Het is onduidelijk of het aangekondigde groene datacenter in het Business Park Zwolle er ooit komt. Initiatiefnemer Compello is op zoek naar nieuwe partners die in het project willen investeren, nadat eerst Unica en later Green Data Systems als medeparticipanten wegvielen. De provincie Overijssel en de Europese subsidieverlener hebben inmiddels het restant van de subsidie, waar het project Triple Green Datacenter (TGDC) nog recht op had, ingetrokken. TGDC, waarin Compello deelneemt, moet nu binnen drie maanden aangeven of de 1,475 miljoen euro die eerder is verkregen, op een juiste manier is besteed.
Het zogeheten Triple Green Datacenter (TGDC) zou eind 2013 zijn deuren openen in het kader van de herinrichting van het bedrijventerrein De Vrolijkheid aan de Boerendanserdijk in Zwolle. Dit terrein is bedoeld voor het Business Park Zwolle, waarvan het datacenter een onderdeel zou vormen. Belangrijk aspect is dat naast de duurzame computervoorzieningen de locatie ook uit kantoorruimte zou bestaan, bedoeld om te verhuren aan andere, aan de ict-sector gerelateerde bedrijven en instellingen uit de regio.
Het project is niet gestopt, maar ligt wel stil. Als zich een geïnteresseerde partij meldt kan het echter zo weer in gang worden gezet, vertelt Erwin Giesbers, directeur van de Zwolse ict-dienstverlener Compello. ‘De basis ligt er; de grond is beschikbaar en de bouwvergunningen zijn geregeld.’
Tegenvallers
Het nieuwe datacentrum, met vierduizend vierkante meter bedrijfsoppervlak, zou worden gebouwd door het consortium Eco2DC. Dat bestond uit TGDC én de partners Bouwbedrijf Salverda, Jansen Vastgoed en Herstructureringsmaatschappij bedrijventerreinen Overijssel (HMO). Gemeente Zwolle speelde een faciliterende rol. TGDC was oorspronkelijk een samenwerkingsverband van de ict-dienstverlener Compello uit Zwolle en datacenterexploitant Green Data Systems uit Deventer. Laatstgenoemd bedrijf ging vorig jaar echter failliet, startte min of meer door als Hanze Data,maar doet niet meer mee.
Dat was niet de enige tegenvaller voor het consortium. Bestuurlijke tegenwind – het niet rondkrijgen van de laatste akkoorden – zorgde voor de nodige vertraging, vertelde Erwin Giesbers, algemeen directeur van Compello een jaar geleden aan Computable. Bovendien was het in eerste instantie de bedoeling om in Steenwijk een duurzaam, modulair opschaalbaar datacenter te openen. Dat plan mislukte, waarna technisch dienstverlener Unica als partner van het eerste uur afhaakte. TGDC vond vervolgens in Zwolle een nieuwe locatie en partijen om mee samen te werken.
Geen partners
‘Het probleem is echter dat we door het wegvallen van eerst Unica en vorig jaar Green Data Systems geen partner meer hebben die een datacenter kan inrichten en exploiteren’, zegt Giesbers in een reactie. ‘Compello levert alleen ict-diensten en is hiervoor niet geschikt. Verder is er de afgelopen jaren veel veranderd in de datacenterwereld en vindt er een consolidatieslag plaats. Mogelijk is de tijd van kleinere, regionale datacentra achterhaald en is het daardoor kennelijk moeilijk om nieuwe partners te vinden die hierin willen investeren.’
De provincie Overijssel en de Management Autoriteit uit Arnhem, die als tussenkantoor namens het Europese subsidiefonds EFRO optreedt, willen nu openheid van zaken. Beide organisaties hebben TGDC twee weken geleden elk een brief gestuurd, waarin gevraagd is binnen drie maanden aan te geven waaraan het geld is besteed en wat er is bereikt. ‘Wij zien namelijk geen ontwikkeling meer. Met deze brieven willen we de projectgroep de duimschroeven aandraaien. Als blijkt dat het geld niet is besteed waaraan het besteed had moeten worden, dan moet het worden terugbetaald’, zegt een woordvoerder van de provincie.
Subsidiegelden
Over de verantwoording voor het gebruik van de verkregen subsidiegelden maakt Giesbers zich echter niet druk. Die toekenning gaat terug tot de start in Steenwijk. TGDC kreeg in oktober 2010 vanuit EFRO vier miljoen euro voor onderzoeksactiviteiten. EFRO is het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling; de provincies Overijssel en Gelderland werkten voor het lospeuteren van subsidies uit deze innovatiepot samen in het Operationeel Programma EFRO Oost-Nederland 2007-2013 (GO-Oost-Nederland).
