De vakbonden willen dat KPN-voorzitter Eelco Blok afziet van zijn bonus en meer investeert in het bedrijf en cao-afspraken. Vandaag spraken de vakbonden hierover met de raad van commissarissen, omdat zij het ongepast vinden dat de beloning van Eelco Blok door bonussen binnen één jaar met 50 procent is gestegen naar twee miljoen euro, terwijl er tegelijkertijd fors wordt bezuinigd op personeel.
Bestuursvoorzitter Eelco Blok ontvangt 425.000 euro voor de verkoop van E-Plus en zag ook zijn ‘reguliere’ bonus verdubbelen naar zo’n half miljoen euro. Tegelijkertijd zijn KPN-medewerkers steeds de dupe van bezuinigingen. Sinds het aantreden van Blok in 2011 kondigt het bedrijf voortdurend grote ontslagrondes aan: in een paar jaar tijd verloren meer dan zevenduizend KPN’ers hun baan, aldus de bonden in een gemeenschappelijke verklaring.
‘KPN is een prachtig en innovatief bedrijf. Daar blijft niks van over als de directie blijft vasthouden aan krimpen en banen schrappen en zichzelf daarvoor ook nog eens uitbundig beloont. Wij willen dat er nu echt een gedegen langetermijnvisie komt, met meer waardering en zekerheid voor alle medewerkers,’ aldus Joost van Herpen namens de KPN-vakbonden FNV, CNV, De Unie, Qlix en VHP-2.
De huidige cao van KPN loopt 1 april aanstaande af. In de komende onderhandelingen zeggen de vakbonden op scherp te staan. Zij willen meer zekerheid, werkgelegenheid en koopkracht voor de medewerkers van KPN. Als de bonus van Blok niet wordt geblokkeerd, kan de werkgever op evenredige extra eisen voor het personeel rekenen.
Ik neem aan dat de rest van de medewerkers ook 50% loonsverhoging krijgt?
Eelco blok is tenslotte ook gewoon werknemer van KPN net zoals al die anderen dus valt eigenlijk onder dezelfde cao.
Ik ben wel een van de (mede)eigenaren van KPN die het risico loopt.
Eelco blok niet.
Tja, slimme vogel: ontslaat mensen, steekt hun salaris lekker in zijn eigen zak en verdeelt het werk gewoon onder de overgebleven werknemers…
Geniaal!
Zolang je de aandeelhouders tevreden houdt, kan je graaien wat je wil.
Koppel de beloning van het management op z’n minst aan de beloning van de medewerkers op de werkvloed die de doelstellingen van een onderneming tenslotte feitelijk realiseren!
De bonus is niet voor de medewerkers. Overigens krijgen dze wel een bonus die prestaieafhankelijk is. Dit jaar ca 4 tot 6 %. Als KPN meer mensen aan het werk wil houden heeft het bonusgedrag in de volle breedte wel een kans. Dus ik pleit voor: niemand een bonus en hou van dat geld structureel meer KPNers aan de slag.
Wel is het zo dat elk telecombedrijf in zwaar weer zit. Het verdienmodel staat onder druk. Binnen enkele en vijf jaar draaien de traditionele telecomoperators verlies. Er komen nieuwe spelers op de markt met veel aantrekkelijkere abonnementen. Vandaar dat er nog vele KPNers weg zullen moeten. Het einde is nog lang niet in zicht. Ergens onder de 8.000 medewerkers en dan worden opgeslokt door een Telecomreus lijkt de toekomst.