Bedrijven in de detailhandelssector en zakelijke dienstverleners maakten in 2014 het meeste gebruik van illegale software. Dit blijkt uit onderzoek van de BSA. Het gebruik van illegale software kan echter tot hoge boetes leiden en daarom start de BSA een campagne om het Nederlandse mkb te helpen met het beter beheren van zijn licenties.
Op basis van onderzoek stelde de BSA vast dat 25 procent van de bedrijven in de detailhandelssector en 18 procent van de bedrijven in de zakelijke dienstverlening ongelicentieerde software gebruikten. Hiermee zijn deze twee sectoren de grootste gebruikers van illegale software. Op de derde plaats vinden we de bouwsector met 15 procent.
Georg Herrnleben, senior director compliance & external affairs EMEA bij de BSA, merkt dat er nog steeds veel misvattingen bestaan tussen bedrijven en hun leveranciers. ‘Ondanks dat er complete infrastructuren worden opgeleverd, zijn er geen of onduidelijke afspraken over het gebruik van software’, legt hij uit. ‘We zien ook dat veel bedrijven niet bekend zijn met de gebruiksvoorwaarden. Veel bedrijven denken dat iedere werknemer alleen een eigen licentie nodig heeft als de software gelijktijdig wordt gebruikt. Dit hangt echter af van de licentie, die in veel gevallen gaat over het aantal apparaten in plaats van het aantal gebruikers. Bedrijven gebruiken vaak niet eens bewust software zonder licentie. Toch is het cruciaal voor ze om de softwarelicenties in de gaten te houden, om dure consequenties te vermijden.’
Deze consequenties kunnen hoog oplopen in kosten, blijkt ook uit een analyse van de schikkingen die in 2014 door BSA in Nederland werd getroffen. De hoogste schikking bedroeg 140.000 euro. Dit betrof enkel nog de vergoeding die het bedrijf moest betalen voor illegaal softwaregebruik. De kosten voor het aanschaffen van de juiste licenties kwamen daar nog bovenop.
Fact or Fiction-campagne
Volgens de BSA moeten Nederlandse bedrijven dan ook meer aandacht besteden aan hun softwarelicenties om deze hoge kosten te voorkomen. Om de bedrijven hierbij te adviseren en assisteren is men de ‘Fact or Fiction’-campagne gestart. ‘In deze nieuwe campagne proberen we fabeltjes rondom bedrijfssoftware tegen te spreken en bedrijven bewust te maken van het gebruik van ongelicentieerde software’, legt Herrnleben uit. Het doel hiervan is het verhogen van compliancy, zodat mogelijke risico’s, zoals malware, voorkomen kunnen worden.
BSA biedt organisaties binnen de campagne tips in de vorm van e-books en vier webinars over cybersecurity en het niet voldoen aan de wet rondom softwarelicenties.
Een kanttekening wil ik wel maken bij dit artikel, nl. dat de licentiestructuur van sommige softwareproducten dermate ingewikkeld zijn dat sommige leveranciers het niet met elkaar eens zijn welke licentie nu de juiste is. Voorbeeldje is SQLserver van Microsoft.
Wanneer je een processor licentie wilt aanschaffen moet je dan het aantal virtuele (toegewezen) cores berekenen of de fysieke?
Als ik dit lees dan weet ik waarom ik FOSS de voorkeur geef, dat gedoe met licenties is een ramp.
Als je dan nog FOSS als webapplikatie/cloudapplikatie draait ben je van een hoop problemen af, onder andere van de BSA.
Wat de BSA vergeet te melden is dat de software leveranciers de licentievoorwaarden continu aanpassen om incompliancy te creëeren, zonder dat de bedrijven de software anders zijn gaan gebruiken ten opzichte van het moment van aanschaf. Deze aanpassingen van de licentievoorwaarden zorgt voor een te kort wat weer resulteert in nieuwe aanschaf van licenties.
De belangrijkste reden hiervoor is dat verzadigd is met licenties en echte new business door de sales van de top5 software leveranciers niet te creëeren is. Waarom zou je MS Office 2013 willen hebben als versie 2007 nog prima voldoet?
Dit levert wel steeds meer voedingsbodem voor de tweedehands software markt, zoals de marktplaats van http://www.BestBuyLicenses.com biedt.
Licenties goed regelen is ook een drama. Ik kan me goed voorstellen dat kleinere bedrijven met minder kennis in huis zelfs met de beste bedoelingen nog verkeerde licenties hebben.
Wellicht beter om van de softwareleverancier te eisen dat dit duidelijker wordt.
@gerwin Reclame gerwin? wel leuk om te weten dat het bestaat.
Wie niet afhankelijk wil zijn van de slager moet vegetariër worden want uiteindelijk hebben we het gewoon over een vorm van uitbesteding. Het is pertinent onjuist dat alle licentie problemen opgelost zijn met OSS omdat deze even goed restricties kunnen opleggen aangaande het gebruik.
Uit de reacties hier blijkt ook maar weer dat Microsoft absoluut de kroon spant waar het gaat om licentie-wurg-contracten.
Maak je gebruik van een terminal-server-omgevin
g dan heb je ineens licenties nodig met ‘software assurance’. Geen hond die daar de logica van snapt, maar a la. Met dertig werknemers toch weer lekker 30x 150 euri richting MS-afpersers!
De licentievoorwaarden van MS, daar kan je doctoraal op af studeren, zo ingewikkeld is dat. Wil je je eigen omgeving in stand houden, dan moet je iemand full-time aannemen om de licenties bij te houden! Koop je SQL-server, dan ben je er nog niet: iedereen die potentieel gebruik zou KUNNEN maken van de database, die moet gelicenseerd zijn. Waar anderen nog wel eens werken met gelijktijdige gebruikers (een veel realistischer benadering!) vertaalt MS het begrip CAL (men is in de IT-wereld helemaal botergeil van het gebruik van dit soort afkortingen om de eigen superioriteit en het ons-kent-ons-gevoel te versterken) met Client Access License (lees: betalen kreng! Of je het nou gebruikt of niet!) waar de rest Concurrent Access License (als je het gebruikt moet je het ook betalen…) hanteert.
En dan hebben we het nog niet eens over de gebrekkige (lees: ontbrekende) ondersteuning van MS en het fenomeen om om de vijf jaar je aankoop nietig te verklaren middels het staken van de ondersteuning…
Het is je reisnte oplichterij, maar bij gebrek aan alternatieven (geloof me: ik héb ze geprobeerd!) zijn we gewoon aan de MS-maffiosi overgeleverd, of we het nou leuk vinden of niet.
Wat iedereen klaarblijkelijk vergeet te melden….
Als je als IT professional, ook al zit je in de commerciële hoek, gewoon geen kaas hebt gegeveten dat er ook zoiets bestaat als licencemanagement, naar je klant toe, dan is dit element juist iets wat ik vaak bedoel te zeggen.
Ook IT License management maakt gewoon deel uit van de overall IT keten. Dat MOET je als IT professional gewoon standaard op je netvlies moeten hebben.