Nederland loopt in Europa achter als het gaat om het onderbrengen van de ict-infrastructuur in de cloud. Toch zullen Nederlandse organisaties de komende vijf jaar de cloud, met name hybride oplossingen, omarmen en uiteindelijk op een voorsprong uitkomen. Dat blijkt uit het onderzoek van IDG Connect in opdracht van Interxion onder 625 it-beslissers van grote ondernemingen in elf Europese landen.
Van de Nederlandse ondernemingen heeft 3 procent zijn infrastructuur volledig in de cloud ondergebracht. 37 procent vertrouwt op een hybride oplossing, waarbij een deel in eigen datacenter en een deel in de cloud draait. De overige 60 procent van de Nederlandse organisaties heeft zijn infrastructuur volledig in een traditionele serverruimte of datacenter. Op Europees niveau is dit gemiddelde 50 procent.
De voornaamste reden waarom Nederland achterligt zijn security-issues. Bedrijven die hun werkzaamheden nog in eigen datacenters draaien geven aan dat zij, 66 procent, op deze manier het beste privacy en informatiebeveiliging kunnen waarborgen. Een andere reden blijkt dat nog niet veel organisaties, 22 procent, klaar zijn voor de ingrijpende ict-transformatie. Als de overstap wordt gezet naar de cloud en een onafhankelijk datacenter, dan is dit veelal gebaseerd op een strategische beslissing van de business. Andere redenen zijn een tekort aan capaciteit, te dure updates of verouderde systemen.
Veiligheid van verbinding
Bij de overstap naar publieke cloud-platformen is veiligheid van netwerk het belangrijkste punt van zorg. 73 procent van de Nederlandse organisaties gebruikt regulier internet om verbinding te maken met de cloud. 17 procent doet dit via een wan-verbinding en 10 procent maakt gebruik van beveiligde private verbinding. 77 procent van de Nederlandse ondernemingen zegt meer workloads in de cloud onder te brengen als zij de zekerheid hebben dat de verbinding met de cloud 100 procent veilig, betrouwbaar en snel is.
Ondanks de achterstand voorspelt het onderzoek dat Nederland binnen vijf jaar een voorsprong op de rest van Europa heeft. Dit gaat aan de hand van een versnelde transitie naar een hybride oplossing. 88 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan in 2016 een hybride ict-structuur te hanteren.
Strekking van het verhaal is dus dat Nederland niet achter loopt. De Nederlandse it-beslisser neemt veel weloverwogen keuzes om wel of niet in de cloud te gaan. Jammer dat dit niet als titel wordt opgegeven en dat de negatieve term “achterstand” herhaaldelijk wordt gebruikt, alsof de cloud “het walhalla” is waar iedereen naar toe móét.
cloud “het walhalla”
Dat heb ik ook lang gedacht totdat ik de EMC certified cloud-track heb gevolgd. Cloud in een profesiionle IT strekking is niet heel veel meer dan virtualisatie. Dus de acceptie dat een server kan worden geviitualiseerd trek je door naar je netwerk en storage laag. Een brownfield omgeving waar je deze componenten individueel managed is veel kostbaarder dan een omgeving waar alles virtueel ge-provisioned kan worden en om dan op jouw statement terug te komen dat is inderdaad wel degelijk een “walhalla”. Hoe je het ook bekijkt dit biedt alleen maar voordelen voor organisaties als je naar de kosten kijkt. Organisatorische reshaping van je IT afdeling is een ander verhaal maar 1 ding weet ik wel dat er veel werk binnen nu en 5 jaar verdwijnt. Door de virtualisatie en resource provisioning op compute – network en storage vervallen gewoon veel werkzaamheden.
Er wordt gemakshalve ook even vergeten dat Nederland een relatief grote financiële sector heeft. De eisen die DNB stelt aan de infrastructuur bij banken en (minder) verzekeraars, bemoeilijkt een gang naar de cloud ernstig.
Nobody understands the cloud!! 🙂
@Pong,
Dit is een wederkerende misvatting. Banken zijn wel degelijk aan het “private cloud-en”. Vendors hebben niet stilgezeten en spelen hard in op dit soort wensen om legacy accepted solutions cloud “aware” te maken. Een voorbeeld wat je veelvuldig ziet bij verzekeraars en banken is de regelgeving van b.v. dataopslag. Sommige data (en lang niet alle data) moet op storage staan die aanwijsbaar is dus dat volume in die graadgroep bevindt zich daar in de array. Bij storage virtulaisatie wordt dat moeilijker aanwijsbaar. Maar dan nog kun je veel storage migreren naar cloud storage. En dat is wat je nu veel ziet. Commodity taken komen op cloud en de specials draaien op regulated – compliant solutions. Maar ook daar zie je een transitie naar cloud.
