In 2001 schreef Marc Prensky een artikel over de digital natives. Kinderen geboren na 1980 zijn in feite opgegroeid in het digitale tijdperk, maar het zijn de kinderen geboren in de jaren negentig die geen wereld zonder internet kennen.
Een vriend van mij, die hoogleraar is op de Erasmus Universiteit, geeft aan dat studenten steeds slimmer worden. Dat is in scherp contrast met de beleving van sommige personen op deze website die het tegenovergestelde beweren.
Ondanks dat ik begin jaren zeventig geboren ben kan ik gerust zeggen dat ik digitaler ben dan de digital natives. Lees even mee en oordeel zelf.
Altijd, alles, overal
Ik kan op ieder modern (mobiel) device mijn werk doen aangezien ik al mijn data opsla in de cloud. Bij mij vind je geen losse harde schijven of usb-sticks en ik kan prima mijn werk doen op een Chromebook, waar zelden een harde schijf op aanwezig is. Muziek stream ik via Spotify, films kijk ik op Netflix of met Popcorn Time en verhalen lees ik op mijn e-reader. Kranten en tijdschriften lees ik niet, soms doe ik dat op Blendle, maar normaliter lees ik het nieuws gewoon op de nieuwssites. Er liggen nog wat dvd’s voor de kinderen, maar ook die happen stof.
Aantekeningen tijdens vergaderingen maak ik op mijn Chromebook of iPad. Alle post gaat meteen door de scanner waarmee het tot een doorzoekbaar (ocr) pdf gemaakt wordt en is opgeslagen in Google Drive. Zo gaat het ook naar de administratie die ook volledig digitaal is door middel van software waaraan ik zelf heb meegeschreven. Facturen accepteer ik niet meer op papier en dat is geen probleem, facturen verstuur ik overigens ook niet meer op papier en ook daar krijg ik geen klachten over.
De computer van mijn moeder back-up ik overigens met Bittorrent Sync en via een tool wordt deze data versleuteld opgeslagen voor de korte termijn in een S3 bucket bij Amazon en foto/film materiaal ook nog op Amazon Glacier. Project management/Scrum en veel communicatie gaat ook via tools op mijn devices. Mijn zoon drukt in al het papier gaatjes en propt ze ongesorteerd in een map. Mappen ouder dan zeven jaar gaan door de versnipperaar. Concert tickets en dergelijke heb ik ook digitaal en tegenwoordig werkt dat prima om ergens naar binnen te komen.
Gewoontes
Ik doe dit niet uit principe, maar om efficiënt te zijn. Als ik anderen laat zien hoe ik werk, zijn ze vaak onder de indruk. Het is niet eens omdat ik er in geloof, ik heb er een gewoonte van gemaakt. Steeds vaker kom ik gelijk gestemden tegen en oh, wat werkt dat fijn. Geen beperkingen meer van software die alleen gericht is op de huidige medewerker of de Active Directory van een bedrijf. De hefboom van mijn aanpak is super productief. Iets wat vroeger maanden kostte kan soms in uren gerealiseerd worden. Nu is digitaal niet het walhalla of de enige weg. Zonder tactiek en conventies kun je van alles nog steeds een rommeltje maken, denk al aan een rechten hiërarchie en data opslag en ook zonder digitaal kun je een werkend systeem realiseren met goede procedures. Ook bij digitaal heb je goede procedures nodig.
Welk punt wil ik nu maken?
Adapt or die
Digitaal is de weg en hoe langer vastgehouden wordt aan traditioneel werken, des te groter de kans dat je achterblijft. Afzetten tegen de nieuwerwetserij is onverstandig. Je hoeft niet met alle hypes mee te gaan en niet alles wat digitaal is, is goed, maar het is wel tijd om kritisch te kijken naar waar je staat en waar je voor staat. Veranderen gaat niet binnen een dag, dus pas bewegen als het een noodzaak is zou wel eens fataal kunnen zijn.
Naast digitaal geloof ik ook in open, ik deel mijn kennis graag, dus waar wacht je op?
Jan, Google gebruik ik overigens als synoniem voor zoeken op het internet. Google veranderd niet je DNA, hoewel je DNA zeker niet zo statisch is als mensen denken. Ook de manier waarop je brein werkt verandert of lijkt te veranderen door het gebruik van zoekmachines. Er zijn genoeg zoekmachines die niet je eerdere zoektermen meenemen, dus je wijkt af van de kern.
Overigens koop ik graag bij lokale winkels in plaats van de grote ketens, helaas wint gemak het ook vaak en besteed ik veel geld online.
Ik zeg niet dat digitalisering goed is en dat je het moet doen, ik zeg alleen dat digitalisering nog veel verder gaat en uiteraard als je een krant lezen heerlijk vind moet je dat vooral blijven doen. Als organisatie moet je echter wel vooruit kijken en nadenken over de impact van digitalisering.
