Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het belang van hackathons. Eigenlijk moet iedereen minstens één keer meedoen aan zo’n codefest.
Komend weekend (21 en 22 maart 2015) is de 24-uurs hackathon ‘Heel Holland Hackt’, georganiseerd door onderwijsorganisatie Surfnet, netwerkintegrator Infradata en netwerkleverancier Juniper. Studenten aan het mbo, hbo en universiteit mogen meedoen en moeten dan binnen een etmaal een eigen app vanaf de grond af aan bouwen. Het gaat dan niet simpelweg om de volgende Flappy Bird of een social app met een gimmick.
De teams van elk drie tot vier studenten krijgen de opdracht een maatschappelijk probleem op te lossen. In dit geval privacy en beveiliging: welke data sturen smart devices (tv’s , thermostaten, smart phones et cetera) terug naar de fabrikanten? Deze hackathon is dus niet alleen technisch nuttig, maar ook sociaal, ethisch en maatschappelijk van belang. Eigenlijk zou iederéén eens mee moeten doen aan een hackathon! Wat vind jij?
Symptoombestrijding.
Als je maatschappelijk van belang wil zijn kun je beter eens goed nadenken of het nut en noodzaak van smart/IoT en hoe de belangen zijn verdeeld over deze onderwerpen.
Ik ben het geheel eens met de strekking van het artikel. Het gaat er niet alleen om nieuwe beveiligingsgaten te vinden, maar ook om de bewustwording dat jouw gegevens of die van je klanten reeds toegankelijk kunnen zijn zonder dat jij of je klanten het door hebben. Nederland gaat/ ‘moet’ aan de smartphones, smart meters, smart TV’s en andere smart apparaten. Wat betekenen de undocumented features voor de consument en bedrijven?
Voor een hackathon waar iedereen aan mee kan doen, zou de opzet natuurlijk wat anders moeten zijn dan de genoemde. Maar sommige applicaties die in het weekend van 21 en 22 maart gemaakt worden, zouden wellicht door iedereen gebruikt kunnen worden om te zien hoe kwetsbaar men kan zijn.
Wat zijn eigenlijk de ingangscriteria voor een hackathon – moet je kunnen programmeren? Of zijn andere competenties als analyseren, testen en ontwerpen ook relevant?
@Anko Tijman, het gaat om HBO/WO studententeams van 3-4 personen die een reis kunnen winnen en om toeschouwers. Zie https://www.heelhollandhackt.nl
Helemaal eens, hacken is leuk en leerzaam. Verdiep je ook in encryptie en zoek op Enigma en One time pad. Ook snifferen kan leuk zijn. Het hoeft ook niet illegaal te zijn, veel data is vrij toegankelijk, er over lezen is soms al voldoende om te begrijpen dat er geen afdoende beveiliging bestaat.
Probeer maar eens om er achter te komen om een vergeten Windows password te omzeilen met een gratis tooltje of het uitlezen van netwerk passwords.