In de it-wereld is de scrum-methode al op de grote schaal omarmd. Maar deze methode, met hechte teams die in korte ‘sprints’ werken en zich steeds kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden, wordt inmiddels ook buiten de it toegepast. In het boek 'Scrum. De revolutionaire manier om sneller, beter en flexibeler te werken' vertelt medebedenker en managementdeskundige Jeff Sutherland niet alleen hoe zijn methode werkt, maar ook welke inzichten er aan ten grondslag liggen en hoe het is ontstaan.
In het boek, uitgegeven door Maven Publishing, legt Jeff Sutherland onder andere uit waarom teams met behulp van de Scrum-methode boven zichzelf uit kunnen stijgen, hoe onze perceptie van tijd werkt en waar onze behoefte aan controle vandaan komt. Aan de hand van meeslepende anekdotes over zijn eigen ervaringen als gevechtspiloot, medisch wetenschapper en it-ondernemer ontvouwt zich het verhaal over het ontstaan en succes van deze baanbrekende methode.
Scrum wordt inmiddels overal ter wereld gebruikt om elk denkbaar project te managen: een raket bouwen, lesgeven aan leerlingen, een bruiloft plannen – of, zoals Sutherlands echtgenote het gebruikt, om manlief zijn klussen te laten afhandelen in het weekend.
FBI
In het boek komt ook een aansprekend voorbeeld voor van de FBI die naar aanleiding van 9/11 in 2002 een grootschalig automatiseringsproject startte. Tien jaar later, en vele honderden miljoenen dollars verder, had de federale politiedienst nog steeds geen nieuwe rapportagesysteem voor aanslagen tot zijn beschikking.
Een nieuwe projectleiding besloot de Scrum-methodologie toe te passen. Anderhalf jaar later werd een werkend systeem opgeleverd, tegen nog geen 5 procent van de beraamde kosten.
Recensie?
Lezers die graag een recensie willen schrijven over dit boek, kunnen een e-mail sturen naar redactie@computable.nl. Bij overinschrijving wordt geloot. De recensie dient op 1 mei 2015 in het bezit te zijn van de redactie van Computable.
Goede ontwikkeling dat scrum breder toegepast gaat worden. De methodiek helpt om de dynamiek te sturen, mist de rollen hun rol pakken (mn de product-owner/opdrachtgever).
Ik kan ook een ander boek aanbevelen over Scrum, geschreven door de voormannen van Xebia, oa Eelco Rustenburg.
Op http://pakjerol.nl/revolutionair-projectmanagement/ is een recensie te vinden.
In pure scrum heb je geen Project leider en geen Project manager. Toch komen die termen steeds weer voorbij in het jargon. Maar goed, Jeffs echtgenote snapt het maar al te goed. Zij is de baas en het maakt niet uit hoe je haar noemt 😉