Ewout, er zijn initiatieven om emails end-to-end te versleutelen. Het nadeel daarvan is wel dat je even zoeken door je email archief vooralsnog gedaan wordt op de client. Toch zijn er echt al initiatieven die ook dit probleem tackelen. Overigens vind ik het niet vervelend om sleutels voor de versleuteling bij Google neer te leggen. Ik vertrouw op hun procedures goed met mijn gegevens om te gaan. Dat de VS overheid er anders over denkt is vervelend, maar goed, daar wordt aan gewerkt. De golden days van unlimited access verdwijnen snel.
Niettemin raak je punten waar je over na moet denken. Ieder moet een risico analyse maken. En overigens digitaliseren kun je uiteraard ook zelf op eigen ijzer, ben momenteel ook met een project bezig wat volledig op eigen ijzer ontwikkelt word en dat is prima, het vergt wat meer van de mensen en kost wat meer tijd en je moet zelf je security helemaal op orde krijgen.
Henri, waarop baseer je deze uitspraak “je DNA zeker niet zo statisch is als mensen denken”?
Zoals je weet heb ik ooit medicijnen gestudeerd en je DNA, dat ben jij, heel statisch. Welke delen van het genoom worden “uitgelezen” kan veranderen maar niet je DNA, en nu even op de knop “opslaan” klikken.
http://genetics.thetech.org/original_news/news91
http://biology.stackexchange.com/questions/10710/does-our-dna-change-during-our-lives
http://www.naturalnews.com/042157_DNA_transformation_science_epigenetics.html
De eerste drie links op onze vriend Google…
*bonkt met hoofd op tafel*
Henri,
Overwegende dat je eerst wat roept over inefficiëntie van e-mail (waar ik het mee eens ben) en later daar weer op terugkomt door met ‘digitale briefgeheim’ oplossingen te komen welke juist problematisch zijn als we het over archivering gaan hebben doet me vermoeden dat je wel de klok hebt horen luiden maar nog niet weet waar de klepel hangt. Waar je de wijsheid vandaan haalt dat de VS het ‘briefgeheim’ van buitenlanders respecteert is me een raadsel, er staat tenslotte iets heel anders in de FISA-act hierover.
Dat VS als antwoord op groeiende probleem van identiteitsdiefstal middels wetgeving wat aan dit probleem doet door eisen te stellen aan de opslag Personal Identifiable Information (PII) heeft dus maar een beperkte scope. ENISA heeft als Europese tegenhanger van NIST nog een behoorlijke slag te maken want hoewel Flopstelten weg is liggen er nog wat ‘onopgeloste’ misdaden betreffende onze BSN, vergelijkbaar met Social Security Number in de VS en de root cause van groeiende problemen met identiteitsdiefstal.
Let wel dat dit geen technische vragen zijn maar maatschappelijke annex organisatorische omdat het bijvoorbeeld opmerkelijk is dat je vroeger WOB verzoek via e-mail kon doen maar je tegenwoordig bij de meeste gemeenten deze weer ouderwets met kroontjespen moet schrijven en voldoende gefrankeerd via de post versturen. De efficiëntie van e-mail is dus betrekkelijk en omsmeden van zwaarden tot ploegscharen in explosief gegroeide berg aan ongestructureerde data zorgt ervoor dat de ‘native’ EDP-auditor weer terugkeert met de Privacy Impact Assessment. Tussen zeggen en werkelijk doen zit met het gemak van de digitalisering nog weleens een gapend gat want hoeveel Personal Identifiable Information staat er in alle individuele mailboxes?
Betreffende opmerking over DNA is het aardig om te weten dat de enige zekerheid over ‘buitenspel’ gezette jihadisten blijkbaar alleen op deze manier verkregen kan worden:
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/29/om-wil-dna-van-gedode-jihadisten/
Lezen is moeilijk . .
“These differences aren’t in the famous A, T, C, and G’s of DNA”
Het DNA verandert niet.
Het uitlezen van het genoom verandert.
Principe:
DNA -> uitlezen -> RNA -> Eiwit/Enzym
En:”participants were able to change DNA with positive mental states.”
is klinklare nonsens.
Ik had je basiskennis van biologie hoger geschat.
Je kunt niet alles geloven wat in internet geschreven is.
Jan, ik weet niet beter dat DNA onveranderlijk is, nu lees ik op meerdere plekken dat dit niet zo is, interessante materie, verders mijn vak niet, toch lees ik echt dat DNA verandert, wat moet ik nu geloven? Wat ik van biologie weet is hoe kinderen gemaakt worden.
Ewout, email heeft vele nadelen, maar één heel groot voordeel wat een hoop compenseert: het is generiek. Overigens geef ik een voorbeeld van versleuteling zonder vertrouwen in de email provider, ik zeg niet dat ik het mooi vind of wil gaan gebruiken, alleen dat het er is.
