Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het belang van de Raspberry Pi 2 voor Windows 10. Want Microsoft heeft deze ‘knutselcomputer’ hard nodig.
De eerste Raspberry Pi heeft de markt voor knutselcomputers én Linux een impuls gegeven. Microsoft springt aan boord en heeft aangekondigd dat zijn aankomende Windows 10 zal draaien op de al uitgebrachte Raspberry Pi 2. Niet slechts een slimme actie van Microsoft, maar ook een noodzakelijke. Het internet of things is – net als mobile en wearables – een serieuze trend en de Windows-maker wil daarin meegaan. Windows 10 heeft de Raspberry Pi 2 hard nodig, harder dan andersom. Wat vind jij?
IoT is helemaal geen trend maar een hype die niet door zal zetten omdat iedereen wel door heeft dat het de zoveelste manier is om mensen privacy te ontfutselen en nog meer reclame op te dringen.
Microsoft heeft een veel groter probleem nl. het Steam platform wat een serieus alternatief is voor gamers om over te stappen naar Linux.
Zeker een verrassend besluit van Microsoft. Ik bespeur daarin de frisse visie van de nieuwe topman Nadella. Raspberry PI 2 heeft absoluut een Windows OS variant nodig. Anders blijft het Raspberry PI initiatief toch hangen in een exclusief Linux georiënteerd leer & hobby project. Ik zie veel potentie in allerlei leuke en slimme IoT oplossingen die hiermee sneller en makkelijker kunnen integreren met o.a. bestaande grote ITSM oplossingen. Hoop dat Microsoft het serieus oppakt en uitbouwt.
Windows wordt nog altijd geassocieerd met office toepassingen. Daar is Windows goed in, en Linux minder. Als Microsoft hun Windows (ook) wil positioneren in de omgevingen waar Linux (en Android) goed in zijn, dan zal Windows op dit punt onderscheidend moeten zijn of worden. Dat krijgt Microsoft naar mijn mening niet voor elkaar. Microsoft is niet innoverend genoeg. Conclusie: Windows op de Raspberry zal Microsoft niet helpen in de slag om de wearables.
Tja de geschiedenis herhaalt zich, althans dat hoopt men wellicht bij MicroSoft.
Ongetwijfeld zal er de hoop zijn dat eenieder Windows-10 op zn pi gaat instaleren, zodat MS vervolgens een OS (MicroSoft) verplicht gaat stellen op die dingen.
Nu ja zo’n vaart zal het niet lopen, er zijn immers al zat besturings systemen voor MicroSoft heeft reeds lang niet meer een monopolie.
Maar vooral… de kracht van de beschikbare besturings systemen (mainly Linux idd) zit ehm (net als bij de pi) mogelijkheid zaken naar wens te kunnen aanpassen. Toch een heel andere insteek dan een systeem dat niets extra’s maar wel een hoop vrijheids beperkingen bied.
Er zijn overingens ook zat devices waarop Windows prima draait en waar iets als Linux een redelijk onzalig idee is.
Het zelfde OS op servers, pc’s, tablets, telefoons en IOT is natuurlijk geweldig, zeker als je beseft waar Microsoft vandaan komt.
Het alternatief Unix/Linux houdt Microsoft scherp. Helaas is bij Linux commercieel geen eenheid te vinden door het gebrek aan goede consumenten producten voor tablets en pc’s. Servers en telefoons liggen te ver uit elkaar. Wie kan er nog in dit gat stappen?
Voor consumenten en het bedrijfsleven zie ik alleen maar voordelen, zolang er de gezonde competitie vanuit Linux blijft.
Helemaal zonnig is het natuurlijk niet. Aan de onderkant heeft Microsoft helaas nog steeds een onverwerkt ARM probleem. Dit zal een goede uitrol van Windows en IOT in de weg staan.
De Raspberry Pi is een (fantastisch) knutselplatform, maar het is een systeem in de marge. Of Windows wel of niet op een Raspberry Pi draait maakt weinig uit.
Het grote probleem van Microsoft (en Intel) is dat het tegenwoordig geen monopolie meer heeft.
Vroeger moest alles MS Windows compatibel zijn. Linux en Mac deden niet mee. Toen kwamen de iPad en Internet 2.0 (cloud, alles web enabled), en zijn ontwikkelaars hun apps eens onder de loep gaan nemen. Apps moesten mobiel worden, en multiplatform / universeel op het web.
Nu werken apps op iOS en Android (en soms op Windows Mobile), en in de browser. Dus Linux en Mac doen gewoon mee.
In plaats van de monopolist is MS gewoon één van de platforms waar apps op draaien. Niks meer, niks minder. En de Raspberry Pi zal daar niks aan veranderen.
Te laat. De echte bouwers en creatievlingen laten Microsoft allang links liggen.
“IoT is helemaal geen trend maar een hype die niet door zal zetten omdat iedereen wel door heeft dat het de zoveelste manier is om mensen privacy te ontfutselen en nog meer reclame op te dringen.”
