Cascadis, de beroepsvereniging van webprofessionals met zo'n tweehonderd gemeentelijke leden, is ontstemd over het negatieve advies van de VNG aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) inzake een kernwebsite voor alle gemeenten. Cascadis is juist voor één kernwebsite omdat dit past bij de digitale (overheids)infrastructuur van de dienstverlening richting burgers. Volgens voorzitter Robert van Vliet doet de VNG er verstandig aan haar advies te heroverwegen; de ontwikkeling van een kernwebsite is in zijn ogen niet meer is te stoppen.
In 2013 heeft de Tweede Kamer aan BZK-minister Plasterk gevraagd welke mogelijkheden de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet om met het oog op toegankelijkheid, beveiliging en kostenbesparing te komen tot één kernwebsite voor alle gemeenten. De VNG heeft op 2 maart aan Plasterk laten weten negatief te adviseren over één kernwebsite voor alle gemeenten. De motivatie van de VNG is: ‘Eén uniforme (model-)website ‘aan de voorkant’ doet geen recht aan de verschillen die er tussen gemeenten bestaan en de vrijheid die bijgevolg nodig is om de website in te delen en in te richten naar de behoeften van de lokale samenleving en van de eigen organisatie.’
Cascadis-voorzitter Robert van Vliet is niet te spreken over het negatieve VNG-advies: ‘Dit is terug naar de jaren ’70, toen iedere gemeente nog zijn eigen belastingkantoor had met eigen logo. Ik weet niet wie de VNG om advies heeft gevraagd, maar onder onze leden is groot draagvlak voor een kernwebsite.’
Volgens Van Vliet maakt de VNG de traditionele fout door de informatievoorziening van het digitaal stadhuis te koppelen aan citymarketing. ‘Het zou gek zijn wanneer de websites en de processen daarachter in Appingedam en Zeist volstrekt van elkaar zouden verschillen. Gemeenten voeren immers allemaal dezelfde Gemeentewet uit. Het is goed dat de websites van de digitale stadhuizen steeds meer op elkaar gaan lijken, dat is goed voor de dienstverlening aan de burgers.’
Weeffout
Volgens de Cascadis-voorzitter hebben we in Nederland nog steeds last van de weeffout die midden jaren ’90 is ontstaan door www.gemeentenaam.nl aan een digitaal stadhuis te koppelen. Gemeenten zouden er goed aan doen om stad en stadhuis digitaal van elkaar los te maken. Van Vliet: ‘Goede voorbeelden zijn wat mij betreft Haarlem en Kampen, bezoekers komen op een landingspagina waarbij ze kunnen kiezen tussen stad of stadhuis. Hierdoor voorkom je dat je met het digitale stadhuis informatie moet ontsluiten die niet bij gemeentelijke kerntaak past.’
De Cascadis-voorzitter hoopt dat de VNG haar advies wil heroverwegen, omdat hij verwacht dat de ontwikkeling van een kernwebsite niet meer is te stoppen. Lokale professionals werken er hard aan om hun website als standaard aan te laten sluiten bij de totale (digitale) overheidsdienstverlening. Cascadis roept haar leden tevens op om intern de discussie aan te gaan over de voordelen van een kernwebsite.
Zo, de eerste implentatie beslissing is al genomen door Plasterk. Op advies van de VNG. Die stelt dat ‘Eén uniforme (model-)website ‘aan de voorkant’ ongewenst is en de gemeentes de vrijheid moeten hebben het naar eigen inzicht in te richten. Pas bij de eigen gemeente want iedere gemeene anders. Het sluit aan bij het beleid van de decentralisatie.
Vind het een goed argument van Cascadis een scheiding te maken tussen stad en stadhuis, de diensten apart en daar afspraken over te maken. Ik weet niet wat de kernwebsite is maar ik denk dat de uniformiteit meer aan de achterkant zal zitten. Met het onzin argument van het VNG heb ik het idee dat er langs elkaar heen gepraat wordt. Weet niet wat die kernwebsite nu inhoudt, ben benieuwd.
En leuke cartoons op de cascadis website:
http://www.cascadis.nl/community/cartoon-archief/
Hmmm…. zou de genoemde Robert van Vliet dezelfde zijn als de columnist van Computable?
Als we het over vermeende weeffouten gaan hebben misschien een goed idee om dan eerst alle weeftouwtjes op een rijtje te zetten. Ben dus niet zo onder de indruk van de argumentatie die het gilde gebruikt. Steekproef van 10 willekeurige gemeentewebsites laat zien dat de gebruiksvriendelijkheid vanuit oogpunt van de burger niet erg hoog op de agenda staat van gildebroeders, gelukkig hebben we goede zoekmachines zoals Google;-)
Euh… misschien dat Plasterk gelijk ook wat kan doen aan veelvuldige gebruik van Google Analystics op de gemeentelijke websites, CBP heeft wat adviezen hierover gepubliceerd om zo te voldoen aan wetgeving aangaande persoonsgegevens.
Het verhaal van een gemeentelijke basissite die iedere gemeente heeft is langzamerhand een mythe. Ik ben heel benieuwd welke _echte_ besparingen dit nu zou opleveren, aangezien de aanvullingen om de basissite geschikt te maken voor een specifieke gemeentelijke infrastructuur zoals de koppelingen met zaaksystemen, RIS, BIS, e-formulieren enz. Alleen al daar inzage, overeenstemming en afstemming over de krijgen, vergt een lang traject dat ook niet gratis is.
Ik verwacht dan dat hetgeen er uiteindelijk zal komen, een gedrocht zal zijn, dat dan inmiddels gebaseerd is op verouderde ideeën, en dat zijn doel voorbij schiet.
Als de gemeenten nog 2-3 jaar wachten, dan heeft de markt allang voorzien in een complete basissite. Misschien 2-3 basissites. En dan heeft het weinig aan extra investeringen gekost. Pak gewoon de Drupal voor Gemeente distributie, de TYPO3 Gemeentesuite en nog een 3e, en je bent er wel. Ruim 22% van alle gemeenten draait al op een van die opensource oplossingen.