Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het stiekem vervroegd ingezette supporteinde voor Windows Server 2003.
Officieel staakt Microsoft op 14 juli aanstaande de ondersteuning voor de oude versie van zijn serverbesturingssysteem. Windows Server 2003 krijgt vanaf die datum geen updates meer voor functionaliteit, geen fixes meer voor bugs, en geen patches meer voor kwetsbaarheden. In praktijk blijkt dat Microsoft de afbouw al iets eerder is begonnen. Server 2003 is in de patchronde van februari overgeslagen: het heeft geen update gekregen voor een nieuw ontdekte kwetsbaarheid. Deze zogeheten Jasbug schuilt al vijftien jaar in alle Windows-versies.
Ook Server 2003 is kwetsbaar, maar Microsoft meldt in de FAQ geen patch uit te brengen voor dat besturingssysteem. De opgegeven reden is dat het fixen van de Jasbug te complex is. Een eventuele update zou uitgebreide architectuurwijzigingen vereisen die de systeemstabiliteit negatief kunnen beïnvloeden en het zou problemen veroorzaken met applicatiecompatibiliteit, verklaart Microsoft. Eenzelfde supportbeslissing is eerder genomen voor de antieke code van Windows XP, dat toen ook nog officieel ondersteund werd. Server 2003 is dus voortijdig afgekapt van de support. Wat vind jij?
Dit is geen voortijdige support afkap. De support lifecycle van Microsoft producten bedraagt 10 jaar, waarvan de eerste 5 jaar Standard support, de laatste 5 jaar Extended Support. Ook in de Extended Support fase kan het zijn dat een bepaald issue niet eenvoudig te patchen is. En als je dan in het 12e jaar zit, dat is het voor sommige bugs technisch wellicht helemaal niet mogelijk een bug te fixen. Iedereen die nu roept dat zo’n bug toch nog gefixed moet worden, omdat tot juni nog support geleverd wordt, had al lang overgestapt moeten zijn op een ondersteund OS.