Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de hulp die de politie krijgt van it-securityleveranciers en waar het eigenlijk niet zonder kan.
Politie en Justitie jagen ook op cybercriminelen en krijgen daarbij hulp van it-securityleveranciers, die veel voorwerk doen. Beheerders van botnetten, makers van malware, gijzelaars van digitale data, benutters van bugs. Veel opsporingswerk en bewijsverzameling wordt gedaan door onderzoekers van bedrijven als Symantec, Kaspersky, Intel Security (voorheenMcAfee), Microsoft en vele anderen. Hun technische expertise, inzichten en internationale bereik zijn broodnodig voor politie en Justitie. Wat vind jij?
Helemaal eens, de beste securitydeskundigen zijn in dienst bij het bedrijfsleven. Daarnaast moeten politie en overheid meer samenwerking zoeken met etnische Hackers, zij zijn de enige groep deskundigen die pro-actief opereren. Een beloningssysteem zou daarbij ook op zijn plaats zijn. Het hacken is ook onderzoekswerk dat nl. heel veel tijd kost. Bovendien kan het neveneffect zijn dat criminele hackers in de verleiding komen om tegen inlevering van kennis toch zwichten voor de beloning en daarmee het pad op gaan van de etische hacker.
Aan de andere kant is een gezonde argwaan naar bedrijven die zich op het gebied van de uitgifte van beveiligingscertificaten en digitale paspoorten op zijn plaats. Door de druk van de winstgevendheid en aandeelhouderswaarde kan het helemaal fout gaan zoals we al meerdere keren hebben gezien. Een onafhankelijk toezicht door de overheid is hier absoluut noodzakelijk.