In december 2014 heeft EuroStat, een orgaan van de EU dat zich bezighoudt met onderzoeken op diverse vlakken, de resultaten gepresenteerd van een jaar onderzoek onder de EU lidstaten over de adoptie van cloud computing. Slechts een vijfde (19 procent) van de onderzochte bedrijven met tien medewerkers of meer maakte gebruik van cloud computingservices. de belangrijkste redenen van deze lage adoptiegraad? Angst voor onveilige clouds en onvoldoende kennis!
Het lijkt bijna een missie zonder einde te worden. De cloud computing-hype ligt inmiddels redelijk ver achter ons, en toch is er blijkbaar nog een vrij hoog aantal van Europese bedrijven die onvoldoende kennis hebben van cloud computing om het concept toe te (durven) passen binnen de eigen organisatie. Het zal niet verwonderlijk zijn dat de lijst van cloud adopterende bedrijven wordt aangevoerd door de informatie- en communicatie sector (45 procent), gevolgd door bedrijven werkzaam in de professionele, wetenschappelijke en technische sector (27 procent). De bedrijven rapporteerden dat men cloudservices hoofdzakelijk gebruikt voor e-mail (66 procent) en data opslag (53 procent). Op de vraag waarom men niet méér cloud services gebruikte was het antwoord dat de limiterende reden hoofdzakelijk angst voor falende veiligheidsmaatregelen in de cloud, de zogenaamde ‘cloud breaches’, waren.
Voor de resterende 81 procent (!) van de bedrijven die geen cloud-oplossingen gebruiken was het antwoord dat men onvoldoende kennis had om cloud computing met zekerheid toe te kunnen passen.
Nederland bezet in de Europese cloud adoptie monitor de vijfde plaats en ziet landen als Finland, Italië, Zweden en Denemarken de eerste vier plaatsen bezetten. Nu was er al eerder een gerucht dat men in de Scandinavische landen voor liep op cloud computing, maar Italië is dan toch een vreemde eend in de bijt te noemen. Daarnaast ligt de adoptiegraad voor landen als Frankrijk en Duitsland opmerkelijk laag. Helaas is niet onderzocht waardoor dit komt, maar de uitkomst is op zijn minst opmerkelijk te noemen, omdat je zou verwachten dat de grootste westerse lidstaten voorop zouden lopen in de ontwikkeling binnen het cloud-segment. Zelfs Engeland, de satellietstaat voor een hoop ontwikkelingen die uit de Verenigde staten komen, staat op een bescheiden zevende plek in de monitor.
De limiterende factoren zijn overigens niet alleen het gevoel van onvoldoende veiligheden. Ook verschillende wetgeving en de onzekerheid daaromtrent wordt als factor genoemd, naast de hoge kosten en de lokatie van opgeslagen data. De hoge kosten zijn ook weer apart te noemen, omdat de algemene verwachting was dat met de implementatie van cloud computing, de kosten juist omlaag zouden gaan. Blijkbaar is hier nog een wereld te winnen.
Als naar onderstaande tabel gekeken wordt, valt op dat de totalen elkaar niet veel ontlopen en dat geconcludeerd mag worden dat over het algemeen de zorgen over de adoptie van cloud min of meer dezelfde zijn. Kijkend naar de verschillen per bedrijfsgrootte valt op dat veiligheid voor de middelgrote en kleine ondernemingen minder zwaar lijkt te wegen dan voor grotere organisaties, maar dat kennis over cloud computing bij kleinere bedrijven minder aanwezig is. Ook dit mag opmerkelijk genoemd worden, omdat kleinere bedrijven over het algemeen sneller wijzigingen in hun organisatie kunnen doorvoeren dan grotere, waarbij aangenomen mag worden dat kennis ook sneller opgenomen wordt in kleinere bedrijven.
Beveiliging | Kosten | Onzekerheid wetgeving |
Onvoldoende kennis |
Stoppen/wisselen service provider |
Toegangsproblemen met data en/of software |
Onzekerheid over datalocatie |
|
Enterprises | 57 | 32 | 46 | 17 | 34 | 35 | 46 |
Midden-klein bedrijf | 38 | 32 | 31 | 32 | 27 | 27 | 29 |
(getallen in procenten). Data courtesy of EuroStat.
Nederland wordt overigens specifiek in het rapport genoemd, omdat in Nederland de hoogste adoptiegraad van het hosten van databases van enterprises ligt in vergelijking met de andere landen binnen de unie. Kortom: Nederland: Hosting land. En ik denk dat dit best iets is om trots op te zijn.
