Het Acuut Zorgportaal, ontwikkeld door Nictiz, is een van de tien projecten die geselecteerd is voor een Computable Award in de categorie ict-project van het jaar in de zorg. Donderdag 19 maart 2015 presenteerden alle tien de geselecteerde kandidaten hun ict-project aan de projectjury. Op vrijdag 03 april werd bekendgemaakt welke vijf projecten nog in de race zijn voor de award. Alle tien de projecten komen in ieder geval voorbij op Computable.nl.
Meldkamers sturen jaarlijks 800.000 ambulances met patiënten naar ziekenhuizen door. Voor het plaatsen van een patiënt belt de meldkamercentralist rond bij ziekenhuizen waar de ambulance terechtkan. Plaatsing is afhankelijk van beschikbare behandelcapaciteit van ziekenhuizen, zoals spoedeisende hulp (SEH-), eerste harthulp-, shockroom-, CT-trombolyse- of OK-capaciteit. Dit brengt twee problemen met zich mee. Allereerst is de informatie over de opnamecapaciteit wegens verschillende communicatiekanalen niet altijd bij iedereen beschikbaar. Ten tweede zorgt het rondbellen naar verschillende ziekenhuizen voor een tijdverlies, wat de kans op vervolgschade bij de patiënten vergroot.
Acuut Zorgportaal
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en meldkamers ambulancezorg vinden dat er landelijke transparantie over de beschikbare behandelcapaciteit nodig is. Hiervoor is het Acuut Zorgportaal (AZP) ontwikkeld: een internetapplicatie waarmee ziekenhuizen opnamestops van SEH, eerste harthulp, OK, shockroom en CT-trombolyse communiceren met meldkamers en andere ziekenhuizen. Het is een communicatiemiddel voor en tussen ketenpartners binnen de acute zorg. Zij kunnen het gebruiken zowel bij reguliere als bij grootschalige situaties en zowel bij spoed als non-spoed.
Een Google-maps kaartje toont 24/7 inzage over de landelijke of regionale behandelcapaciteit. Hiermee ziet een meldkamercentralist of ziekenhuiscapaciteitsmanager in één oogopslag welk ziekenhuis behandelcapaciteit beschikbaar heeft. Ook niet beschikbare behandelcapaciteit wordt via een rood pinnetje op de kaart getoond met de reden waarom deze niet beschikbaar is. Daarnaast kunnen ziekenhuizen een rapportage maken om zo het aantal stops te monitoren, zoals het tijdstip en duur van de stop.
Positief ontvangen
Met het Acuut Zorgportaal worden dat traumacentra, meldkamers, ziekenhuizen, ziekenhuisafdelingen, ambulancediensten, zorgverleners, regionale zorgprotocollen en de doelstellingen van de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) op één plaats met elkaar verbonden. Belangrijk is dat de capaciteit van een ziekenhuis vanaf de bron, het ziekenhuis, aan iedere gebruiker beschikbaar wordt gesteld. De applicatie zorgt ervoor ambulances sneller worden doorverwezen om patiënten sneller te behandelen, biedt ziekenhuizen controle over de beschikbaarheid van ambulances en bevordert de samenwerking tussen ziekenhuizen, meldkamers en ambulancediensten.
In juli 2014 is het Acuut Zorgportaal van start gegaan in drie traumaregio’s en ontving positieve reacties. Veel interessante innovatieve eHealth-projecten blijken na het aflopen van de projectperiode moeite te hebben met opschaling. Het Acuut Zorgportaal is neergezet, zodat na de projectfase ook andere traumaregio’s zich kunnen aansluiten. Sinds februari 2015 maken 25 ziekenhuizen en zes meldkamers gebruik van het portaal. Iedere halve seconde vraagt een ziekenhuis of meldkamer de status op. Op dit moment worden andere traumaregio’s benaderd of zij zich bij het AZP willen aansluiten. De verwachting is dat dit jaar nog twee netten zich aansluiten.
Ontwikkeling
Samen met TraumaNet AMC heeft Nictiz de applicatie ontwikkeld. Technologiepartner Finalist heeft de applicatie gebouwd. Om de ontwikkel- als de beheerskosten laag te houden is het systeem gemaakt met opensourcesoftware. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is betrokken voor het beheer. De applicatie is ontwikkeld met een programmabudget van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het AZP wordt in de lucht gehouden via bijdragen van deelnemende traumaregio’s. Hoe meer partijen meedoen, hoe lager de kosten per participant.
Computable Awards 2015
Op vrijdag 03 april 2015 maakte Computable bekend welke projecten officieel genomineerd zijn voor een Computable Award in de categorie ICT-project van het jaar in de zorg. Ict-projecten van het jaar bij de overheid kunnen nog tot en met 16 april worden voorgedragen. Meer informatie is te vinden via Computable Awards.