KPN-topman Eelco Blok levert een deel van zijn bonus in na kritiek van de vakbonden op het beloningsbeleid van het telecombedrijf. Blok heeft donderdag 2 april 2015 aan zijn personeel laten weten dat hij de 425.000 euro die hij als extra bonus ontving voor zijn inspanningen rond de verkoop van E-Plus terugstort.
Daarmee komt Blok naar eigen zeggen tegemoet aan de vakbonden die de bonus onderdeel hebben gemaakt van de cao-onderhandelingen.
De vakbonden lieten eerder blijken dat ze het ongepast vinden dat de beloning van Eelco Blok door bonussen binnen één jaar met 50 procent is gestegen naar twee miljoen euro, terwijl er tegelijkertijd fors wordt bezuinigd op personeel. Ze riepen de raad van commissarissen op om de bonus te blokkeren.
Sinds het aantreden van Blok in 2011 zijn meerdere grote ontslagrondes doorgevoerd. ‘Wij willen dat er nu echt een gedegen langetermijnvisie komt, met meer waardering en zekerheid voor alle medewerkers,’ liet Joost van Herpen eerder namens de vakbonden FNV, CNV, De Unie, Qlix en VHP-2 weten.
Intern bericht KPN
Beste collega’s,
Ik wil jullie laten weten dat ik besloten heb om mijn extra bonus van 425.000 euro terug te geven aan KPN.
Deze bonus had ik onder andere ontvangen voor de inspanningen die ik geleverd heb voor de verkoop van E-Plus. Sinds maart zijn we in onderhandeling met de vakbonden over een nieuwe cao. Aan het begin van dit proces hebben de bonden mijn beloning onderdeel gemaakt van deze onderhandelingen.
Het is in het belang van KPN en alle collega’s dat we de cao-onderhandelingen constructief en zuiver kunnen voeren. Deze gesprekken moeten niet gaan over mij, maar over de toekomst van KPN. Ik wil me nu ten volle focussen op ons bedrijf en onze klanten.
Eelco Blok
Maw het heeft zin om (weer) lid te worden van de vakbond.
Samen sta je sterk tegen de graaicultuur.
@Johan
Als je het aan de vakbonden vraagt wordt iedere werknemer in Nederland uitgebuit en onderbetaald. Als je het aan de vakbonden vraagt zijn ZZPers tegelijkertijd arme, zielige, uitgebuite schijn zelfstandigen en uitzuigers die de arbeidsplaats van een echte werknemer inpikken.
Ik weet niet precies wat de vakbonden aan looneisen neer gaan leggen, maar ik heb zo’n vermoeden dat die looneis vele malen hoger uit zal vallen dan de bonus van Dhr. Blok. Ik denk ook dat het verhogen van de vaste kosten van het bedrijf de concurrentiepositie van KPN niet ten goede zal komen, in een markt die de komende jaren verregaand zal consolideren.
Wat ik van vakbonden verwacht, is een heldere en duidelijke visie over de toekomst van arbeid in Nederland, niet een volkomen achterhaald verhaal over hoe iedere werknemer recht heeft op een vaste baan (want alleen dat vindt men een echte baan). Die tijden zijn voorbij en komen niet meer terug, hoe graag enkelen dat ook willen.
@Rob:
Je slaat de spijker op zijn kop. Onze economie is gebaat bij flexibele beschikbaarheid van arbeidskrachten. “Dé vaste baan” bestaat niet meer, het gaat niet meer om wat je allemaal hebt gedaan, het gaat om wat je nog kunt toevoegen.
Het (overwegend linkse) geschreeuw van hopeloos ouderwetse vakbondsbestuurders en hun achterban overstemt helaas nog steeds de drive van ondernemers, directeuren en raden van bestuur om de toekomst van hun bedrijven zeker te stellen. Dat zij daarvoor een prestatie-bonus ontvangen vind ik niet meer dan normaal. Maar ja, ik ben ook geen linkse vakbondsbestuurder.