Als een hype niet zo snel of uitgebreid geadopteerd wordt als de wijze dames/heren verwachten, is de hype dan misschien niet datgene waar de bedrijven op zitten te wachten?
Is de hype wel echt zo’n hype, of is het weer een marketingkreet die teveel opgeklopt is?
PaVaKe : Ik snap je reactie wel, dat hele woord hype is gewoon niets.
Het probleem wat ik heb is dat cloud computing geen doel is en veel te breed. Noem het dan trage adoptie van IT infrastructuur als een dienst.
Veel van de beoogde “cloud” adopties gaan erover dat men bij een dienstverlener doet wat zij altijd on-premises gedaan hebben met een heel kleine sausje van geen eigen server meer voor de e-mail of sharepoint. Of anders gezegd : Geen elastisch schalen, vooral hosting en vooral van “persistent” servers.
De voordelen van een bedrijf zijn daarmee niet bijzonder hoog. En kan veelal ook wel zelf geregeld worden met de diverse virtualisatie software van grote spelers.
Om echt de vruchten te plukken van cloud computing moet je als bedrijf echt bereid zijn om te veranderen. Zoals ik van de week een plaatje op mijn LinkedIn zette ; Als je vraagt “wie wil er verandering?” gaan alle handen omhoog. Als je vraagt “wie wil er veranderen?” dan blijft het angstig stil.
Dus ik snap wel dat de adoptie traag gaat, vooral bij de end-of-life cycle van servers wordt hosting / uitbesteding overwogen.
Overigens vind ik de keuze om IT uit te besteden voor de MKB een pro-veiligheid argument. Providers hebben meer verstand van beveiligen dan gemiddeld MKB. Saillaint detail is dus : Vertrouwen gaat er vooral over dat bedrijven overheden niet vertrouwen! Een trieste zaak.
Hoi Henri
De kern van je reactie zit hem wat mij betreft in:
“Het probleem wat ik heb is dat cloud computing geen doel is”
Veel hypes die ik voorbij zie komen worden als doel gesteld.
Iedereen “moet” mobiel werken, met eigen devices kunnen werken, alles “moet” in de cloud, men “moet” naar de laatste OS of applicatieversie …
Kijk inderdaad eerst eens wat het kost en wat het oplevert, en of het je iets nieuws biedt / kan bieden, en besluit dan pas wat je doet, in plaats van zo snel mogelijk je buzzword-bingo-kaart vol te krijgen.
*champagne*
Na meer dan 3 jaar lijkt Henri mijn uitspraak dat de cloud mogelijkheden biedt maar geen wonderen te onderschrijven.
Verder ben ik benieuwd wat ‘man met de hamer’ liever op Marktplaats zet, zijn kind of zijn schoonmoeder?
Dat tussen de begroting en de resultatenrekening van de cloud nog een verschil zit is dus niet verbazingwekkend. De rode innovatie van kostenverlagingen door uitbesteding is een spiraal naar beneden. Betreffende aangehaalde veranderingen wordt nog weleens de realiteit gemist, organisatorische inertie wordt vooral bepaald door de boekhouding.
“Een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier die gemiddeld één meter diep was. Hij verdronk.” – Godfried Bomans
Ook aangaande de beveiliging is Henri namelijk verkeerd voorgelicht, het gaat dus om de controle.
Ewout,
Het is wellicht iets te subtiel, maar ik zeg niets over de mogelijkheden van cloud computing, maar over hoe het in de regel gebruikt word.
Overigens kun je van niets wonderen verwachten, dat is onrealistisch, maar je kunt wel veer meer met cloud computing dan de meeste afnemers gebruiken.
Zo kun je prima een organisatie hebben met 50 werknemers zonder ook maar één (virtuele) server nodig te hebben met een rijke en diverse functionaliteit tegen maandelijkse kosten die in het niet vallen naast salarissen. Een wonder kun je het niet noemen, super krachtig is het zeker wel. En dan ben je ook nog behoorlijk beschermt tegen hackers. Beschermen tegen overheden is een stuk lastiger.
Alles wat ik zeg kan ik ook demonstreren. Het is zeker geen magie.
En ik zal het nogmaals herhalen: Ik ben er voor om 100% naar de cloud te gaan. Voor sensitieve dingen kun je extra maatregelen nemen.
@Henri
In de metafoor van mijn eerdere vraag over wat je het liefste op Marktplaats zet zit het verschil tussen beheersbaar en beheerbaar;-)