Het jaar 2014 was een goed overnamejaar. Het aantal geregistreerde deals steeg naar 284 transacties, een stijging van circa 37 procent ten opzichte van het aantal van 208 in 2013. Een extra positief punt was het opvallende grote aantal investeringen in innovatieve Nederlandse start-ups en jonge bedrijven met veel groeipotentie. Die tendens is ook in 2015 zichtbaar.
Computable stelt met financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) elke drie maanden een overzicht van overnames, fusies en transacties op de Nederlandse ict-markt samen. Wat opviel in de laatste drie maanden van 2014 waren wederom de talloze investeringen in start-ups en groeibedrijven, meldt Ramon Schuitevoerder, adviseur in het ict-team van MBCF. ‘Dit zie je eigenlijk al het hele jaar door. Er is onder investeerders veel belangstelling voor innovatieve technologie. De venture capital-gemeenschap in Nederland is echter beperkt, dus je ziet steeds meer buitenlandse partijen opduiken die start-ups financieel ondersteunen. Bovendien zijn de start-upmentaliteit en de financieringsgemeenschap elders in de wereld – Silicon Valley, Berlijn – veel groter en meer geïnstitutionaliseerd dan in Nederland. Je ziet dan ook dat Nederlandse start-ups aanhaken bij incubator- en venture capital-netwerken in het buitenland. Ze stappen zelf het vliegtuig in op zoek naar kapitaal.’
Wercker en Collaborne
De MBCF-adviseur wijst bijvoorbeeld op Wercker, het Amsterdamse ontwikkelplatform voor software in de cloud. Dat kreeg in het slotkwartaal van 2014 financiële steun van een groep Amerikaanse én Nederlandse durfkapitalisten. Met het extra kapitaal wil Wercker zijn platform opschalen om wereldwijd meer softwareontwikkelaars te kunnen bereiken.
Ook een andere Amsterdamse start-up kreeg groeigeld: Collaborne. Dat haalde een miljoen dollar aan kapitaal op bij een groep informele investeerders, onder meer uit Silicon Valley. Collaborne biedt een cloudplatform dat taken voor en vragen door collega’s binnen een bedrijf efficiënter door de organisatie laat lopen. ‘Interessant is ook de investering die SyndicatePlus kreeg van Walvis Participaties en een groep informele investeerders uit Nederland’, meent collega-adviseur Pieter de Vries. ‘Dit big data-bedrijf verzamelt productdata bij leveranciers en levert die gratis aan winkeliers. Leveranciers betalen om hun productinformatie in de database van SyndicatePlus te zetten.’
Ook diverse start-upwebsites, die zich op consumenten richten, kregen steun van binnen- en buitenlandse investeerders. Daaronder bevinden zich bijvoorbeeld de digitale nieuwskiosk Blendle (ondersteund door New York Times en Alex Springer), online-afsprakenforum Datumprikker.nl (overgenomen door Week Calender) en Nestpick, een online kamerverhuurbedrijf dat door het Duitse Rocket Internet is overgenomen van de Rotterdamse investeerder Keadyn.
Adyen en Nimbuzz
Het meest sprekende voorbeeld van het slotkwartaal van 2014 is Adyen, aanbieder van betalingstechnologie. Dat haalde maar liefst 250 miljoen dollar aan financiering op, geleid door de Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic. Andere deelnemers waren Temasek, Index Ventures en Felicis Ventures. Het groeibedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft staan, wil met het extra kapitaal zijn wereldwijde betaalplatform versneld uitbreiden, met name in Azië en de Verenigde Staten.
Achter Adyen zitten Pieter van der Does en Arnout Schuijff, die het bedrijf hebben opgericht met kapitaal dat zij hadden overgehouden aan de verkoop van het online betaalbedrijf Bibit aan de Royal Bank of Scotland. Het bedient ruim 3500 klanten, waaronder grote internetbedrijven als Facebook, Airbnb, Spotify, Groupon, Evernote en Booking.com, maar ook bedrijven als Vodafone en KLM. ‘Mobiele betalingstechnologie is hot en Nederland is hier goed in’, zegt Schuitevoerder. ‘Denk ook aan een bedrijf als Globalcollect, dat vorig jaar door het Franse Ingenico voor 820 miljoen euro is gekocht. In Adyen stapt nu onder meer Temasek; dat is een grote investeringsmaatschappij van de Singaporese overheid. Als zo’n partij instapt, dan zijn de internationale verwachtingen hoog.’
