In Nederland zijn er drie grote netwerken voor 4G. KPN is enkele jaren geleden al begonnen met het upgraden van hun radio netwerk, waardoor de uitrol van 4G voor hen redelijk eenvoudig was uit te voeren. Vodafone is nog steeds druk bezig met de uitrol voor 4G en ook T-Mobile is nog volop aan het bouwen. Er zijn een paar zaken die mij persoonlijk dwars zitten over deze uitrol.
Het grote verschil tussen T-Mobile en Vodafone is dat Vodafone pretendeert landelijke dekking te hebben terwijl T-Mobile het heel gefaseerd als een olievlek uitrolt. Het resultaat is dat op plekken waar Vodafone zegt dekking te hebben, mijn telefoon maar geen 4G kan vinden. Mijn T-Mobile toestel vond juist 4G op plekken waar officieel nog geen dekking bestond. Als dan in een grote reclamecampagne de concurrentie belachelijk wordt gemaakt op dekking en snelheid, vindt ik dat niet stijlvol. Vooral als blijkt dat de werkelijke datasnelheid van dezelfde concurrent 60 procent hoger liggen in metingen (zie daarvoor dit rapport van de Ookla speedtesten in Nederland).
Spraakkwaliteit
De grote netwerken maken het nu mogelijk om gesprekken in hd-kwaliteit te voeren. Helaas werkt dit alleen als de andere partij zich op hetzelfde netwerk bevindt. Op dit moment zijn er alleen ouderwetse isdn-verbindingen tussen operators, Sip-koppelingen met de nieuwe functies zijn op dit moment nog niet voor spraak beschikbaar. Met collega’s werkt het bijvoorbeeld wel, mits je allebei een modern toestel hebt.
Het probleem wat ik vaak ervaar, is dat gesprekken die gestart worden op Vodafone 4G bij het opbouwen van de verbinding terugvallen naar 2G. Vodafone is hier druk mee bezig, want op steeds meer plekken wordt er teruggegaan naar 3G. Maar meestal val ik tijdens een lang gesprek terug naar 2G. De gesprekskwaliteit wordt daardoor zo teruggeschroefd, dat gesprekken in de auto vaak onverstaanbaar worden. Daarnaast is het onmogelijk om file- en flitsinformatie te ontvangen tijdens dit gesprek, omdat 2G geen data en spraak tegelijk mogelijk maakt. Daardoor komen er ook geen Whatsapp berichten van thuis binnen – iets wat ook nogal eens voor problemen heeft gezorgd!
800 of 900?
T-Mobile heeft als achterstand ten opzichte van KPN en Vodafone dat zij geen licentie voor 800 MHz hebben gekregen. Ik heb begrepen dat dit een strategische beslissing is geweest. Een lagere frequentie zorgt voor een groter bereik van een 4G zender, dus iedereen wilde deze frequentie hebben. De gangbare 4G toestellen (Samsung S5 en S6, iPhone 5S en 6, Sony Z2, Z3) ondersteunen lte (4G) echter op zowel 800 MHzals 900 MHz. En het 900 MHz spectrum heeft T-Mobile het meest van allemaal, waarbij het verschil in dekking met 800 MHz niet groot is. T-Mobile zet binnenkort 4G aan op 900 MHz (de oude gsm-frequentie). Dus T-Mobile heeft veel minder betaald bij de grote frequentieveiling, hebben daardoor geen 800 MHz, maar hebben daar eigenlijk weinig last van. Wel slim toch?
4G-spraak lost alles op?
Bij alle focus op landelijke dekking voor 4G wordt vaak vergeten dat 3G en 2G nog steeds belangrijk zijn. 4G maakt immers gebruik van 3G voor spraak. De dekking van 3G-netwerken komt door de groei van het dataverkeer steeds meer onder druk en op 2G werkt data vaak niet eens. Met spraak over 4G (VoLTE) zouden deze problemen uit de wereld zijn, maar zover zijn we de komende drie tot vier jaar zeker nog niet! Eerst moeten alle gaten uit de 4G-dekking zijn gehaald en moeten de toestellen hiervoor geschikt zijn. De topklasse toestellen (Samsung S6, iPhone 6) ondersteunen het al wel, maar deze gebruikersgroep is nog maar relatief klein op het totaal van alle mobiele gebruikers.
Met iOS 8.3 is het nu mogelijk geworden te kiezen welk netwerk je wilt gebruiken (zie afbeelding). Om van Signaalplus (verbeteren van 3G dekking) thuis gebruik te maken, is het noodzakelijk om 3G als voorkeur op te geven. We zitten duidelijk in een transitiefase tussen 3G en 4G en dit zal de komende tijd nog wel wat (ver)storingen geven!