app kan de gebruiker op het toestel tot op een gedetailleerd niveau bepalen wat de betreffende app allemaal mag, zoals toegang tot het adresboek, internetten, de gps gebruiken, etc. Jaya Baloo legt uit dat de gebruiker bepaalt per app wat deze wel of niet mag doen. ‘Hiermee kan hij zelf bepalen wat bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Fruit Ninja mag delen met de wereld. Zakelijk betekent dit dat het installeren van een leuke app niet direct resulteert in het mogelijk verliezen van bedrijfsgevoelige informatie of contactgegevens.’
Betrouwbare Wi-Fi-hotspot
Met behulp van de vpn service waarmee Blackphone standaard is uitgerust, wordt het gebruik van openbare Wi-Fi-verbindingen minder risicovol. De vpn activeert namelijk automatisch een betrouwbare hotspot.
Nice, 2 producten die gehackt kunnen worden: het toestel en de app.
En niet te vergeten het authorisatie-beheer van de app, zijn alle risicovolle ctoegangombiaties hier wel voldoende uitgetest?
@Cordny
Als de gebruiker bepaalt wat er gedeeld mag worden?
http://www.zrtp.org/home
@Ewout,
ik begrijp dat het delen dan bij de gebruiker ligt, maar is de api hiervoor dan wel veilig genoeg voor gebruik door de zakelijke gebruiker?