Ik val wellicht in de herhaling, maar een aantal opmerkingen:
– “Security is reden om infrastructuur en data in eigen huis te houden”
Is dat zo? Providers (hosting & cloud) zijn in mijn ogen sterker in beveiliging dan MKB bedrijven. Daarnaast : Breaches ontstaan vooral doordat de voorkant van infrastructuur gaten vertoond, zelden wordt er via de achterkant (infra structuur / hypervisor) “ingebroken”. De vraag is vaker “Welke overheid wil toegang tot mijn data?”
Daarnaast denk ik niet dat security, maar het gevoel van controle en vertrouwen de hoofdrol spelen en daarbovenop: accountability; krijg ik op mijn donder bij een incident?
Ook zet ik me af tegen “cloud”. Een zeer groot gedeelte van het uitbesteden naar data centers heeft weinig met cloud computing te maken. Zo kun je vaak niet neerschalen, zijn contracten toch per maand en zul je veel zaken ook zelf moeten regelen.
Daarnaast, als je diensten van Office 365 gebruikt zit je ook in de cloud, dus gaat het om infrastructuur alleen?
Waarom noemen we de dingen gewoon niet voor wat ze zijn?
Bijvoorbeeld :
“Van de Nederlandse ondernemingen heeft 3 procent zijn infrastructuur volledig in een datacenter van een leverancier ondergebracht. 37 procent vertrouwt op een hybride oplossing, waarbij een deel in eigen datacenter en een deel in het datacenter van een leverancier draait.”
Dit is een correcte zin, is veel duidelijker en schoffeert niet (cloud versus hosting).
@Henri
In je laatste zin schrijf je “cloud versus hosting”… daarmee lijk je aan te geven dat er een verschil zit tussen “cloud” en “hosting”.
In mijn visie is er feitelijk geen verschil tussen deze twee, maar is “cloud” een implementatiewijze van “hosting”.
Cpt, ik snap je redenatie en die is best charmant en in de trant van “Scrum is een implementatie van Agile”
We zullen het eens zijn dat Scrum niet gelijk is aan agile en hosting niet gelijk is aan cloud. Hosting is ook geen superset van cloud in mijn ogen.
Hosting is platgeslagen het faciliteren van ijzer waar op je al dan niet kunt virtualiseren. Bij hosting weet je vaak ook welk en hoeveel ijzer je afneemt en is dat ijzer toegewezen aan een klant.
Cloud is het beschikbaar stellen van van resources (meer dan servers en netwerk alleen) en heeft ook raakvlakken met betaalmodellen, software en platformen.
Door cloud als implementatiewijze te zien van hosting kijk je in mijn ogen door een te krappe bril waarmee je mogelijk de essentie mist.
Door cloud computing te simpel voor te stellen mis je het disruptieve deel. Hosting is er heel veel cloud computing veel beperkter.
Uber kun je stellen als taxi-centrale, maar een zeer groot verschil is dat Uber niet 1 taxi heeft!
Niemand heeft mij nog kunnen vertellen waarom de cloud zoveel ‘beter’ zou zijn. Voordelen heeft het zeker, maar je moet wel BEHOEFTE hebben aan die ‘voordelen’. Ik werk in een organisatie met zo’n dertig werkplekken. Dat is al jaaaaren zo. Onze databehoefte vormt een regelmatig stijgende rechte lijn, zonder extreme sprongen. Wat heb ik dan aan het feit dat mijn servers ergens ver weg in een datacenter staan en dat ik ze moet delen met God weet wie allemaal? Wat heb ik aan schaalbaarheid als mijn schaal steeds hetzelfde is? Wat is het voordeel van beheer waar ik totaal geen invloed meer op heb?
We hebben nu enkele applicaties in de cloud. Met name wanneer klanten ook toegang tot gegevens en functionaliteit moeten hebben is het een aantrekkelijke optie. Maar verder?
Overigens denk ik dat we langzaam maar zeker door de softwareproducenten de cloud in worden gewurgd: steeds meer software komt alleen als cloudoplossing nog op de markt en dan ‘moet’ je wel mee de cloud in, of je nou wilt of niet.
Overigens maakt deze ontwikkeling wel dat alle ‘ontzorgers’ die je desktop wel even de cloud in zullen helpen eigenlijk niet meer zijn dan wat Kermit en Greenpoint op het gebied van de mobiele telefonie waren: voorlopers van een duidelijke trend die al snel achterhaald werden door de technologie…