Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het doordringen van technologie waardoor ict-kennis en -inzicht niet langer handig maar noodzakelijk is voor elke werknemer.
Technologie maakt zaken (en zaken doen) enerzijds makkelijker. Anderzijds maakt het dingen ook complexer. De alomtegenwoordigheid van technologie zorgt voor grotere afhankelijkheid, waarbij kennis en inzicht van ict niet langer een pre is maar een vereiste. Ook voor gewone gebruikers, zoals reguliere werknemers en algemene managers. Om te beginnen is er meer kennis en kunde nodig voor betere beveiliging, want het grootste interne securityrisico is immers gemakzucht. Maar verder naar de toekomst kijkend zijn diepere ict-vaardigheden voor veel werknemers nodig, zoals ook programmeren en ontwikkeling. Wat vind jij?
Een manager die programmeert? Komt hopelijk als ik al tussen 6 plankjes lig.
@Jan
Ik heb liever niet dat managers bedrijfsapplicaties gaan programmeren! Dat levert waarschijnlijk slechte en slecht onderhoudbare code op.
Het is wel wenselijk dat managers weten wat programmeren is. Vooral als ze een team ontwikkelaars aansturen, of een functie binnen de ICT hebben.
Basisvaardigheden zoals een formule in Excel typen, een programma op een PVR opnemen, of bv je slimme thermostaat instellen, dat moet iedereen kunnen. Dan kun je je niet verschuilen achter de smoes dat je manager bent.
Ik weet niet of je wel eens in de adresbalk van je browser kijkt, Jan, maar daar staat op dit moment bij mij “computable.nl” (met iets ervoor en erna). Je moet dus minimaal enige affiniteit met ICT hebben, anders zit je op de verkeerde site.
Daarnaast heb je enige kennis van ICT (maar vooral gewoon gezond boerenverstand) nodig om niet in phishing vallen te trappen.
Ik ben het in de basis eens met de stelling van deze discussie: iedereen moet ICT vaardigheden worden bijgebracht. De opleidingen schieten nu tekort.
Maar dat iedereen een basis ICT opleiding moet krijgen, wil niet zeggen dat iedereen applicaties moet gaan maken. Iedereen krijgt Engels, Frans en Duits op school, maar de meeste mensen worden geen tolk.
Iets dat zo onlosmakelijk verbonden is met het dagelijks leven,leren en werken, dient onderwezen te worden, zo simpel is dat. Of je daarbij al te snel in moet gaan op diepgaande technische kennis geloof ik niet, maar werken aan inzicht en gebruikersvaardigheden is zeker nodig. Een goed ingericht school/opleidingssysteem zorgt er vervolgens voor dat ieders talent zich op de juiste wijze en in de juiste richting kan ontplooien.
Helaas is dat laatste eerder het grote manco in Nederland, dan dat het sec zou gelden voor I(C)T.
De schrijver lijkt te vergeten dat disciplines als ICT beveiliging en programmeren complexe specialistische beroepen zijn en het weinig zin heeft om een cursusje te geven aan willekeurige werknemers.
Om werknemers programmeren aan te leren is dan wellicht ook iets te hoog gegrepen aangezien de programmeertechnieken van nu toch wel iets complexer zijn (objectorientatie, MVC, Apps, etc.) dan de BASIC-achtige procedurele programmeertalen van 30 jaar terug.
Beter zou het zijn wat technieken uit de systeemanalyse te onderwijzen zoals: het normaliseren van gegevens en het kunnen opstellen van dataflow en procesdiagrammen. Het kunnen maken van een fatsoenlijke specificatie levert waarschijnlijk meer op voor het bedrijf dan het kunnen maken van een eenvoudig programma.
Een beetje kennis is gevaarlijker dan geen kennis. Dat iemand een appje op een tablet kan installeren maakt hem nog geen systeembeheerder en het maken van 1 excel formule nog geen ontwikkelaar. Net zo min als het verwijderen van een splinter een ICTer geen chirurg maakt.
Het gevolg van een cursus visual basic programmeren is dat je ERP in Excel nagebouwd wordt . . .
@Jan
Je reacties zijn nogal tegenstrijdig aan je eerdere oproepen om meer met Open Source te gaan doen, beetje meer technisch inzicht bij de beslissers maakt de keus hiervoor namelijk meestal makkelijker.
Momenteel wordt de IT teveel economisch aangestuurd met niet alleen als gevolg een verhoogd security risico maar ook veel verspillingen. Neem bijvoorbeeld het absurde idee dat MKB een ERP systeem nodig heeft;-)
Hoewel Excel enige nadelen heeft aangaande relationele verbanden hoeft er dus niet altijd met een kanon op een muis geschoten te worden. Dat ICT-inzicht kan al verkregen worden met programeervaardigheden op het niveau van Scratch.
Ontbreken hiervan zorgt er namelijk nog weleens voor dat organisaties van een simpele loop naar Hadoop gaan.