Ook opvallend was de verkoop van het belang van Sping Ventures in Nimbuzz aan het Britse New Call Telecom. Nimbuzz, een Nederlandse call- en chat-app die met name in India, Midden-Oosten en Afrika hard gegroeid is naar tweehonderd miljoen gebruikers, was de eerste participatie van Sping Ventures. Dat is het investeringsvehikel van Jan Gerard Snip, grootaandeelhouder in Sping, een applicatie-ontwikkelbedrijf uit Delft. De verkoopopbrengst heeft Sping Ventures inmiddels alweer in het begin van 2015 gedeeltelijk geïnvesteerd in de overname van het Detron-onderdeel Marviq (samen met de directeur) en het financieren van de overname van het Britse Eyenetwork door VisionsConnected, een Amsterdamse leverancier van videoconferencing en unified communications-oplossingen. VisionsConnected is een jong bedrijf dat deel uitmaakt van Sping Ventures.
In het eerste kwartaal van 2015 blijkt de interesse in start-ups en groeibedrijven nog niet geluwd. Naast VisionsConnected vielen er bijvoorbeeld participaties te noteren in restaurantwebsite Iens, tv-appbouwer 24iMedia, Safety Changer (mobiele oplossingen voor risico- en veiligheidsbeheer), Bluetooth-platform iBeacon, content-waardevoorspellingsstart-up Scoutle, onderhouds-dronebouwer Avular en Manus Machina, maker van robothandschoenen.
Verder viel de financiering van een ton op die start-up Revisely kreeg vanuit de Europese accelerator Impact. Dit EU-fonds stelt geld beschikbaar om de groei van start-ups, gefocust op mobiel en internet te versnellen. Revisely is een educatieve start-up die een (mobiele) tool aanbiedt waarmee docenten effectiever teksten kunnen nakijken. Vermeldenswaard zijn ook nog de twee Nederlandse start-ups Athom en ULU die de finale bereikten van de innovatiewedstrijd CODE_n op de ict-vakbeurs CeBIT. Athom biedt de digitale assistent Homey aan; ULU pioniert met een analysesysteem voor bestuurders van voertuigen.
AppMachine
De klapper van het eerste kwartaal maakte AppMachine echter. Dit in 2011 opgerichte softwareplatform waarmee iedereen zelf mobiele apps kan bouwen, werd voor een deel overgenomen door Endurance International Group. Deze Amerikaanse aanbieder van online diensten betaalde 15,2 miljoen dollar (ruim veertien miljoen euro) voor 40 procent van de aandelen van AppMachine. Het bedrijf heeft ook de optie om dat percentage in de loop van de tijd verder uit te breiden. Met de investering kan AppMachine internationaal verder groeien. Volgens MBCF-adviseur De Vries is deze kapitaalverschaffing opnieuw een voorbeeld van de grote buitenlandse belangstelling voor de Nederlandse ict-markt. ‘Dat is een pluim voor de sector. Het betekent dat er genoeg innovativiteit aanwezig is Nederland.’
Computable Award Start-up van het jaar
Ict-vakblad Computable houdt op donderdagmiddag 16 april 2015 een kleinschalig evenement waarin twintig Nederlandse start-ups zichzelf presenteren in het kader van de Computable Awards 2015. Een speciale vakjury bepaalt welke tien organisaties genomineerd worden in de categorie Nederlandse start-up van het jaar.
Lezers van Computable zijn welkom om deze middag langs te komen. De bijeenkomst vindt plaats in de Trade Mart op de zevende verdieping van het Beatrix-gebouw van Jaarbeurs in Utrecht. Voor aanmelding voor deze middag volstaat het sturen van een e-mail naar lezers@computable.nl.
Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 4 van april 2015.
Adyen is een mooi succes, een voorbeeld voor ondernemers imho, maar om dit anno 2015 nog een startup te noemen… Adyen is opgericht in 2006, al weer 9 jaar geleden.