Als je privacy wilt, ga in ieder geval niet het internet op. Privacy op internet is een beetje alsof je met je kinderen verstoppertje aan het spelen bent. Je doet net alsof je ze niet kunt vinden, maar je ziet het gordijn bewegen en je hoort ze allebei giechelen.
Criminelen worden wel beschermd op internet. Providers hoeven namelijk niet langer verplicht gegevens te bewaren die voor de opsporing van criminelen kunnen worden gebruikt. Oud-minister Opstelten had ook gehoopt dat zijn departement niks had bewaard. Het onderzoek in de systemen naar het beruchte bonnetje schijnt vijftigduizend euro te hebben gekost. Hoe kun je in twee dagen vijftigduizend euro opmaken? Is het onderzoek door Yolanthe Sneijder-Cabau van Kasbergen gedaan? En heeft ze haar lippen gedeclareerd? Bij de VVD mag dat, mits je maar een bonnetje hebt.
Handig
Veel mensen hebben liever niet dat de overheid veel van hen weet. Ik vind het af en toe wel handig. Het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte is super eenvoudig geworden, omdat ze al bijna alles van mij weten en van te voren hebben ingevuld.
Ik merk de laatste tijd dat organisaties juist te weinig weten van mij op internet. Ik heb vorig jaar via internet een rugzak gekocht. Ik krijg op internet nog steeds allemaal advertenties van rugzakken. Maar als je me volgt op internet, doe het dan ook goed. Kijk dan ook even op mijn bankrekening en zie dat ik er al eentje heb gekocht. Dus als ik nu ergens geen belangstelling meer voor heb, dan Is het wel voor rugzakken.
Bedsteden
Privacy is iets van de laatste jaren. Mijn moeder komt uit een gezin met elf kinderen. Zij woonden vorige eeuw op een hele kleine boerderij met een schuur en slechts één kamer met daarin allemaal bedsteden. Alle elf kinderen zijn in die bedsteden verwekt en geboren. Hadden ze toen maar internet, dan hadden ze tenminste nog een beetje privacy gehad.
Is het dan ook goed als de kinderen weten hoeveel ‘stoute plaatjes’ pappa download?
Even geen inspiratie voor een enigzins zinvol artikel?
Privacy gaat natuurlijk over meer dan dat de belastingdienst al dingen weet die je ze anders toch al had moeten vertellen. Ik vind het bijvoorbeeld wel verontrustend dan de overheid en bedrijfsleven weet welke sites ik bezoek, wat ik al dan niet aan mailjtes verstuur, waar mijn mobiele telefoonen dus waarschijnlijk ook ikzelf zich van minuut tot minuut bevind. Om maar iets te noemen.
In die oude tijd van 11 kinderen in een gezin wisten de gezinsleden misschien wat meer, maar de buitenwereld in elk geval een stuk minder van wat zich in huis afspeelt.
Zonder privacy wordt het vrij lastig om de democratie in stand te houden. Dus wat Jacob hier wil zeggen is eigenlijk dat de democratie vakkundig om zeep wordt geholpen door de overheid in samenwerking met bedrijven.
U zult nu denken dat er bij mij een steekje los zou zitten maar zet eens alles op een rijtje. En ik welke mate bent u er gerust op dat de stem die u onlangs hebt uitgebracht ook daadwerkelijk enkele invloed heeft? Het verschil tussen Rutte, Buma, Pechtold of Samson is alleen maar in hoeverre de belastingdruk stijg en de hypotheekrente aftrek afgebouwd wordt. Voor de rest zullen zij allen door blijven gaan op de ingeslagen weg om sociale stelsel en de middenstand af te breken en multinationals geen strobreed in de weg te leggen.
Nu heeft de overheid onlangs aangegeven met een pilot te beginnen om DigiD/eID te testen om zo ook bedrijven toegankelijk te maken voor authenticatie. Oftewel een versmelting van overheid en bedrijven.
Geeft u de loper van uw online leven aan de overheid die daar dan gevoegelijk alles over u te weten kan komen door die loper te gebruiken.
Het is wachten op een casus waarmee zij zich die autoriteit willen verschaffen. Criminaliteit of belastingontduiking en als dat niet helpt toch maar weer het kinderporno argument uit de kast halen?
Even geen inspiratie voor een humoristische reactie Willem?