Het ministerie van Veiligheid en Justitie betreurt het vonnis van de rechtbank in Den Haag dat 11 maart 2015 een streep zette door de huidige Wet bewaarplicht. Het ministerie betreurt de buitenwerkingstelling van de wet met het oog op de opsporing en vervolging van misdrijven en beraadt zich nog op het instellen van hoger beroep. Dat staat in een reactie van het ministerie.
Door de uitspraak van de rechter zijn providers niet langer verplicht gegevens te bewaren die voor de opsporing van criminelen gebruikt kunnen worden. Het ministerie zegt zich ernstige zorgen te maken over het effect hiervan op de aanpak van de criminaliteit.
‘Overigens heeft de kortgedingrechter aangegeven dat de bewaarplicht noodzakelijk en effectief is en dat de bewaarplicht een gerechtvaardigd doel dient. Naar zijn oordeel heeft de Staat voldoende aannemelijk gemaakt dat bepaalde vormen van criminaliteit nagenoeg uitsluitend zijn op te sporen door het gebruik van historische telecommunicatiegegevens.’ staat in de verklaring van het ministerie.
Wetsvoorstel
Justitie meldt dat er inmiddels een wetsvoorstel ligt dat voorziet in aanpassing van de Wet bewaarplicht. ‘Deze ontwerpregeling is vorig jaar november voor advies aan verschillende instanties voorgelegd. De inhoud van het vonnis wordt betrokken bij het wetsvoorstel, zodat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen afdoende is gewaarborgd. Het vonnis laat daarvoor alle ruimte. Het is voor de opsporing en vervolging van groot belang dat het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk in werking kan treden.’
11 maart 2015 stelde een rechter in Den Haag vast dat de huidige bewaarplicht voor telecombedrijven en internetproviders waarbij metadata tot een jaar lang moet worden bewaard, inbreuk maakt op het Europese mensenrechtenverdrag. In het vonnis erkende de rechtbank dat het opheffen van de bewaarplicht nadelige gevolgen kan hebben voor het opsporen en veroordelen van misdadigers, maar dat rechtvaardigt niet het feit dat inbreuk op de privacy blijft voortbestaan.
En de Nederlandse burger hekelt de houding van het ministerie dat vast blijft houden aan sleepnet constructies die in de praktijk maar extreem magere opbrengsten hebben en derhalve niet te verantwoorden zijn qua inzet van middelen en de inbreuk op privacy zoals die wettelijk is gewaarborgd.
We versturen al meer dan een eeuw brieven en kennen het briefgeheim. Er was nog nooit iemand op het idee gekomen de post te registreren. Alleen omdat het zo makkelijk gaat mail en telefoongesprekken te registreren is eigenlijk een dwaas idee. En dat is nu om zeep geholpen.
Wellicht kunnen “de staat” of beter de betreffende ambtenaren een kontroleerbare opsomming geven van de misdaden die opgelost/voorkomen zijn dankzij het bewaren van alle metadaten.
Volgens mij wordt de lucht daar heel erg dun.
Kijken we naar Frankrijk en Charlie Hebo dan weten we, dat ondanks de extreme verzamelwoede van de overheid, er een hoop slachtoffers gevallen zijn. Misschien moeten ze wat oudere medewerkers van de geheime dienst terug halen die hun handwerk beter verstonden en dat zonder enorme hoeveelheden data.
We weten dat dataretentie ‘kan’, weten ook dat dataretentie nauwelijks ‘nut’ heeft (div. onderzoeken, o.a. Duitse MinJust) en dús niet voldoet aan minimale eisen van proportionaliteit en subsidiariteit.
Maar we weten al jaren dat het niet ‘mág’. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie betreurt het vonnis”? Krokodilletranen, Oost-Indisch blind of incompetent. Kies maar.
Mijn keuze: incompetent
Nederland, het land dat altijd het beste jongetje van de klas is als het Europeese regelgeving omzetten in lokale wetten betreft. Datzelfde Nederland ‘betreurt’ het nu, dat een Nederlandse rechter diezelfde Europeese regels correct toepast en een Europees onwettelijke, Nederlandse wet ongeldig verklaart. ALs Nederland echt zo trouw de Europeese regels zou volgen, had Justitie deze bewaarplicht direct na de Europeese uitspraak opgeheven
Ik ga voor Oost-Indisch incompetent.
Ik hou het er maar op dat Justitie te vergelijken is met een hond die zo waaks is, dat het z’n eigen baas aan valt. En ik vrees dat de heropvoedingsmaatregelen die hiervoor nodig zijn nogal drastisch zullen moeten zijn..