Ruim driehonderd bedrijven openen op donderdag 23 april hun deuren voor 8500 meisjes van tien tot vijftien jaar. Dit in het kader van Girlsday, een initiatief van het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bètawetenschap VHTO. De kick-off vindt plaats bij verpakking & display producent Smurfit Kappa Zedek in Deventer, waar minister Jet Bussemaker van OCW in het bijzijn van honderd meisjes het startschot geeft.
In Nederland organiseren ruim driehonderd bèta-, technische en ict-bedrijven en -afdelingen tijdens het jaarlijkse Girslday-evenement activiteiten voor meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs. Dit met het doel om hen op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek ict. Zo kunnen meisjes professionals ontmoeten of deelnemen aan workshops.
Het startsein wordt gegeven bij verpakking & display producent Smurfit Kappa Zedek. Daar opent Minister Bussemaker Girlsday 2015 samen met de winnaressen van het ontwerp van de Virtual Reality-bril. De aanwezige meisjes kunnen daarna workshops volgen over onder andere het drukproces, het ontwerpen van kartonnen displays en robotica.
In andere bedrijven van Nederland kunnen meisjes de waterkwaliteit onder de loep nemen, sleutelen aan scootmobiels, de ultieme bioscoop ontwikkelen, de Voedsel en Warenautoriteit onder de loep nemen of chemische proefjes doen.
Girlsday
In Nederland kiezen te weinig jongeren en vooral te weinig meisjes voor bèta, techniek en ict. Girlsday is één van de activiteiten van VHTO, het expertisebureau in Nederland op het gebied van meisjes/vrouwen en bètawetenschap, om de participatie van meisjes in deze sectoren in Nederland te vergroten. Dit jaar openen ruim driehonderd hun deuren voor 8500 meiden uit het basis- en voortgezet onderwijs. Partners van Girlsday 2015 zijn: Ministerie van OCW, CA-ICT, TechniekTalent.nu en Jet-Net. De kick-off organiseert VHTO in samenwerking met Smurfit Kappa Zedek, Provincie Overijssel, TechYourFuture en Platform Stedendriehoek.
Ik heb na een aantal jaren van dit soort dagen toch wel enige reserve opgebouwd. Het is eifgenlijk erg eenvoudig. Ook meisjes, vrouwen, maken een keus waarvan zij zelf denken dat die hen het beste ligt voor de toekomst.
Als dat domweg geen beta is dan is dat nu eenmaal zo. Ik zie hele budgetten worden opgeslokt door dit soort initiatieven die, me dunkt, vele malen efficiënter kan worden aangewend die meisjes te bereiken en te interesseren voor dit vak.
Wordt het niet eens tijd voor een Boysday voor het secretariaat, of voor het (basis)onderwijs?
@hk, een boysday zal niet echt helpen. Er mag immers niet aan positieve discriminatie voor mannen gedaan worden. Een initiatief hiervoor (positieve discriminatie om meer mannen in het basisonderwijs te krijgen) is met succes verboden.
Ik vind het geen slecht idee.
Wat veel mensen niet weten en wat heel goed beschreven is in het boek “The Innovators” van Isaac Walterson is dat in het begintijd van de computers vanaf de 2e wereld oorlog de mannen zich vooral bekommerden over de hardware en vrouwen het programmeren voor hun rekening namen.
Juist dit soort feitjes zouden wat beter uitgelicht kunnen worden om te inspireren. Saillant detail is echter wel dat de hardware mannen vaak toch wel neerkeken op het programmeren dat net als het verbinden van telefoonverbindingen als “soft skills” werden ervaren.
Programmeren en software ontwikkelen is gewoon ontzettend leuk om te doen. Elke keer die kick als je zit te ploeteren en het werkt ineens.
Software is eating the world!
Zoals het VHTO (stichting) zelf aangeeft “Alleen met meer meisjes/vrouwen in bèta, techniek en ICT kan Nederland haar positie als kennisland op het gebied van wetenschap en technologie behouden en versterken.” Of dat werkelijk zo is, kan ik niet zo goed beoordelen,
want volgens mij lopen we in economische zin toch een “achteruit” race… en in Den Haag wil men liever aan de hand van de financiële elite blijven lopen. en dat lijkt me uiteindelijk niet de juiste keuze voor de toekomst van Nederland.
Maar goed, het VHTO zal zich goed over het wel besteden van het budget blijven buigen wat hen door het ministerie van OCW ter beschikking wordt gesteld.
Ik wil alle meiden wel een kritische boodschap meegeven, ga in elk geval voor gelijke beloning. Blijf kritisch op de voorwaarden en volg jouw gevoel. Bespreek dit ook met de reeds aanwezige vrouwen in het bedrijfsleven die jullie op dit pad tegenkomen. Houd er rekening mee dat de kans groot is dat jij er als vrouw er ook een tijd tussenuit gaat (als je tenminste een gezin gaat stichten) en dat heeft consequenties.
Even ter aanvulling van Henri
mag het ook zijn “Software is feeding the world”
Net als NumoQuest heb ik door ervaring ingegeven bedenkingen, hoewel er niet direct een causaal verband is te trekken kan ik me wel voorstellen dat door de feminisering van het onderwijs latente interesse in techniek er al vroeg uitgepoetst wordt. Nu kun je als staatsecretaris onderwijs de signalen over drastische dalingen in techniekuren binnen het basisonderwijs naast je neerleggen maar dat is net zoals Yasmine Haifi een beetje klinisch goochelen met de feiten. Benieuwd wanneer hier vragen over in de kamer komen nu nestdrang van vogeltjes onder druk komt te staan omdat er geen vogelhuisjes meer geknutseld worden…….
Ja Henri, programmeren was ooit een vrouwenaangelegenheid.
Maar toen het een hogere status kreeg, gingen mannen er mee aan de haal, is een theorie.
Vrouwen krijgen structureel gemiddeld minder betaald per uur en werken ook nog eens vaker in deeltijd. Ik kan het ook niet helpen.
Wat ik wel kan doen is je inspireren tot een baan als kleuterbegeleider. Gewoon zo leuk om te doen. Elke keer die kick als je de lachende gezichtjes ziet na een middag liedjes zingen 🙂
Alle initiatieven zoals deze in de afgelopen 20 jaar hebben nog niet eens tot een procent meer vrouwen in de techniek geleidt. Al dat geld uit geven heeft dus geen enkele zijn. Je kan een paard wel naar het water brengen, maar je kan het niet laten drinken