De subsidie van vier miljoen euro bestond uit twee miljoen euro uit de EFRO-pot, aangevuld met een miljoen euro van het toenmalige ministerie van EL&I en een miljoen euro van de provincie Overijssel. Daarbovenop verleende Gedeputeerde Staten van Overijssel voor het realiseren van het datacentrum en de vermindering van de CO2-uitstoot (circa 8 kiloton per jaar minder uitstoot) een subsidie van 750.000 euro uit het programma Energiepact.
Verantwoording
Giesbers verklaarde eerder tegen Computable dat er niet meer dan 1,475 miljoen aan voorschotten is uitbetaald. Ook zei hij toen dat TGDC geen aanspraak meer wilde maken op het resterende bedrag. ‘De subsidie was niet bedoeld voor de bouw van het datacenter, maar is gebruikt voor de ontwikkeling van diensten. Alleen voor elke subsidie-euro moesten we zelf drie euro bijleggen. Na twee jaar zijn we ermee gestopt, toen bleek dat het consortium alles volledig uit eigen middelen kon financieren’, lichtte hij vorig jaar toe.
Nu stelt hij dat het besluit van de EFRO om het bedrag definitief niet meer uit te keren, een formele kwestie is. ‘Wij hadden al eerder aangegeven dat het geld beter kan worden besteed aan andere projecten. De subsidie die we wel hebben gekregen, heeft TGDC besteed voor het doel waarvoor het bedoeld was: onderzoek naar koeltechieken. Dat zullen we toelichten in ons antwoord aan de provincie en EFRO.’
Het wordt steeds duidelijker dat groen niets met de natuur te maken heeft maar alleen met subsidiefondsen.
Hier gaat nog een verhaal aan vooraf.
Q4 2007 heb ik een idee uitgewerkt waar ik al een hele tijd mee rond liep, namelijk het bouwen van een Centraal Rekencentrum voor de Hogescholen in Noord-Nederland. Op een centrale plek, bij een kruispunt van snelwegen. Dus op bedrijventerrein Eeserwold, Steenwijk.
Dit plan heb ik voorgelegd aan de Colleges van Bestuur van de betreffende Hogescholen. Die vonden dit een goed idee en zijn om deze reden een keer samengekomen. Maar verder dan het uitspreken van intenties is het nooit gekomen en bij navraag in maart 2008 bleek men niet meer geïnteresseerd te zijn.
Dan kom ik ergens mei 2008, op een terrasje, iemand tegen die ook in de ICT blijkt te werken. Bij een organisatie in het westen van het land. En ook in Steenwijk woont. Gaandeweg het gesprek blijkt dat hij een idee heeft. Een DataCenter op Eeserwold!
We raken hierover verder in gesprek en blijken dezelfde ideeën te hebben over de toekomst van Cliënt Computing. Namelijk de VDI! Naar het idee van IBM, gebouwd in het Redbook project in april 2008 in Seatle.
We kregen het idee om een DataCenter te bouwen, speciaal voor de aanbieding van commerciële VDI’s. Hij had dit ook al eens terloops met zijn directie besproken en zou dit nog eens naar voren brengen. Twee weken later had ik een uitnodiging om eens te komen praten.
Na intensieve gesprekken en veel huiswerk werd er besloten een onderzoeksproject om te kijken wat er mogelijk zou zijn.
Er werd, gezien bovengenoemd project, besloten voor IBM te kiezen als Hardware platform. Na hierover contact te hebben gehad met IBM Nederland zou, en nu komt het, Compello optreden als leverancier. De contacten waren goed en we zagen allen een mooie toekomst voor een innovatief en veelbelovend DataCenter aan de rand van Steenwijk.
De projectgroep Datacenter Eeserwold was ondertussen hard aan het werk gegaan en had o.a. ook overleg gehad met de Gemeente Steenwijkerland. Die was uiteraard ook enthousiast en beloofde alle medewerking.
Dan vordert het jaar en worden de plannen steeds concreter. Alleen de contacten met Compello worden stroever en vanuit Compello steeds afhoudender.
Totdat er, eerst in de plaatselijke courant, en groot artikel verschijnt over de komst van een Triple Green DataCenter op Eeserwold. Gebouwd door Unica, ingericht door Green Data Systems met Hyundai hardware en geëxploiteerd door Compello.
Dan ben je met stomheid geslagen!
De rest is geschiedenis.
Beste Rik Sanders,
Hier speelt wellicht veel meer. Op 17 september 2015 bijvoorbeeld is het faillissement van “Compello Customer Sales Center B.V.” vernietigd in hoger beroep. Dit was pas de 3e keer in Nederland dat een faillissement die zelf was aangevraagd (door Compello) in hoger beroep is vernietigd.
Kenmerk centraal Insolventieregister: 08.ove.15.330.F.1102.1.15