In 2001 schreef Marc Prensky een artikel over de digital natives. Kinderen geboren na 1980 zijn in feite opgegroeid in het digitale tijdperk, maar het zijn de kinderen geboren in de jaren negentig die geen wereld zonder internet kennen.
Een vriend van mij, die hoogleraar is op de Erasmus Universiteit, geeft aan dat studenten steeds slimmer worden. Dat is in scherp contrast met de beleving van sommige personen op deze website die het tegenovergestelde beweren.
Ondanks dat ik begin jaren zeventig geboren ben kan ik gerust zeggen dat ik digitaler ben dan de digital natives. Lees even mee en oordeel zelf.
Altijd, alles, overal
Ik kan op ieder modern (mobiel) device mijn werk doen aangezien ik al mijn data opsla in de cloud. Bij mij vind je geen losse harde schijven of usb-sticks en ik kan prima mijn werk doen op een Chromebook, waar zelden een harde schijf op aanwezig is. Muziek stream ik via Spotify, films kijk ik op Netflix of met Popcorn Time en verhalen lees ik op mijn e-reader. Kranten en tijdschriften lees ik niet, soms doe ik dat op Blendle, maar normaliter lees ik het nieuws gewoon op de nieuwssites. Er liggen nog wat dvd’s voor de kinderen, maar ook die happen stof.
Aantekeningen tijdens vergaderingen maak ik op mijn Chromebook of iPad. Alle post gaat meteen door de scanner waarmee het tot een doorzoekbaar (ocr) pdf gemaakt wordt en is opgeslagen in Google Drive. Zo gaat het ook naar de administratie die ook volledig digitaal is door middel van software waaraan ik zelf heb meegeschreven. Facturen accepteer ik niet meer op papier en dat is geen probleem, facturen verstuur ik overigens ook niet meer op papier en ook daar krijg ik geen klachten over.
De computer van mijn moeder back-up ik overigens met Bittorrent Sync en via een tool wordt deze data versleuteld opgeslagen voor de korte termijn in een S3 bucket bij Amazon en foto/film materiaal ook nog op Amazon Glacier. Project management/Scrum en veel communicatie gaat ook via tools op mijn devices. Mijn zoon drukt in al het papier gaatjes en propt ze ongesorteerd in een map. Mappen ouder dan zeven jaar gaan door de versnipperaar. Concert tickets en dergelijke heb ik ook digitaal en tegenwoordig werkt dat prima om ergens naar binnen te komen.
Gewoontes
Ik doe dit niet uit principe, maar om efficiënt te zijn. Als ik anderen laat zien hoe ik werk, zijn ze vaak onder de indruk. Het is niet eens omdat ik er in geloof, ik heb er een gewoonte van gemaakt. Steeds vaker kom ik gelijk gestemden tegen en oh, wat werkt dat fijn. Geen beperkingen meer van software die alleen gericht is op de huidige medewerker of de Active Directory van een bedrijf. De hefboom van mijn aanpak is super productief. Iets wat vroeger maanden kostte kan soms in uren gerealiseerd worden. Nu is digitaal niet het walhalla of de enige weg. Zonder tactiek en conventies kun je van alles nog steeds een rommeltje maken, denk al aan een rechten hiërarchie en data opslag en ook zonder digitaal kun je een werkend systeem realiseren met goede procedures. Ook bij digitaal heb je goede procedures nodig.
Welk punt wil ik nu maken?
Adapt or die
Digitaal is de weg en hoe langer vastgehouden wordt aan traditioneel werken, des te groter de kans dat je achterblijft. Afzetten tegen de nieuwerwetserij is onverstandig. Je hoeft niet met alle hypes mee te gaan en niet alles wat digitaal is, is goed, maar het is wel tijd om kritisch te kijken naar waar je staat en waar je voor staat. Veranderen gaat niet binnen een dag, dus pas bewegen als het een noodzaak is zou wel eens fataal kunnen zijn.
Naast digitaal geloof ik ook in open, ik deel mijn kennis graag, dus waar wacht je op?
@Ad
Kleinigheidje maar stemmen wordt bij wet anoniem gedaan, denk dat daar dus geen sprake meer van is als DigID gekoppeld wordt aan keus. En de stemcomputer was aantoonbaar fraudeleus, het hoe en wat weet ik uit eerste hand en betreffende nieuwe idee om stem te scannen lijkt ons in een eindeloze loop te brengen van roekeloze digitalisering.
Best lachen natuurlijk dat Poetin straks een dikke neus kan maken naar ons als waarnemers verkiezingsfraude constateren. Het wegwuiven van de waarschuwingen is dus pas een aanfluiting als ik overweeg dat het vertrouwen van de burger in digitale diensten van de overheid ondertussen op het niveau is gekomen waar de Elfsteden commissie bijeenkomt.
@Ewout: stemmen moet anoniem, prima. Dan log je in met DigiD en wordt er alleen gelogd DAT een BSN heeft gestemd maar niet WAT er is gestemd. Is dat heel anders dan dat er nu iemand bibberend met een pen een naam aanvinkt op een lange lijst met namen. Ik weet zeker dat het digitaal betrouwbaarder verloopt.
Ik heb zo’n vermoeden dat de auteur lol heeft dat wij nu nav zijn artikel precies in zo’n discussie zijn beland waar hij het over heeft…
@Ad Stemmen anoniem is meer dan prima, dat is nu net de crux volgens mij vanhet stemmen, je stemt anoniem, alleen dat je gestemd hebt wordt geregistreerd. Ik weet niet waarom digitaal betrouwbaarder verloopt dan zul je toch hele harde garanties moeten hebben dat BSN of DIGID niet op een of mandere manier aan de stemmer en zijn stem gelinkt wordt. Lijkt me nog een klus, harde garanties geven voor het functioneren van de de electronica en de software. Nee, lekker makkelijk, rood potlood helemaal niets mis mee ik vind het wel wat hebben ook. Ook al zou het wel hele leuke gegevens opleveren denk ik.
Dit verhaal deed me een beetje denken aan de reclame over ‘Digitaal’ van BNR.
En ook die beheerder die in de film “Hackers” (1995) waar de beheerder nadat hij met een skateboard de technische ruimte is ingereden een papier in zijn hand gedrukt krijgt waarbij hij zegt “Ugggh.. Hardcopy!” 🙂