De Chinese hardwarefabrikant Lenovo opent in Stuttgart een high performance computing (hpc)-innovatiecentrum. Het bedrijf ziet grote groeikansen liggen in de hpc-markt, met name in Europa, en investeert daarom in het bedenken en op de markt brengen van hpc-oplossingen. Nadat de aanleg van energievoorzieningen is afgerond, gaat het HPC Innovation Center naar verwachting in mei open. Lenovo onderzoekt of het in de rest van de wereld, zoals Azië, nog meer hpc-innovatiecentra kan openen.
De basis voor de hpc-activiteiten is gelegd met de overname van de IBM x86server-tak in 2014. Lenovo heeft deze overname inmiddels afgerond en heeft daarbij ook een aantal lopende hpc-contracten van IBM overgenomen. Het bedrijf beschouwt de locatie in Stuttgart als de kern voor de verdere ontwikkeling van de x86-technologie.
Aymer de Lenquesaing, topman van Lenovo Emea, zei tijdens de persconferentie in Stuttgart dat de hpc-markt jaarlijks groeit met 6 tot 7 procent en dat deze markt over twee, drie jaar rond de vijftien miljard dollar groot is. Het gebruik van krachtige computers is niet alleen meer voorbehouden aan universiteiten en multinationals, maar komt steeds meer in het bereik van grote en middelgrote bedrijven en organisaties. De opkomst van big data zorgt voor een grote vraag naar hpc-platformen waarop real time analytics-oplossingen draaien. Lenovo wil hiervoor producten en diensten ontwikkelen die in het innovatiecentrum samen met partners zoals Intel, worden ontwikkeld.
Daarnaast wil Lenovo met het openen van een speciaal innovatiecentrum voor hpc en een bijbehorende (wereldwijde) business unit zijn Europese klanten en partners in de wetenschap, technologie en medische industrie beter ondersteunen. Voor klanten die daar behoefte aan hebben, bestaat ook de mogelijkheid om op eigen terrein een kleine satellietlocatie in te richten die wordt ondersteund door het Stuttgart-center.
Het centrum is ook bedoeld voor onderzoek en benchmarking. In dat kader wil Lenovo nauw gaan samenwerken met de Europese Commissie (EC), die wil dat in 2020 Europa een belangrijke plek is geworden voor de productie van supercomputers, naast Azië en de Verenigde Staten. De EC kondigde begin 2012 aan 1,2 miljard euro te steken in de oprichting van nieuwe ontwikkelcentra voor supercomputers, het aantrekken en opleiden van mensen en het versterken van het wetenschappelijk onderzoeksnetwerk Prace (The Partnership for Advanced Computing in Europe). Lenovo is op 18 februari jongstleden lid geworden van de European Technology Platform for High Performance Computin (ETP4hpc). Dit industrieplatform is gesprekspartner voor de EC over hpc en supercomputers.