IoT zal ongetwijfeld inderdaad massaal misbruikt gaan worden inzake spionage van wat men allemaal doet. Maar je verdere redenatie klopt niet: of mensen nu wel of niet door hebben dat je gegevens misbruikt kunnen gaan worden, heeft geen invloed op de komst van IoT. Net zoals nu zal het hier in de toekomst slechts om een klein gedeelte van de gebruikers gaan. En of zij nu voor of tegen zijn: IoT zit straks gewoon overal standaard in. Wil je dat niet, dan kan je straks gewoon veel soorten apparaten helemaal niet meer aanschaffen (of je betaalt meer).
Zo gaat de invoer van de slimme energie-meters ook gewoon door, ondanks de weerstand van een klein groepje. Als je energie-meter een keer stuk gaat, heb je geen keuze en komt er een slimme voor in te plaats; simpelweg omdat het fabrikanten toegestaan is niet langer domme energie-meters te maken.
Kortom: een kleine groep tegenstanders is niet voldoende om de privacy-issues tegen te gaan.
@Frank:
“De Raspberry Pi is een (fantastisch) knutselplatform, maar het is een systeem in de marge. Of Windows wel of niet op een Raspberry Pi draait maakt weinig uit.”
Ik deel je conclusie niet.
Volgens mij heb je de link gemist met (de komst van) IoT. Blijkbaar is ’t de verwachting dat dit soort kleine (en nog kleinere) computertjes een grote groeimarkt tegemoet zal zien, vanwege de komst van internet in heel veel apparaten. En dan moet je er natuurlijk zo vroeg mogelijk bij zijn. Dus dat de Pi _nu_ (in zijn eentje) slechts weinig gebruikt wordt, zegt lang niet alles.
En als je al gewend bent met Windows te werken, is ’t natuurlijk handig dat Windows ook op je koelkast staat (waar al dan niet een Pi of opvolger daarvan ingebouwd zal zijn).
“iPad / web enabled”
_Juist_ omdat andere technieken dan ‘Windows programmatuur’ groeit, is ’t belangrijk voor Microsoft om zich overal aan te blijven dienen (en liefst natuurlijk de 1e marktpositie zien te halen, vanuit ’t oogpunt van Microsoft).
@M
Wil jij echt “totale” IoT? Wil je dat je koelkast zelfstandig een bestelling plaatst, en zo jouw laatste stukje privacy ook weggeeft? Wat dat betreft ben ik het met Johan Duinkerken eens.
In mijn huis dus geen Nest thermostaat. Naast dat deze gewoon slecht werkt op Nederlandse ketels, stuurt hij veel teveel info naar Google. Waardoor Google weet wanneer je thuiskomt en wanneer je gaat slapen en wanneer je ’s ochtends weer weggaat. Ook handig te weten voor mensen met minder goede bedoelingen…
Het IoT is er overigens al. “Vroeger” zat je met je PC rechtstreeks op het (ADSL) modem aangesloten, en was dat apparaat het enige apparaat in huis met een verbinding met het internet. Thuis een routertje neerzetten werd niet toegejuicht door je provider.
Tegenwoordig heeft ieder gezin vele apparaten met internet toegang: PC’s, Mac’s, laptops, telefoons, tablets, iPods, tv’s, mediaspelers, PVR’s, …
Heel veel computers, computertjes en devices hebben internet toegang. Alleen die koelkast met internet, die hoeft er van mij niet te komen.
Maar er zullen ongetwijfeld slimme koelkasten komen. Net zoals slimme andere apparaten. Maar die communiceren niet met het internet, die communiceren met een domotica hub. Een apparaat, in je meterkast. En die koelkast zal in het IPv6 tijdperk ongetwijfeld een uniek adres krijgen, maar dat adres zal afgeschermd zijn van het internet.
MS moet zich niet in een spagaat manoeuvreren om overal Windows op te kunnen draaien. Dan blijven ze bezig. MS moet een ecosysteem creëren, waarin integratie met onder andere domotica mogelijk is.
Kijk eens naar Apple. OS X draait niet op gewone PC’s, op een iPhone kun je geen Android draaien, en op een Apple TV kun je geen (illegale) Popcorn Time installeren. En iOS en OS X hebben beide gemeen dat ze niet op een Raspberry Pi draaien.
Maar boeit dat? Nee!
Apple heeft een ecosysteem van apparaten (iMac, MacBook, iPhone, iPad, Apple TV, straks Apple Watch en Apple Domotica Hub) en diensten (apps, muziek, films, routeplanning, …) die perfect samenwerken.
MS heeft Windows 10 als spil, ze hebben een ecosysteem voor ontwikkelaars (Visual Studio) maar ze hebben niet nagedacht over een ecosysteem voor eindgebruikers.
Nogmaals, of Windows nu op een Raspberry Pi draait of niet maakt echt helemaal niks uit. Microsoft moet een ecosysteem voor gebruikers hebben. Met Office 365, waarbij je documenten naadloos van PC naar tablet naar iPad naar … kunt bewerken, zijn ze op de goede weg, maar er zijn nog veel te veel witte vlekken.