Ik wist niet eens dat we een oude hadden, maar er is een nieuwe cao voor ict’ers. Werkgeversvereniging ICT en de vakbonden hebben een nieuwe cao ondertekend voor de Informatie-, Communicatie en Kantoortechnologie-branche (ICK). Er komt maar liefst 1,5 procent loon bij. De vakbonden zijn tevreden, maar hadden stiekem op iets meer gehoopt. Ze verwachten dan ook dat de komende jaren de lonen flink omhoog gaan. Ik vrees dat ze gelijk gaan krijgen, maar waarom zouden ict’ers meer loon moeten hebben?
Er zijn namelijk maar twee redenen waarom je als ict’er loon krijgt. De eerste is omdat het werk wat je doet niet leuk is. Als het werk wat je doet wel leuk was geweest, had je het ook voor niets gedaan. De tweede reden is schaarste. Er is te veel werk en er zijn te weinig mensen die dat kunnen doen. Jij hebt dus de keuze om te werken voor bedrijf A. of voor bedrijf B. Bij bedrijf B. krijg je er wel geld voor, dus dan ga je werken bij bedrijf B. Heb je leuk werk en zijn er ook genoeg andere mensen die dat werk in jouw plaats zouden kunnen doen? Knijp dan in je handjes dat je salaris krijgt en vertel het aan niemand verder.
Nu zijn er mensen die zeggen dat dit niet klopt, want de belangrijkste reden dat je loon krijgt is omdat je toegevoegde waarde levert. Maar dit is niet waar. Als ik met mijn vrouw vrij, dan lever ik ook toegevoegde waarde maar ik krijg er geen geld voor. Het zou kunnen zijn dat ik er geen geld voor krijg omdat ik heel slecht ben in bed, maar dan zou mijn vrouw er geld voor vragen. Dit is tot nu toe niet het geval.
Ik hou mijn hart vast als het straks weer iets beter gaat met de economie. We krijgen dan weer dat geneuzel dat werk ‘leuk’ moet zijn en dat je uitdaging nodig hebt met een inspirerende werkomgeving, waarmee mensen meestal bedoelen dat ze meer salaris willen. Je moet mensen niet meer salaris bieden, want de afgelopen jaren heeft ons geleerd dat ze het werk ook best voor het huidige salaris willen doen en ze zijn niet verhongerd. Wat wel moet gebeuren is dat er veel mensen moeten worden opgeleid zodat er geen schaarste is. Blijft natuurlijk het punt overeind dat het werk dan nog steeds niet leuk is, maar daarom krijg je salaris.
Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 3 van maart 2015.
Als je het zo bekijkt heb je dan ook medelijden met de directeuren en managers die tientallen procenten loonsverhoging krijgen per jaar? Hun werk moet zo verschrikkelijk erg zijn dat ze het alleen willen doen voor nog meer geld?
Jacob, jouw redenering klopt niet. Er zullen niet veel mensen worden opgeleid, omdat het werk van leraren niet leuk is en toch slecht betaald wordt. Als je aan een hogeschool of universiteit een fatsoenlijk salaris wilt verdienen moet je manager worden. Maar als leerling kun je niets leren van managers, behalve dat het niet loont om IT’er te worden, en dat je zonder iets te leren manager kunt worden. Dus moeten de lonen van IT’ers omhoog, of moet je hun werk in lage-lonen landen laten doen.
Is stand-up comedian zijn trouwens leuk werk?
Ai wat een flauwekul argumenten en onzin-vergelijkingen weer.
Volgens mij is stukjes voor Computable schrijven in ieder geval niet zo’n leuke baan in ieder geval, gezien alle negatieve onzin de je er de laatste tijd uitgooit.
Gratis advies aan ICT-ers: lees alleen stukjes die je leuk vindt.
Ik verbaas mij dan ook over het salaris van piloten.
Bij KLM krijgen zij zo goed betaald dat er veel mensen zijn die het voor minder willen doen (1000 werkeloze piloten in nederland) maar toch krijgen zij nog zo veel betaald. Dus blijkbaar is het niet alleen het aanbod wat de prijs bepaald.
Ik verheug mij alvast weer op een ballonvaart binnenkort…
ICT ers zijn in vele gevallen specialisten, net als chirurgen en andere medicijnmannen, die worden doorgaans goed gehonoreerd. Als zij in loondienst zijn beginnen de managers te protesteren omdat zij soms zelf minder verdienen. Dat komt omdat management geen specialisme is maar een algemeen kunstje waarbij veel concurrentie is.
Dit artikel is dus flauwekul.