We leven in een nieuwe tijd. Het gaat er niet om wat je hebt gedaan. Het gaat erom dat je aantoonbaar waarde toevoegt aan je werkomgeving. En dan mag je wat mij betreft verdienen wat de markt daarvoor over heeft.
@Johan: je bericht van maar liefst 19 woorden raakt kant nog wal en vind ik stemmingmakerij. Als ik de hele situatie omdraai hebben de vakbonden ervoor gezorgd dat de staatskas een dikke €200.000 mislopen aan inkomstenbelasting. Zonde. Hadden toch weer 200 bijstandsgerechtigden een maand een uitkering van kunnen krijgen…
De reacties van Rob Dijkshoorn en Sebastian Hoogers verbazen mij eerlijk gezegd. Het getuigt wel van erg veel zelfvertrouwen dat het hén niet zal overkomen ooit werkloos te raken of gewoon slechter in de markt komen te liggen. En kennelijk vindt Sebastian van zichzelf dat hij wel waarde toevoegt aan het bedrijf waar hij werkt en anderen minder of niet (terwijl je toch echt met zijn allen dat bedrijf bent..)
Daarbij, heren, gaat het hierom: als er 1000 euro te verdelen is tussen 100 mensen die allemaal even hard hun best doen en er is er één die 100 euro krijgt en de rest gemiddeld 9 euro dan vinden jullie dat kennelijk een rechtvaardige zaak? Ga weg!
@Rob:
Ik vraag me af hoeveel van die ZZP-ers nou echt een keus hebben gehad?
Maar ook: staat en valt KPN zijn concurrentie positie nou echt alleen met de jaarlijkse ontslag- en bezuinigingsrondes? Of is er toch meer aan de hand?
Dat markten gaan consolideren is logisch. Er zit nou eenmaal een maximum aan datgene wat je met een gegeven aantal partijen uit een bepaalde markt kunt zuigen. Wil je als bedrijfstop er dan toch elk jaar een paar ton op vooruit gaan, dan zit er niet veel anders op dan de mogelijkheden van een fusie/overname te onderzoeken. Randvoorwaarde is natuurlijk wel dat je na de fusie/overname zelf ergens in de directie of de RvB terecht komt. Want anders schiet het niet op… 😉
@Sebastiaan:
Ondernemers? Directeuren? Raden van bestuur?
Het merendeel die dit label hanteren lopen nauwelijks of geen risico omdat ze zelf eigenlijk geen echte ondernemer zijn. En dan echt in de zin van daadwerkelijk voor eigen risico en rekening een bedrijf runnen.
Bij de een hebben ze zitting in de RvB; bij de ander zijn ze de CEO (i.o.d.). Binnen die vriendenkring bepalen ze samen elk jaar hoe ze zichzelf belonen en wat de bijbehorende succes criteria gaan zijn. Halen ze die, dan volgt daarop een bonus. Halen ze die niet, dan volgt daarop ook een bonus… hooguit dat die dan een jaar of wat later wordt uitgekeerd!
Trouwens, die 200k aan belasting had KPN ook anders kunnen afdragen. Bijvoorbeeld door een paar mensen *niet* te ontslaan. Had ook nog eens uitkeringsgeld gescheeld!
Als een bedrijfstop nou echt zo begaan zou zijn met het voortbestaan van “hun” onderneming, waarom dan niet echte ondernemer spelen en die bonus her-investeren in je “eigen” bedrijf? Bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe dienst of product. Of het verbeteren van een bestaande.
Mocht dat om wat voor reden dan ook geen haalbare kaart zijn, dan is daar nog altijd de wereld van crowdfunding en microkredieten.
=====
Begrijp me goed – ik snap de noodzaak van een flexibele schil in het personeelsbestand. Maar wat ik niet snap is dat de bedrijfstop jaarlijks zijn inkomsten met sprongen ziet toenemen terwijl de omzet van de bedrijven die ze runnen jaarlijks afneemt met als gevolg aanhoudende ontslagrondes en bezuinigingsoperaties.
De redenering achter een dergelijk beloningsbeleid moet je me bij gelegenheid toch eens uitleggen – zeker als dat gebeurd onder de noemer “prestatie-bonus”!