China wil niet alleen een grote ict-producent zijn, want dat is het land al, maar het land wil ook een toonaangevende rol spelen in de sector als het gaat om innovatie, internationale samenwerking, het meepraten over industriestandaarden en het stimuleren van toepassingen op het gebied van internet of things (IoT). Om dit te bewerkstelligen heeft de Chinese regering het beleidsplan ‘Made in China 2025’ opgesteld. Dat vertelde Ma Kai, vice-premier van de Volksrepubliek China tijdens de opening van de CeBIT 2015, zondagavond in Hannover.
Buiten het Congrescentrum in Hannover stond een groepje demonstranten te protesteren tegen de behandeling van de Oeigoeren in China, binnen vond er een Chinees feestje plaats. China is partnerland van CeBIT 2015, de ict-vakbeurs die deze week in de Duitse stad plaatsvindt, en dat was te merken tijdens de openingsceremonie. Er waren presentaties van Jack Ma, topman van e-handelsconcern Alibaba, de Chinese premier Li Keqiang (een uitgebreid dankwoord via een video-opname) en Ma Kai, de wel lijfelijk aanwezige vice-president. Verder werd er een propagandafilm vertoond over de Chinese ict-industrie en sprak bondskanselier Angela Merkel nog een aantal bemoedigende woorden over de handelsbetrekkingen tussen China en de Europese Unie, en Duitsland in het bijzonder. En er was mooie traditionele Chinese muziek en dans.
Made in China 2025
Daar waar de presentatie van Jack Ma wat flets was – hij demonstreerde nog een nieuwe mobiele beveiligingsoplossing met gezichtsherkenning voor het internetwinkelen – ging vice-president Ma Kai van China inhoudelijk in op de plannen van de Aziatische grootmacht om ook op ict een vooraanstaande rol te willen spelen. Daarvoor is het beleidsplan ‘Made in China 2025’ opgezet. Ma Kai lichtte toe dat het plan vier hoofdpunten kent: wereldwijde samenwerking op het gebied van innovatie; het versterken van de ict-industrie door een betere onderliggende wereldwijde infrastructuur en investeringsmogelijkheden; het zoveel mogelijk weghalen van handelsbarrières en technologische drempels en – als vierde punt – het totstandbrengen van een internationaal raamwerk voor ict-beveiliging. Bij dat laatste punt moet dan wel rekening worden gehouden met de belangen van individuele landen, aldus Ma Kai.
Aan de hand van de vier punten van het ‘Made in China 2015’-beleidplan gaan Chinese ict-bedrijven de komende jaren een nog nauwere samenwerking zoeken met collega-bedrijven uit de rest van de wereld. Volgens de vice-premier liggen er bijvoorbeeld volop kansen voor gezamenlijke Chinees-Duitse innovatieprojecten; beide landen zijn tenslotte economische grootmachten.
In 2025 hoort Nederland bij de Arme Landen
Nederland als Duitse satellietstaat zal niet snel tot een diepe armoede vervallen. Maar de overheidsschuld is wel een behoorlijke domper op onze economie terwijl die nog steeds oploopt ondanks strenge bezuinigingen.
De kop zou moeten zijn “china wil vooraanstaand ICT land worden”
We weten in 2025 pas of het is gelukt..