Ook over het briefgeheim; hier is een onderscheid tussen de Amerikaanse overheid die in de basis buitenlandse burgers geen briefgeheim verleent en een Amerikaanse organisatie die zegt dat wel te doen.
Het is niet aan mij om te vertellen wat je *moet* doen, ik leg alleen de mogelijkheden voor.
Tja dat gemeenten weer pen en papier vereisen is gewoon een truucje om de WOB aanvragen te beperken. Een email is namelijk snel verstuurd (hey! Dat klinkt dat toch wel degelijk efficient vanuit een verstuurders oogpunt).
Kijk, we kunnen hier nog lang en kort over praten, het is opinie. Ik ben gek op digitaal en als digitaal mijn hamer is, zie ik in alles een spijker 🙂
Ben gewoon gek op mijn vak en politiek bederft het weliswaar, maar roeit het zeker niet uit. Ik denk ik mogelijkheden, jij in beperkingen, als we dat bij elkaar optellen komen we misschien tot een geoptimaliseerde oplossing die werkbaar en acceptabel “veilig” is.
Henri,
Ik heb in mijn kennissenkring nogal wat studenten zitten.
Van hen die ik vakinhoudelijk respecteer geld zonder uitzondering dat zij hun vakkennis op eigen initiatief hebben weten te behalen.
Bij studenten waar jij het over hebt denk ik overigens vooral aan aan academisch onderwijs waar het ‘jong talent’ iha een HBO opleiding (of wat daar voor doorgaat) heeft gedaan.
Slimmer worden ze ongetwijfeld, zeer zeker als ze bereid zijn wat moeite te doen.
Vakkundiger is werkelijk afhankelijk van hoe ze zich na hun studie instellen.
Eens een keer helemaal uit de comfort zone gaan en een ander vakgebied uitdiepen.
Het is echt niet zo dat ik slimmer ben als een ander (anders was ik nu directeur bij een bank),
ik ben wel altijd bezig geweest met nieuwe dingen proberen eigen te maken, en ik zie soortgelijk gedrag bij de mensen waaraan ik net verwees.
Ik ben (zoals ongetwijfeld bekend) techneut en daarmee geintereseerd in technologische ontwikkelingen.
Dit wil niet zeggen dat ik me totaal overgeef aan de massamedia en aanverwante digitale gadgets.
Sure ik heb een slimme telefoon, wat een ontzettend rotding, en altijd de batterij leeg.
Mijn oude Nokia doet het een hele week op een lading.
Recentelijk vroeg een vriend aan mij ‘heb jij geen whatsapp en waarom niet want het is heel handig, kun je groepen maken en zo’
Ik ‘Heb jij irc, heel handig werkt op elk device en je wordt niet lastig gevallen door lui waar je niet op zit te wachten geen opdringerige reclame en het werkt iha ook nog eens als een IQ-filter’ (en daarmee bedoelde ik niet speciaal iets met complexe rekenmethodes)
Maar op een zeker punt heb je wel gelijk
Met de vakkennis die ik heb ben ik liever een fossiel met veel sociale contacten dan
een turbotaal blatende hipster die continu met zijn slimfoon zit te klieren.
Sorry Henri,
Belangrijkste nog vergeten.
‘Leuk artikel’ dan dan weer wel 😉
Verbazingwekkend hoe we aan Henri kunnen zien welke invloed het internet heeft.
Bronnen van informatie kontroleren wordt niet meer gedaan en zo komen vreemde ideeen als DNA die zich verandert in de wereld.
Vooral in het amerkaanse segment vindt je veel onzin, hoe kan het ook anders in een land waar zo 50% “creationist” geloven in de schepping van de wereld voor 6000 jaar.
Of je inderdaad digitaler bent dan een ‘native’ boeit een echte native natuurlijk niet. Daarvoor is digitaal al zo gewoon, dat er geen reden is om te gaan discussiëren wie nou het allerdigitaalst is.
Ik ben het met je eens dat vrijwel alles tegenwoordig digitaal kan. Of: zou kunnen. Want in ons landje, dat we zo graag innovatief noemen, zijn er nog flink wat digitale achterstandsgebieden. Waar je met een voorkeur voor digitaal dus mooi last van hebt. Dat het zo lang duurde voor het digitale concertkaartje geaccepteerd ging worden zegt al het nodige. Dat je in 2015, als je wilt stemmen, verplicht bent om dit achter een gordijntje met een potlood op een grote lap papier te doen vind ik ook een aanfluiting (prima als je het wilt, maar laat mij even met DigiD inloggen en een vinkje zetten).
Wat mij betreft een lekker verfrissend stuk. Dat er naar aanleiding daarvan weer ritsen maar’en en waarschuwingen volgen verbaast me niet (meer).