Fabrikanten richten zich met hun robuuste notebooks op een steeds groter aantal marktsectoren. Nu het mobiele werken een grote vlucht neemt, vormen de goedkopere varianten – semi-rugged – een alternatief voor mobiele apparaten als smartphones en tablets. Die zijn in een werkomgeving minder betrouwbaar, gaan regelmatig stuk en hebben hoge onderhoudskosten.
Volgens onderzoeksbureau IDC gaat het toenemend gebruik van notebooks, tablets en smartphones voor werkactiviteiten gepaard met oplopende kosten voor onderhoud en reparatie. Mobiele apparaten staan in vergelijking met kantoorapparaten meer bloot aan ‘gevaren’ als weersomstandigheden (felle zon, regen), reisrisico’s (douanecontroles) en dagelijkse ‘ongelukken die in kleine hoekjes zitten’ als vallen en knoeien met water, koffie of frisdrank.
Het onderzoeksbureau wijst er op dat een storing of het kapot gaan van een apparaat naast de kosten voor de reparatie ook een verlies aan productiviteit betekent. In het ergste geval raken er belangrijke gegevens verloren en kan er daardoor bijvoorbeeld geen verkoopdeal worden binnengehaald of loopt een klant uit ontevredenheid weg omdat bepaalde werkzaamheden niet zijn uitgevoerd.
Dit soort businessverstorende risico’s kunnen in de ogen van IDC worden verkleind door een inkoopstrategie voor mobiele apparatuur te hanteren. Daarbij moeten organisaties in kaart brengen welke apparatuur voor welke doeleinden wordt gebruikt en of het niet slimmer en rendabeler is om robuuste notebooks in te zetten in plaats van gangbare mobiele apparatuur. Daarbij hoeven inkopers niet direct te kiezen voor ‘fully rugged’-apparatuur – die geheel stofvrij is, tegen extreme weersomstandigheden kan en een val van een ladder kan ‘overleven’ – maar vormen de goedkopere semi-rugged-modellen ook een goed alternatief voor mobiele medewerkers.
Introducties
Zo lanceerde HP recent een serie nieuwe ElitePad-tablets en ultrabooks voor zakelijke klanten. Het ict-concern richt zich onder meer op industrie, de buitendienst, de detailhandel, de zorgmarkt en het onderwijs. Voor die laatste sector heeft HP zogeheten ‘Education Editions’ uitgebracht: tablets en notebooks, afgewerkt met gegoten industrieel rubber, die zijn gebouwd voor ruig gebruik op scholen en om valpartijen te doorstaan. De computers zijn beschermd tegen stof en vocht en kunnen worden uitgebreid met een reeks optionele studieaccessoires zoals een geïntegreerde stylus en een keyboard base met snoer.
En een andere specialist in robuuste computers, Panasonic, presenteerde onlangs zijn nieuwe Toughbook CF-54. ‘Dit apparaat combineert de semi-robuustheid met de businessuitstraling van een standaard notebook’, meent Mark Thorne, directeur Panasonic Computer Product Solutions Europa. ‘Semi-rugged notebooks worden dunner en lichter en beginnen steeds meer op de gangbare notebooks te lijken. Je ziet dan ook dat meer en meer sectoren dit soort steviger apparatuur aantrekkelijk vinden om te gebruiken.’
Tco ligt lager
Marktonderzoeker VDC Research wijst er op dat hoewel de robuuste apparaten in aanschaf duurder zijn dan de normale businessapparatuur, de total cost of ownership (tco) stukken lager ligt. Gemiddeld gaat een extra stevige notebook zo’n vijf jaar mee, de normale versie maximaal twee jaar. Bovendien ligt de uitval van dit soort apparaten vanwege technische problemen of beschadigingen zeker zo’n 15 procent hoger. Daarbij zijn ze niet berekend op dagelijks gebruik in de buitenlucht of in industriële omgevingen.
Naast overleg met operationele managers praat Panasonic ook met de it-manager in het kader van een eventuele aankoop van zo’n robuuste computer. Volgens Thorne houden it-managers in de regel niet zo van afwijkende apparatuur; ze zijn bevreesd voor integratieproblemen en oplopende kosten. ‘Dus helpen wij hen daarbij. Met bijvoorbeeld een demo-unit, advisering en images voor bij de installatie. We leveren ook pre-installed drivers, al hebben sommige it-managers de neiging om bij de start van het installatieproces de schijf gelijk schoon te vegen. Daar gaan dan onze mooie programmaatjes.’
Volgens Thorne is het belangrijk is om de bezorgdheid van de it-manager weg te nemen. ‘Die wil geen hoofdpijn krijgen van dat speciale apparaat. Daarom leveren wij, als er een nieuw model van een Toughbook is uitgebracht, ook nog een tijdlang de oudere modellen en handhaven we de ondersteuning. Zo weet een it-manager dat hij de tijd kan nemen om eventueel over te stappen naar iets nieuws.’
Robuuste notebooks hebben een speciale vormgeving en zijn gemaakt met speciale materialen, zoals magnesium en rubber. Fabrikanten bouwen ook extra voorzieningen in, zoals seriële poorten, speciale batterijen, barcodescanners, smartcardlezers, een batterij met een extra lange levensduur en een toetsenbord met achtergrondverlichting voor bediening in het donker. Het zijn voorbeelden van voorzieningen die zijn afgestemd op de toepassing in de professionele omgeving. Panasonic-topman Thorne: ‘Wij beschouwen een ‘ruggesized notebook’ niet zozeer als een computer, maar als een tool, een belangrijk gereedschap voor de veldwerker, net als zijn hamer en schroevendraaier. Voor ons is ‘rugged’ een wetenschap waar jaren van onderzoek aan vooraf is gegaan. Een robuuste computer is veel meer dan een ‘harde doos’.’
Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 3 van maart 2015.
Voor het begin van dit artikel haal ik mijn wenkbrauwen niet eens meer op. Met regelmaat heb ik naar voren gebracht dat een tablet, fablet, android nooit echt een vervanging zal kunnen zijn van de laptop en nu na alweer een paar jaar hijgend hypen over byod, benot en weet ik van zulks, de constatering dat de gevoeligeheid van een mobieltje of tablet vele malen hoger ligt dan.
Vanuit mijn beleving en ervaring dat je met ICT gewoon dient te moeten kunnen besparen als je dat als middel in zet, komt men klaarblijkelijk steeds vaker tot de ervaring en/of conclusie dat byod in gehypte vorm soms wat erg veel nadelen kleven.
Eindelijk.
NumoQuest,
Je zit er weer naast. Ik ken genoeg mensen die een tablet met type-cover of een surface gebruiken voor hun werk, het is niet voor ieder werk. Ik ken ook techneuten die hun robuuste laptop vervloeken omdat het nogal wat kilo’s weegt en bijna smeken om een macbook.
En er zijn genoeg mensen en bedrijven die enorm profiteren van BYOD. Wellicht niet op een ministerie of zulks, maar ik zie prive-apparaten in het bedrijfsleven alleen maar toenemen. Waar het wringt zijn de on-premises omgevingen met BYOD, maar er zijn genoeg use cases.
Daarnaast deel ik de conclusies van dit artikel (wat ik vluchtig gelezen heb, want te lang) niet. Zo kun je bijvoorbeeld met Chromebooks of zelfs Mac OSX ook prima lage TCO behalen omdat het beheer simpel is. Je levert Chromebook in en neemt een nieuwe mee, die doet het direct op dezelfde manier als diegene die je net kapot hebt ingeleverd.